Politologai įžvelgė dar vieną T. Langaičio pasitraukimo priežastį

Pusantrų metų Seime prabuvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atstovas Tadas Langaitis praėjusią savaitę pareiškė savo noru paliekantis parlamentą. Tai jau trečiasis šios kadencijos Seimo narys, nusprendęs atsisakyti mandato.

T.Langaitis pranešė, kad traukiasi iš Seimo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
T.Langaitis pranešė, kad traukiasi iš Seimo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A. Širinskienė turi savo versiją, kodėl pasitraukė T.Langaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
A. Širinskienė turi savo versiją, kodėl pasitraukė T.Langaitis.<br>D.Umbraso nuotr.
Mindaugas Jurkynas.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Mindaugas Jurkynas.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>R.Neverbicko nuotr.
Vytautas Dumbliauskas.<br>R.Neverbicko nuotr.
T.Langaitis pranešė, kad traukiasi iš Seimo. <br>T.Bauro nuotr.
T.Langaitis pranešė, kad traukiasi iš Seimo. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 2:13 PM

Apie pasitraukimą pranešęs konservatorius teigė, kad traukiasi, nes valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai trukdo konstruktyviam darbui. Anot T.Langaičio, kone pusantrų metų trukęs darbas Seime atskleidė itin ydingus dabartinės valdančiosios daugumos veiklos principus, užgesinančius bet kokias viltis vykdyti sutarimu grįstą Lietuvos ekonomikos kūrimo procesą.

Jis teigė, kad nuo pirmųjų darbo Seime dienų, valdančiųjų politikai demonstravo nenorą ieškoti sutarimo dėl svarbiausių valstybės ateities darbų, o konstruktyvus darbas vyko tik su keliais valstiečių politikais.

Kirto atgal

Kritikos sulaukę valstiečiai netruko paleisti šūvių atgal. Viena šios frakcijos lyderių Agnė Širinskienė savo socialinio tinklo paskyroje teigė, kad T.Langaitis parlamentą palieką dėl visai kitų priežasčių. Parlamentarė rašė, kad tam įtakos turėjo Antikorupcijos komisijos atliekamas „E.sveikatos“ sistemos tyrimas.

„T. Langaičio biografijoje rašoma, kad „Estijoje įkūrė ir plėtojo informacinių technologijų paslaugų įmonę „Webmedia Group“ (dabar – „Nortal“)“. UAB „Nortal“ figūruoja Antikorupcjos komisijos atliktame e.sveikatos tyrime. Tyrimo išvadų pagrindu Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo kuriant elektroninės sveikatos sistemą.

Tikėtina, kad kito (o gal ir to paties?) tyrimo eigoje įvyksta kratos Santaros klinikose. Vėl figūruoja IT sektoriaus įmonės. T. Langaitis netikėtai traukiasi “, – konservatoriaus pasitraukimą su tyrimu bandė susieti A.Širinskienė.

Po poros dienų valstietė pasidalijo dar vienų įrašu, prie kurio pridėjo ir T.Langaičio jai atsiųsto laiško nuotrauką. Jame iš Seimo besitraukiantis konservatorius dėstė niekada neatleisiantis jai už nepagrįsta asmeninį puolimą ir asmeninės reputacijos naikinimą. Be to, konservatorius neatmetė galimybės imtis teisinių priemonių, jei, jo žodžiais tariant, tęsis prieš jį nukreipta šmeižto kampanija.

Klausimus kelti turėtų rinkėjai

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Mindaugas Jurkynas komentuodamas T.Langaičio sprendimą trauktis sakė, kad to tikėtis nelabai buvo galima ir pavadino tokį politiko žingsnį perkūnu iš giedro dangaus.

Politologas kalbėjo, kad T.Langaitis priėmęs sprendimą trauktis iš Seimo nepateisino rinkėjų lūkesčių, nes, pasak M.Jurkyno, jis rinkėjams žadėjo atstovauti jiems, krikščioniškoms vertybėms, siekti valstybės gyvenimo gerinimo įvairiose srityse ir tam skirti savo politinę veiklą. Dėl šios priežasties rinkėjai galėtų kelti klausimą, ar T.Langaitis neapgavo jų eidamas į rinkimus.

