Toje pačioje laidoje dviem politikėms išsprūdo skandalingi žodžiai

Keisti sutapimai lydi šalies politikes paskutinėmis vasario dienomis. Viešai prasitarusi, kad medikams nešė vokelį, sveikatos apsaugos ministrės postą 2016-aisiais turėjo palikti Rimantė Šalaševičiūtė. Tą kartą į „Žinių radijo“ laidą ji nuvyko vietoj tuomečio premjero Algirdo Butkevičiaus, o šiandien toje pačioje laidoje dalyvavusi  pirmoji Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė prisipažino, kad jai yra tekę lankytis pas gydytojus naudojantis privilegijuotų pacientų eile. Politikė į laidą buvo pakviesta vietoj Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio. Tiesa, atrodo, kad R.Baškienei tokių pasekmių kaip  R.Šalaševičiūtei patirti neteks.

 R.Šalaševičiūtė ir R.Baškienė atviraudamos viešai sulaukė kritikos.
 R.Šalaševičiūtė ir R.Baškienė atviraudamos viešai sulaukė kritikos.
Po paatviravimo radijo laidoje Rimantė Šalaševičiūtė neteko ministro posto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po paatviravimo radijo laidoje Rimantė Šalaševičiūtė neteko ministro posto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 28, 2018, 4:10 PM, atnaujinta Feb 28, 2018, 5:40 PM

Prabilo apie apsilankymą pas gydytoją

Vilniaus valdžia atskirą privilegijuotų pacientų eilę Vilniaus miesto klinikinės ligoninės filiale panaikino pernai. Kaip tuomet skelbė Vilniaus ir ligoninės vadovai, tokiu būdu paslaugas gaudavo parlamentarai, signatarai bei kiti politikai, daugiausia – socialdemokratai ir konservatoriai. 

R.Baškienei šiame kabinete lankytis yra tekę. Apie tai Žinių radijo laidoje „Pozicija“ pasakojo pati politikė: „Buvau ir aš pati, nes turėjau rimtą gerklės uždegimą prieš kokius 6 metus.“

„Mums, iš regionų atvykusiems, iki savo gydytojo, pavyzdžiui, Kuršėnuose, nulėkti būtų problemiška. Tai tas kabinetas buvo tam, kad galėtume kreiptis į juos ligos atveju. Bet tokio kabineto jau nėra, manau, kad čia problemos irgi jau nėra“, – radijo laidoje teisinosi R.Baškienė ir pridūrė, kad bet kokias Seimo narių ar ministrų privilegijas reikia naikinti.

 

Atvirumas apie vokelį kainavo ministro kėdę

R.Šalaševičiūtei nemalonumai prasidėjo 2016-ųjų sausį, kai ji kalbėdama per radiją paatviravo, jog prieš kelerius metus gydytojui yra įteikusi vokelį su pinigais. 

„Atvirai sakant, prieš penkerius ar šešerius metus ir aš vokelį esu nešusi, nes vienas artimų giminaičių kategoriškai atsisakė darytis operaciją, kol nebus su gydytoju iš anksto atsiskaityta. Mano pastangos jį įkalbėti nepadėjo“, – tą kartą per radiją kalbėjo politikė. 

Pati ministrė tuomet teisinosi, kad prabildama apie tai viešai siekė atgrasyti kitus nuo tokio elgesio.
Politikė dėl neapgalvotų savo žodžių ne kartą atgailavo viešai, bet ją itin smarkiai dėl to kritikavo ne tik opozicija, bet partijos bendražygiai.

„Šiandien kalbėjausi su R.Baškiene. Mūsų situacijos gana panašios. Tą kartą  aš pakeičiau A.Butkevičių, o ji šiandien V.Pranckietį. Kalbant apie apsilankymą pas medikus, tai anuomet buvo tokia tvarka Seime, kad regionų politikai, kurie nėra registruoti Vilniuje, gyvenantys Seimo viešbutyje, patirdavo tam tikrų keblumų. Dabar ta tvarka pakeista, jokių privilegijų nėra. Jei žmogus atvirai pasako tiesą, nemeluoja, tai čia turi būti tik pliusas, o ne priežastis pradėti jį kuo nors kaltinti“, – sakė R.Šalaševičiūtė ir pridūrė, kad kai žmogus įpratęs atvirai sakyti tiesą, tai ir darys. 

„Smerkti už tai, kas buvo prieš šešerius ar dešimt metų... Tuo metu buvo tokia tvarka, kuri nustatyta bendru sutarimu“, – aiškino R.Šalaševičiūtė.

Politikė taip pat teigė, kad dėl savo situacijos anuomet pati kreipėsi į STT, kad ji įvertintų atvejį. „Tuo metu aš nebuvau viešas asmuo, o eilinė universiteto dėstytoja“, – sakė ji.

A.Salamakinas: „Situacijos skirtingos“

Buvęs ilgametis Seimo etikos sargas Algimantas Salamakinas teigė, kad šios abi situacijos gana skirtingos. „Kyšio davimas – baudžiamoji atsakomybė, o apsilankymas pas gydytoją be eilės neužtraukia baudžiamosios atsakomybės. Jei Seimo narys tikrai sąžiningas, jis apsilankęs tokiame kabinete turėjo pasiūlyti uždaryti tokią kontorą, nes tai privilegija.“

Pašnekovo teigimu, Seimo statutas ar kiti teisės aktai nenumato, kad Seimo narys gali turėti privilegiją prieš kitus asmenis. 

„Kabinetas turėjo būti uždarytas pačių politikų iniciatyva, juk tai kertasi su Seimo nario priesaika“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad dabartinei seimo etikos ir procedūrų komisijai R.Baškienės atveju nebėra ko tirti. 

„Toks atviravimas šiek tiek keistokas, po kiek laiko, kai jau tapo Seimo pirmininko pirmąja pavaduotoja, sakyti, kad ir ji naudojosi tokia privilegija. Sąžiningai reikėjo būti tada, kai pamatė, kad tokia privilegija veikia“, – sakė A.Salamakinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.