„Regitros“ prabangus pirkinys sulaukė kritikos: viskas tik dėl prestižo?

Praėjusių metų pabaigoje valstybės įmonė „Regitra“ tris savo darbuotojus pamalonino naujais išmaniausiais telefonais. Ir ne šiaip kokiomis nors per išpardavimą sumedžiotomis „plytomis“, o „Apple iPhone X“, kurių bendra vertė be pridėtinės vertės mokesčio buvo 3384,32 euro, o vieneto kaina siekė 1128,11 euro be PVM. Tiesa, šį pirkinį įmonė įsigijo pasinaudodama bendrovės „Tele 2“ suteikta metine nuolaida.

 „Regitra“ įsigijo tris „iPhone X“ telefonus.
 „Regitra“ įsigijo tris „iPhone X“ telefonus.
 Telefonas turi animuotus personažus, kurie atkuria vartotojo veido išraiškas.
 Telefonas turi animuotus personažus, kurie atkuria vartotojo veido išraiškas.
 J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-03-07 18:30, atnaujinta 2018-03-07 19:02

Portalo lrytas.lt turimi dokumentai rodo, kad regionuose esančių „Regitros“ padalinių darbuotojai yra kreipęsi į vadovybę su prašymais atnaujinti telekomunikacijų įrangą, bet būtent šie naujieji prabangūs telefonai buvo perduoti įmonės generaliniam direktoriui Daliui Preveliui, generalinio direktoriaus pavaduotojui Sauliui Šuminui ir Veiklos departamento direktoriui Dariui Jurgučiui. Tai patvirtino ir „Regitra“.

Telefonai – darbui

„Regitros“ komunikacijos specialistai naujienų portalui parengtame komentare pabrėžė, kad išmanieji telefonai skirti tiesioginėms darbo funkcijoms vykdyti. Anot jų, 2017 m. spalio mėnesį viešojo konkurso pagrindu „Regitra“ pasirašė judriojo telefono ryšio paslaugų teikimo sutartį su UAB „Tele2“.

Kaip nurodyta sutartyje, paslaugos teikėjas įsipareigoja teikti telefono ryšio paslaugas, atitinkančias tarptautinių standartų bei LR teisės aktų numatytus kokybės reikalavimus. Taip pat įsipareigoja suteikti 6960,93 euro metinę nuolaidą telekomunikacinei įrangai įsigyti. 

 

„Įmonėje mobilieji telefonai ir kita įranga išduodami darbuotojams tiesioginėms ir su darbu susijusioms funkcijoms vykdyti. Pavyzdžiui, registruojant transporto priemones jos fotografuojamos ir perduodamos į duomenų bazes saugoti. Kiti išduodami bendrosioms užduotims vykdyti ir nuolatiniam pasiekiamumui užtikrinti“, – rašoma komentare.

Tikina, kad neišlaidauja

Iš viso šiuo metu įmonėje „Regitra“ yra išduoti 97 mobilieji telefonai, iš jų  7 skirti įmonės vadovams, o likusieji 90 – registracijos specialistams. Renkantis įrangą, kuri būtina įmonės veiklai užtikrinti, visuomet siekiama įsigyti kokybiškus ir ilgaamžius daiktus, pabrėžiama redakcijai atsiųstame komentare.

Anot „Regitros“ atstovų, šiuo metu pagal minėtą sutartį įmonei suteikta 140 abonementų darbuotojams. Vieno abonemento mėnesinio plano mokestis – 1,40 euro. Tai apima neribotus pokalbius ir SMS bei duomenų perdavimą. Kitaip tariant, dalis darbuotojų su darbu susijusias užduotis atlieka naudodamiesi savo asmeniniais mobiliaisiais telefonais, tačiau jiems yra priskirtas tarnybinis abonentas.

„iPhone“ įsigyti vadovybės nurodymu

Prabangieji „iPhone X“, „Regitros“ atstovų teigimu, buvo įsigyti įmonės vadovybės iniciatyva minėtos sutarties pagrindu. „Mobiliųjų suma siekė 3384,32 Eur be PVM, tačiau ji padengta pasinaudojant paslaugų teikėjo nuolaida. Taigi, atskiras pirkimas šiai įrangai įsigyti nebuvo reikalingas.

Pastebėtina, jog techniniai parametrai perkamai įrangai nebuvo nustatyti, nes to nereikalauja sudaryta sutartis su paslaugos teikėju. „Apple“ prekės ženklas yra pasirinktas dėl to, jog operacinė sistema yra gerai pažįstama įmonės vadovybei, o modelis atitinka aukštus kokybės standartus“, – rašoma komentare.

Pasirinko vieną brangiausių rinkoje

„iPhone X“ – šiuo metu vieni brangiausių išmaniųjų telefonų rinkoje, modelis pristatytas 2017-ųjų rugsėjį. Nepaisant aukštos kainos, šiuose telefonuose nėra jokių žymesnių technologinių naujovių, išskyrus naujovišką veidų atpažinimo technologiją. Ši technologija, kaip teigiama Vietnamo IT saugumo bendrovės „Bkav“ specialistų, buvo sėkmingai apeita po keturių dienų nuo prekybos šio modelio telefonais pradžios“, – apie „Regitros“ pirkinių ypatybes pasakojo nuolat naujausius išmaniuosius telefonus testuojantis informacinių technologijų žurnalistas Adomas Rutkauskas.

 

Anot jo, devintasis „iPhone“ modelis – pavadintas „iPhoneX“ pirmojo šio prekės ženklo modelio dešimtmečio proga, o ne pagal įrenginio kartą – yra tikrai kokybiškas, bet savo techninėmis charakteristikomis nelabai konkurencingas įrenginys, tad pirkėjų labiau vertinamas dėl prestižo, o ne dėl išskirtinių techninių savybių.

„Kalbanti“ išmatų krūvelė

A.Rutkauskas priminė ir šypseną keliantį gamintojų išradingumo pavyzdį: „Užuot diegę revoliucingas technologijas, „iPhone“ atveju „Apple“ yra pasirinkę maksimaliai didinti vartotojų pasitenkinimą produktu, kartais net ir komiškais būdais – pavyzdžiui, „iMessenger“ programėlėje galima sukurti interaktyvius vadinamuosius emodžius – animuotus personažus, atkuriančius telefono vartotojo veido išraiškas ir šiek tiek gestikuliacijų. Vienas jų, pademonstruotas oficialiame „iPhone X“ pristatyme, – antropomorfizuota išmatų krūvelė“, – sakė jis.

Iš įvairių šaltinių matyti, kad „iPhone X“ prekyba vyksta ne taip, kaip kompanija tikėjosi, – pirkėjai vietoj naujausiojo modelio renkasi paprastesnius, bet pigesnius „iPhone 8” ir „iPhone 8 Plus“ modelius arba dažniausiai pigesnius, bet techninėmis galimybėmis identiškus ar „iPhone X“ net lenkiančius konkurentų gaminamus telefonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.