Jis sakė, kad būtent rinkėjai turėtų vertinti tokį sprendimą. VDU profesoriaus nuomone, panašu, jog dabar jau buvęs Seimo narys nutarė geriau užsiimti verslu, kuris suteikia geresnes ekonomines galimybės.

„Kita vertus, jo pateiktos priežastys skamba neįtikinamai, nes išreikštas nusivylimas, kad nieko neišeina pakeisti, nes valdžioje yra valstiečiai ir būti opozicijoje, matyt pasirodė pakankamai sunku. Parodytas tam tikras politinis nekantrumas, nes konservatorių partija rinkėjų nubausta jau antruose rinkimuose iš eilės. Matyt, darbas opozicijoje, reikalaujantis politinės kantrybės, pasirodė T.Langaičiui nepriimtina veikla“, – kalbėjo M.Jurkynas.

Paklaustas apie A.Širinskienės konservatoriui mestus įtarimus, politologas teigė, kad jei „E.sveikatos“ tyrimas atskleistų kokius nors korupcinius dalykus ir tai būtų kaip nors susiję su T.Langaičiu ar su juo siejama įmone, nebūtų jokio skirtumo ar konservatorius dar būtų Seime, ar ne.

„Jo pavardė vistiek būtų įvardinta. Kalbame hipotetiškai. Ar būtų, ar nebūtų Seimo nariu, tas dalykas, jei tai būtų tiesa, T.Langaitį pasivytų ir jis nuo to nepasislėptų. Pasitraukimas nėra kažkoks išsigelbėjimas“, – sakė VDU profesorius.

Visgi, pasak jo, frakcijos nario sprendimas trauktis iš Seimo, daug ką pasako ir likusiems TS-LKD nariams. Jis tai įvertino, kaip neigiamą signalą partijai, rodantį oportunistinę veiklą, kai susidaro įspūdis, jog T.Langaičiui pabodo politika ir jis nusprendė keisti tai į verslo veiklą.

„Remiantis informacija, kuri yra prieinama viešai, gali toks susidaryti įspūdis konservatorių rinkėjui. Pakankamai jaunas politikas nutarė mesti veiklą, dėl kurios mušėsi į krūtinę ir žadėjo rinkėjams būti naudingas politikoje, o pasirodo, kad tas noras būti naudingu Lietuvai, keičiamas noru būti naudingu sau“, – dėstė M.Jurkynas.

Sprendimą supranta

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas teigė, kad dažnesnis atvejis yra, kai žmonės ateina į Seimą tam, kad padėtų savo verslui ir kaip pavyzdžius nurodė Ramūną Karbauskį ar anksčiau Seime dirbusį Viktorą Uspaskichą. T.Langaičio atvejis jam pasirodė visiškai kitoks.

„Čia toks atvejis ne tipiškas, visiškai kitoks. Vertinčiau palankiai. Jeigu jis planų, kuriems trukdo darbas Seime, tai vertinu palankiai“, – sakė politologas. Jam taip pat pasirodė nepagrįstas A.Širinskienės argumentas esą T.Langaitis pasitraukė dėl vykdomo „E.sveikatos“ tyrimo: „Toks A.Širinskienės argumentas atrodo pritemptas.“

Įvertino galimybes

Abu politologai įvertino ir kaip seksis į Seimą vietoje T.Langaičio ateinančiam A.Kupčinskui. V.Dumbliauskas pripažino, kad Kaunui seniau vadovavęs A.Kupčinckas buvo ne koks meras, tačiau pasak jo, tai nereiškia, kad jis bus prastas Seimo narys.

„Jis politikoje jau patyręs žmogus, ne naujokas, kaip dauguma valstiečių. Sąraše jis liko už brūkšnio, bet jo patirtis yra privalumas“, – sakė V.Dumbliauskas.

VDU profesorius M.Jurkynas teigė, kad A.Kupčinsko galimybės kažką keisti priklausys nuo valdančiųjų. Jei jis ir teiks įstatymų pataisas, tikėtis, kad jam būnant opozicijoje, valdantieji pritars jo siūlomoms pataisoms, tikėtis praktiškai nėra realu.

„Manau, kad niekas iš esmės nepasikeis“, – sakė M.Jurkynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.