Lietuva per savaitę: nepavargstantys pareigūnai ir pirštinių rekordas

Šiauliai [[ge:lrytas:lrytas:5080348]]

G.Šiupario nuotr.
G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Mar 10, 2018, 1:15 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:16 PM

Miesto centrinėje Prisikėlimo aikštėje vakar vidurdienį surengta išskirtinė karių, policijos pareigūnų ir ugniagesių akcija, kuria paminėtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejus. Lietuvos kariuomenės motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ kariai, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai sukaktį paminėjo darydami atsispaudimus. Pakaitomis jie padarė šimtą atsispaudimų. Vėliau dalyviai varžėsi dėl absoliutaus nugalėtojo titulo – rungėsi, kas greičiau padarys atsispaudimus. Varžybose dalyvavo 10 karių ir ugniagesių. Čempiono titulą laimėjo akmeniškis ugniagesys gelbėtojas Gintautas Samauskis. Gyventi sveikai raginę akcijos organizatoriai kvietė prisidėti ir miestiečius, po to vaišino arbata.

Šio Kauno rajone esančio miesto stadione susirinko 1108 žmonės, mūvintys tautiniais raštais išmargintas pirštines. Akcijoje dalyvavo Garliavos Jonučių gimnazijos ir progimnazijos moksleiviai, jų tėvai, mokytojai.

Kumštines pirštines pagal etnografinius pavyzdžius mokiniai ir jų šeimų nariai mezgė 3 mėnesius. Akcija surengta minint svarbias šalies nepriklausomybės datas – 1990 metų kovo 11-ąją ir valstybės atkūrimo šimtmetį. Etnografinių raštų autentiškumą padėjo nustatyti Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkė Asta Venskienė.

Ketvirtadienį popiet Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato ekipažas, tarnybiniu „Mitsubishi Pajero“ važiuodamas į įvykio vietą Kazlų Rūdos savivaldybėje, patyrė avariją.

22 metų Reagavimo skyriaus vyriausiojo patrulio vairuojamas automobilis per mišką besidriekiančiame kelyje slydo ir trenkėsi į medį. Patrulis, 25 metų tyrėja ir 23 metų praktikantas buvo nugabenti į ligoninę.

Patrulis ir tyrėja rimtų traumų išvengė, o praktikantui lūžo koja.

Nevarėnai

31 metų Telšių rajono gyventojas beveik mėnesį laukė išsvajoto mini ekskavatoriaus iš Didžiosios Britanijos. Sumokėjęs 9 tūkst. eurų žemaitis tikėjo, kad jam reikalinga technikos priemonė bus atgabenta į namus.

Nesulaukęs technikos vyriškis kreipėsi į teisėsaugą. Panašu, kad jis užkibo ant sukčių meškerės. Jie bendravo lietuvių ir anglų kalbomis.

Vis naujų žiemos pramogų ant tvirto ežero ledo susikuria daugiau kaip 60 nuolatinių ir poilsiui čia sodybas įsigijusių gyventojų vienijanti Lazdijų rajono bendruomenė „Tarp Dusios ir Metelio“.

Ant ežere įšaldyto baslio pritvirtintos kartimi sukamos rogutės smagiai lekia ratu, o netoliese taip sukama ir ledo karuselė – išpjautas keliolikos metrų skersmens ledo apskritimas, ant kurio patiekiama karštų gėrimų ir valgių.

Katiliškiai

Ketvirtadienį rytą buvo rasta per antro aukšto langą iškritusi socialinių globos namų gyventoja. Atvykę medikai konstatavo 65 metų moters mirtį.

Apie 6 val. globotinės pasigedo įstaigos darbuotojas. Jis apvaikščiojo patalpas, apsidairė lauke ir pastebėjo po rūkomojo langu gulinčią moterį.

Druskininkų savivaldybės kaimo bendruomenės centrą papuošė paroda „100 nyčių Lietuvai“, kurioje įvairiais raštais ir spalvomis šviečia 100 lovatiesių, dzūkų vadinamų divonais.

29 audėjų kūriniai (kai kuriems jų ir per šimtą metų) surinkti iš įvairių Dzūkijos vietovių, net Gardino srities Navasiolkų kaimo.

Penkios iki šiol audžiančios audėjos dalyvavo parodos atidaryme.

Barzdai

Penktąją dešimtį bebaigiančiai Šakių rajono miestelio gyventojai prireikė kelių tūkstančių eurų paskolos. Moteris laikraštyje rado skelbimą, kad įmonė suteikia paskolas su 5 proc. palūkanomis.

Šakietė kreipėsi į įmonę elektroniniu laišku, pildė atsiųstus dokumentus ir per tris kartus į įmonės sąskaitą neva už draudimą ir kitas paslaugas pervedė beveik 1400 eurų. Po to susirašinėjimas nutrūko, o paskolos laukianti moteris negavo nė cento.

Varėnos rajone iki degančio namo likus apie 50 metrų tiesiausiu keliu per laukus skubėjusios ir ant apsnigto tvenkinio užvažiavusios Merkinės (Varėnos r.) ugniagesių komandos automobilis įlūžo ir ėmė skęsti.

Iššokę iš jo ugniagesiai pasičiupo vandens siurblį ir nubėgo į gaisravietę. Jiems į pagalbą atskubėjo kita ugniagesių komanda, padėjusi sutramdyti liepsnas ir po to ištraukusi beveik iki stogo po vandeniu panirusį automobilį. Jis buvo nuvežtas į Merkinę remontuoti.

