Policija lipa iš skurdo

Nors pradėjus reformą iš policijos pasitraukė nemažai patyrusių pareigūnų, generalinis komisaras įsitikinęs, jog svarbiausia – į tarnybą pritraukti jaunų žmonių, pasiruošusių tirti jau visai kitokius nusikaltimus.

L.Pernavas džiaugiasi, kad dirbti policijoje nori vis daugiau jaunimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
L.Pernavas džiaugiasi, kad dirbti policijoje nori vis daugiau jaunimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Feb 27, 2018, 4:43 PM

Įsibėgėjusi policijos reforma sulaukė nemažai kritikos. Pareigūnų profesinių sąjungų atstovams nepatinka atlyginimų skaičiavimo tvarka, vidaus reikalų ministras priekaištavo dėl vangiai tiriamų vagysčių.

– Nuolat aptarinėjama policijos reforma jau persirito į kitą pusę. Kas realiai pasikeitė policijoje? – „Lietuvos rytas“ paklausė generalinio policijos komisaro Lino Pernavo.

– Paminėsiu kelias istorijas, kurios geriausiai parodo, kam buvo reikalingi ir kodėl buvo daromi šie pokyčiai.

Dar prieš keletą metų policininkų atlyginimas buvo 375 eurai į rankas. Jei nieko nebūtume keitę, šiandien jie uždirbtų tiek pat.

Mes neturėdavome darbo priemonių – automobiliai gesdavo, trūko degalų, o popierių pirkdavome už savo pinigus.

Dar visai neseniai visuomenė rinko pinigus ir elitiniam policijos padaliniui – rinktinei „Aras“ nupirko šešias neperšaunamąsias liemenes. Tai buvo atskaitos taškas, po kurio mes pasakėme: viskas, taip ilgiau tęstis negali.

Pažiūrėjome į visuomenės apklausas – ko ji iš mūsų nori? Gyventojai nori, kad gatvėse būtų daugiau policininkų, jie atvyktų greičiau, tvarkingai atrodytų ir žmogui skirtų daugiau dėmesio.

Tuomet parengėme veiklos gaires 2015–2020 metams. Tai nedidelis dokumentas – tiktai 38 punktai, kuriuose aiškiai išdėstyta, ką mes padarysime per penkerius metus, kad ta situacija pasikeistų.

– Kiek planuotų permainų jau įgyvendinote?

– Prieš porą metų mes vidutiniškai turėdavome apie 200 gatvėse patruliuojančių ekipažų, šiandien jų turime 600 – tris kartus daugiau. Juk to ir norėjo žmonės.

Pareigūnai greičiau atvyksta į įvykio vietą. Prieš porą metų į pačius pavojingiausius įvykius, kai gresia pavojus žmogaus gyvybei ar sveikatai, mes atvykdavome vidutiniškai per 9 minutes, o šiandien tai padarome per 7 minutes.

Atrodo, kad dvi minutės nėra labai daug, tačiau tie, kurie buvo patekę į kokį nors įvykį, žino, kaip eina minutės ir netgi sekundės.

Svarbu ir tai, kad nemažai įvykių priskiriame prie aukštesnės kategorijos, – tai įvykiai, susiję su smurtu artimoje aplinkoje, su vaikais.

Todėl iškvietimų, į kuriuos reaguojame greičiau, per metus padaugėjo nuo 8 iki 13 tūkstančių.

Pagerėjo ir pareigūnų darbo sąlygos. Atlyginimai pirminės grandies policininkams padidėjo nuo 375 eurų iki 700 eurų į rankas, vidurinės grandies pareigūnams – nuo 425 iki 850 eurų.

Įsigijome naujų automobilių, persikėlėme į geresnes patalpas. Iki šių metų pabaigos daugiau nei pusė pareigūnų persirengs naujomis uniformomis, kurios yra ir modernesnės, ir patogesnės darbui.

– Pareigūnų darbo sąlygos gerėja, bet nusikaltimų skaičius nemažėja. Sulaukėte kritikos ir dėl vangiai tiriamų vagysčių.

– Kalbant apie nusikaltimų skaičių, situacija iš esmės nepasikeitė. Bet statistiką kiek pakeitė nuo praėjusių metų sausio 1-osios įsigaliojusi tvarka, kai nusikaltimu pradėtas laikyti automobilio vairavimas esant daugiau nei 1,5 promilės girtumui. Tokių vairuotojų sulaikyta per 5 tūkstančius.

Svarbiausia, labai ryškiai sumažėjo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, o jų ištiriama daugiau – nuo 70 iki 81 proc.

Noriu kategoriškai paneigti kalbas, kad neskiriame dėmesio vagystėms. Tokių nusikaltimų kasmet mažėja, o jų ištiriama po truputį daugiau. Noriu pabrėžti, kad mums svarbiausia – nusikaltimai, kurie kelia pavojų žmogaus gyvybei ar sveikatai.

Jei pavogė telefoną, galima nusipirkti kitą arba žalą kompensuos draudimas, o sveikatos ir gyvybės žmogui nesugrąžins niekas.

– Ko iš tų 38 punktų dar neįgyvendinote?

– Lėčiau vyksta tos permainos, kurios priklauso ne nuo policijos, o nuo kitų institucijų. Nepadarėme tų dalykų, kuriems įgyvendinti reikia keisti teisės aktus.

Pavyzdžiui, pareigūnai norėtų stabilaus atlyginimo, bet jį kelti tenka mokant priedus.

Net 30 proc. mūsų dokumentų yra elektroniniai, pagal tai šalyje esame vieni iš lyderių, bet jeigu kitos įstaigos jų nepriima, vis tiek tenka juos spausdinti.

– Prasidėjus permainoms, iš policijos pasitraukė nemažai patyrusių pareigūnų. Kas jiems buvo nepriimtina?

– Tiesa, dalis pareigūnų išėjo, bet daug jų ir išsaugojome. Niekas nebandė suskaičiuoti, kiek jų būtų išėję, jei atlyginimas iki šiol būtų 375–400 eurų.

Mums svarbiausia pritraukti jaunimo, juk jie turės kurti ateities policiją. Galiu tik pasidžiaugti, kad policijos mokykloje šiuo metu į vieną vietą pretenduoja penki jaunuoliai.

Į tarnybą atėjusi jaunoji karta bus pasiruošusi tirti jau visai kitokius nusikaltimus – tuos, kurie persikelia į elektroninę erdvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.