Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas gali lengviau atsikvėpti – jam panaikinti įtarimai

Klaipėdos jūrininkų ligoninės (KJL) direktorius Jonas Sąlyga gali lengviau atsikvėpti – jam panaikinti įtarimai dėl neskaidrios veiklos ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi modernizuojant šilumos ūkį.

 J.Sąlyga teisėsaugininkų įtarimus įvertino kaip netikėtą smūgį žemiau juostos.<br> G.Pilaičio nuotr.
 J.Sąlyga teisėsaugininkų įtarimus įvertino kaip netikėtą smūgį žemiau juostos.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 22, 2018, 8:29 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 10:49 AM

Jūrininkų ligoninės vadovas profesorius J.Sąlyga pateko į įtarimų šešėlį praėjusių metų pabaigoje, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai, gavę skundų, ėmė domėtis šios gydymo įstaigos Psichiatrijos departamento Švėkšnoje biokuro katilinės modernizavimo reikalais.

Paraišką dėl biokuro katilinės Švėkšnoje (Šilutės r.) įrengimo Klimato kaitos programai skirtomis specialiosiomis lėšomis ligoninė pateikė prieš ketverius metus.

Rekonstravimo darbai pradėti po viešųjų pirkimų konkurso, o nuo 2016 metų lapkričio katilinė jau veikė visu pajėgumu.

Įsirengusi nuosavą katilinę Jūrininkų ligoninė su šilumą pagal sutartį teikusia privačia bendrove „Lamberta“ pradėjo derėtis dėl sutarties nutraukimo.

Tačiau atsikratyti ilgametės nenaudingos sutarties, pasirodo, nėra taip paprasta – dėl to medikai net kelerius metus bylinėjosi teismuose.

Švėkšnos ligoninės sąskaita neblogai pasipelnę verslininkai nenorėjo prarasti garantuotų pajamų.

Tikėtina, kad FNTT pareigūnų atliktos kratos, dokumentų poėmiai, kiti sankcionuoti procesiniai ikiteisminio tyrimo veiksmai galėjo būti susiję ir su ekonomine konkurencija šilumos ūkyje.

„Pareigūnų vizitai sutapo su kitais įvykiais – teismas po kelių dienų turėjo skelbti nutartį dėl ligoninės sutarties su „Lamberta“ nutraukimo ir naudotos įrangos išpirkimo“, – tyrimo pradžią prisiminė ilgametis Jūrininkų ligoninės vadovas J.Sąlyga.

Iki tol Psichiatrijos departamentą Švėkšnoje aptarnavusi „Lamberta“ ligoninės patalpoms ir vandeniui šildyti katilinėje naudojo skalūnų alyvą, skleidusią nemalonius kvapus gydymo įstaigoje ir už jos ribų.

Degimo produktai teršė aplinką, o šilumos gamybos Švėkšnos ligoninėje sąnaudos buvo vienos didžiausių Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje.

J.Sąlyga teisėsaugininkų įtarimus įvertino kaip netikėtą smūgį žemiau juostos: „Nežinojau, ką ir galvoti. Modernizavę katilinę per metus sutaupėme apie 60 tūkst. eurų, pagerinome ekologines sąlygas, o aš sulaukiau įtarimų dėl kažkokios neskaidrios veiklos ir piktnaudžiavimo tarnyba.“

Teisminiai ginčai su „Lambertos“ savininkais baigėsi Jūrininkų ligoninės naudai.

Civiliniai ieškovai dar bandė bylinėtis, bet Klaipėdos apygardos teismas jų skundą atmetė kaip nepagrįstą.

Verslininkų ir sveikatos apsaugos įstaigos prieš 12 metų sudaryta sutartis dėl šilumos tiekimo Švėkšnos psichiatrijos ligoninei pripažinta negaliojančia ir niekine nuo to laiko, kai čia pradėjo veikti nauja biokuro katilinė, kurios ekonominė nauda – neabejotina.

Tik po to Klaipėdos apygardos prokuratūra atsitokėjo – informavo J.Sąlygą, kad jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas nutraukiamas neįžvelgus tarnybinių nusikaltimų ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.