Marijampolė

Naktį į penktadienį į nuosavą namą Liepų gatvėje policijos pareigūnai atvyko sulaikyti lygtinio paleidimo sąlygas pažeidusio daug kartų teisto vyriškio. Jis nenorėjo atidaryti durų, todėl iškviesti ugniagesiai gelbėtojai jas išlaužė.

Neblaivus (1,92 prom.) vyro bičiulis pareigūnus puolė grasindamas kirviu ir buvo sutramdytas elektros šoku. Abu vyrai buvo išgabenti į areštinę.

Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniai jo 100-ojo gimtadienio kovo 6 dieną minėjimui parengė spektaklį „Ateinu iš kančios ir skausmo pakilęs“, kuriame perteikė šiandieninio jaunimo išjaustą pokario partizaninės kovos dvasią.

Prieš 24 metus gimnazijai buvo suteiktas A.Ramanausko-Vanago vardas, nes jis penkerius metus dirbo mokytoju tame pačiame pastate veikusioje mokytojų gimnazijoje, o ją palikęs 1945-ųjų balandį išėjo į Nemunaičio apylinkėse veikusį partizanų būrį.

Kaunas

Vakar rytą ugniagesiai gavo policijos budėtojo pranešimą, kad prie naktinio klubo reikalinga pagalba – reikia nuimti antrankius sulaikytam asmeniui.

Sulaikytasis buvo apsaugos darbuotojų prirakintas prie pastato grotų, tačiau apsaugos darbuotojas pametė antrankių raktus.

Ugniagesiai sulaikytą užsienietį išlaisvino ir perdavė policininkams.

Lietuvos šeimos ūkininkų sąjunga Kaune jau 18-ąjį kartą organizuoja Kazimiero mugę. Šiemet ji vyksta Nemuno saloje, prie „Žalgirio“ arenos.

Čia įsikūrė ūkininkai, bitininkai, duonos kepėjai, amatininkai, tautodailininkai, tautos paveldo atstovai, aludariai, kalviai ir liaudies meistrai. Šventėje linksmina liaudiškos muzikos kapelos, ansambliai, vyksta įvairūs žaidimai ir šokiai.

Rokiškis

Miesto centre, Respublikos gatvėje, vienas rokiškėnas negalėjo patekti į viešąjį tualetą. Girdėjosi, kad viduje kažkas yra. Supratęs, kad žmogus net nesiruošia iš tualeto išeiti, rokiškėnas ėmė klebenti durų rankeną.

Tuomet pasipylė keiksmažodžių srautas. Lauke stovinčiam vyrui pasirodė, kad užstrigus automatinėms durims, ten liko įkalintas neįgalus žmogus. Apie nelaimėlį jis pranešė Bendrajam pagalbos centrui. Tualete buvo užsidaręs gerai žinomas 65 metų benamis. Jis čia ketino pasnausti.

Dar prieš 7 metus įmonė „Grota“ Anykščių rajono kaime atliko buvusio pesticidų sandėlio ekogeologinį tyrimą.

Nustatyta, kad sandėlio teritorijoje paviršiniame grunte ir gruntiniame vandenyje pesticidų koncentracija viršija leidžiamą kiekį, taršos arealai yra gamtiniame biosferos poligone ant tvenkinio kranto, todėl yra reali galimybė teršiančioms medžiagoms patekti į tvenkinį, užteršti gruntą.

Užterštą teritoriją sutvarkyti bei rekultivuoti 0,0349 ha žemės plotą Anykščių savivaldybė sieks už Europos Sąjungos lėšas.

Zūbiškiai

Vakar anksti ryte Kaišiadorių rajone, kelyje Rukla–Žasliai, esant slidžiai kelio dangai, nuo kelio nuvažiavo ir apvirto kariškas automobilis su olandiškais registracijos numeriais.

Transporto priemonę vairavo Olandijos kariuomenės kariškė.

Eismo įvykio metu sužaloti du jame važiavę kariai.

Trečiadienio vakarą Vilniaus rajone pagal iškvietimą vykusių policijos pareigūnų automobilis nuslydo nuo kelio ir rėžėsi į apšvietimo stulpą ir tvorą.

Pareigūnai nenukentėjo, tačiau buvo apgadintas tarnybinis automobilis „Mitsubishi L200“.

Kelmė

Į policijos komisariate dirbančios tyrėjos kabinetą užėjęs 55 metų vyras ėmė prašyti pareigūnės, kad ji išrašytų pažymą apie jo nebūtą sulaikymą.

Kelmiškis paaiškino, kad dokumentą jis pateiktų Darbo biržai ir taip pasiteisintų, kodėl joje nustatytu laiku nesiregistravo.

Kaip atlygį už suklastotą pažymą vyras siūlė tyrėjai suskaldyti malkas, atlikti kitus ūkio darbus, o rudenį pririnkti grybų.

Pasiūlymu nesusigundžiusi tyrėja apie bandymą ją papirkti pranešė kolegoms.

Vyrui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl papirkimo.

Antradienio popietę Herkaus Manto gatvėje, greta „Atgimimo“ visuomeninio transporto stotelės, 8 maršruto autobusu važiavę žmonė pradėjo šaukti, kad po autobusu pateko moteris.

Vairuotojas sustabdė autobusą ir pats paskambinęs bendruoju pagalbos telefonu iškvietė greitosios pagalbos medikus ir policiją. Paaiškėjo, kad autobuso galiniai ratai pervažiavo 72 metų moterį, kuri po jais pateko paslydusi ir pargriuvusi.

Ligoninėje moteris mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.