Nesiliaujantis triukšmas kompromituoja ir siunčia rinkėjams žinią

Teisingumo ministerija vakar atsistatydinus ministrei A.Vainiutei liko be galvos, o Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) panašus likimas dar neištiko, nors opozicija ir stengiasi išversti jos vadovę iš kėdės.

VRK, Vilius Semeška, Vincentas Vobolevičius, Laura Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
VRK, Vilius Semeška, Vincentas Vobolevičius, Laura Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 7, 2018, 7:40 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:01 AM

Antradienį su Seimo pirmininku V.Pranckiečiu susitikę opozicijos atstovai neįstengė jo įtikinti, kad jau laikas aukoti L.Matjošaitytę. Jie net įžvelgė parlamento vadovo klastą, nes esą jis siūlė opozicijai rinkti parašus dėl nepasitikėjimo VRK pirmininke.

Bet valdantieji linkę ją remti, o tuomet Seime, matyt, pristigs balsų jai atstatydinti.

Opozicija nuogąstauja, kad, nepavykus L.Matjošaitytės atstatydinti, ji būtų tarsi reabilituota, todėl kol kas nė neketina inicijuoti balsavimo Seime, nors ir sudėti ginklų nesirengia – lauks, ką nuspręs Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), kuriai nusiųsta šūsnis skundų dėl VRK vadovės ir dar kelių šios komisijos narių.

Skundų išties per akis. Konservatoriai prašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos prekybos poveikiu bei piktnaudžiavimo, bet Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), nenustačiusi L.Matjošaitytės nusikalstamos veikos požymių, atmetė šį prašymą.

Tada V.Pranckietis drąsiai pareiškė, kad tiek VRK, tiek jos vadovė turi tęsti darbą.

Premjerui S.Skverneliui L.Matjošaitytės darbas irgi kol kas esą nekelia abejonių.

Tiesa, prezidentė D.Grybauskaitė vakar perspėjo, kad visi šešėliai dėl VRK darbo turi būti panaikinti, ji turi išlikti nešališka ir skaidri. Toks siekis niekam negali kelti abejonių, bet ar atleidus vadovę šešėliai išnyktų?

Vargu ar tai garantuos stabilumą politikų smarkiai išklibintai VRK, kai iki 2019-aisiais vyksiančio trejų rinkimų ir galbūt referendumo dėl dvigubos pilietybės maratono jau liko tik kiek daugiau nei metai.

Žinoma, ir pačioje komisijoje nėra santarvės, bent pora jos narių reikalauja vadovės atsistatydinimo. Bet akivaizdu, kad vidines VRK intrigas kursto politikai.

Bene garsiausiai VRK vadove piktinosi konservatorių deleguotas komisijos narys, kitus du jos narius opozicijos partijos, įtarusios ryšiais su valstiečiais, apskundė VTEK. Dėl dar vienos rinkimų prievaizdės pasiskundė valdančiųjų lyderis R.Karbauskis.

Negalima teigti, kad partijų kovų dėl įtakos VRK taikiniu tapusi jos vadovė politikams tiesiog pasitaikė po ranka, o pati tėra nekalta valdančiųjų ir opozicijos tarpusavio sąskaitų suvedinėjimo auka.

Iš tiesų kyla klausimų, kodėl iki šiol VRK nėra tarusi galutinio žodžio vertinant dar prieš Seimo rinkimus 2016-ųjų vasarą pradėtą tyrimą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“.

Ankstesnės sudėties VRK sudarė darbo grupę, kuri tyrimo išvadą sugebėjo parengti tik po metų, kai Seimo rinkimai jau buvo seniai pasibaigę.

Nuo to laiko prabėgo dar devyni mėnesiai, ir tik neseniai opozicija tarsi atsibudusi apsižiūrėjo, kad naujos kadencijos VRK iki šiol neapsvarstė šių išvadų ir neįvykdė rekomendacijos kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) dėl bendrovės Agrokoncerno paramos su R.Karbauskiu siejamiems renginiams.

Kalčiausia paskelbta L.Matjošaitytė. Jos veiksmuose opozicija netgi įžvelgė tai, ko nepamatė STT, – prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo požymių, nes neva valstiečiai jai už pažadą nuslėpti darbo grupės pažymą atsidėkojo VRK vadovo postu.

Šitokie įtarimai dvelkia sąmokslo teorija, nors VRK pirmininkė turbūt galėjo seniai pateikti komisijai svarstyti darbo grupės parengtas išvadas.

Nelabai įtikinamai nuskamba ir L.Matjošaitytės pasiteisinimai, kad ji to nedariusi – mat nebuvo nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, kuriuos išsiaiškinti ir yra VRK pareiga, o tik suabejota, ar Agrokoncernas nenusižengė mokesčių įstatymo nuostatoms dėl paramos skyrimo. Juk VRK nesikreipė ir į VMI.

Kita vertus, VRK darbo grupės išvada nebuvo nuslėpta, o tik įkelta į komisijos dokumentų informacinę sistemą, kur ilgai jos niekas nepastebėjo, todėl neatrodo, kad didžiausią žalą Seimo rinkimų skaidrumui padarė būtent L.Matjošaitytės neveiklumas.

Ilgus metus Agrokoncerno finansuojami „Naisių vasaros“ sezonai, matyt, nerūpėjo politikams, nes valstiečiai nelaikyti rimtais politiniais konkurentais. Tik 2016-ųjų vasarą, kai valstiečių reitingai ėmė smarkiai kilti, buvo surašytas skundas VRK.

Dar buvo likę pakankamai laiko iki Seimo rinkimų įvertinti šį serialą ir kitus Agrokoncerno remiamus projektus, bet VRK darbo grupė tai padarė tik po metų, baigiantis ankstesnės sudėties komisijos kadencijai.

Bet traukinys jau buvo seniai nuvažiavęs – net jei būtų pripažinta, kad „Naisių vasara“ neteisėtai reklamavo R.Karbauskį ir valstiečius, negi buvo galima atšaukti Seimo rinkimų rezultatus ir skelbti naujus?

Kad ir kaip būtų, jau kurį laiką nesiliaujantis triukšmas smarkiai kompromituoja visą VRK veiklą, o rinkėjams tarsi siunčia žinią, kad ši institucija nesugeba garantuoti rinkimų skaidrumo.

Lietuvos visuomenė politikais ypač menkai pasitiki, o griaudami dar ir tautos išrinktųjų teisėtumą patvirtinančios institucijos autoritetą, regis, patys politikai pjauna šaką, ant kurios sėdi. Tuo neabejotinai pasinaudos populistinės, vadinamosios antipartinės jėgos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.