Mindaugui Basčiui likus Seime – aštri reakcija: „Gėda“

Daugelio Seimo narių nuostabai, Mindaugas Bastys mandatą išsaugojo. Dar pernai, prieš pat Kalėdas, Konstitucinis Teismas nusprendė, kad M.Bastys sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Visgi parlamentas slaptu balsavimu nusprendė, kad M.Bastys gali likti Seime.

Balsavimo dėl M.Basčio rezultatai šokiravo Seimo narius. <br> lrytas.lt koliažas
Balsavimo dėl M.Basčio rezultatai šokiravo Seimo narius. <br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2018, 3:05 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:32 PM

Per slaptą balsavimą dėl M. Basčio mandato panaikinimo balsavo 72 parlamentarai, prieš buvo 21 Seimo nariai, 24 susilaikė. Tam, kad mandatas būtų panaikintas, turi pritarti bent 85 Seimo nariai.

Nusivylė, rezultatus smerkia

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis neslėpė nusivylimo tokiais balsavimo rezultatais. Anot jo, Seimas neišlaikė dar vieno egzamino. Be to, jis įžvelgė ir galimą klastą.

„Seimas dar kartą neišlaikė (demokratijos egzamino – Red.). Nėra ką komentuoti. Valstiečių frakcija čia niekuo dėta. Aiškiai kas nors norėjo, kad atrodytų, kad valstiečių frakcija nori pavesti, bet vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad valstiečių frakcija balsavo už apkaltą. Seimas atrodo, kaip visada, nevienalytis“, – sakė Seimo pirmininkas.

Vėliau parlamento vadovas parašė socialiniame tinkle:

„Tokia balsavimo dėl Mindaugo Basčio Seimo nario mandato panaikinimo pabaiga yra tiesiog nepateisinama. Tai įrodo, kad asmeniniai žmonių, kurie atstovauja Lietuvai, interesai peržengė viešąjį interesą.

Seimo nario mandatas lieka rankose žmogaus, kuris nuslėpė ryšius, turinčius reikšmės valstybės paslapčių saugumui ir dėl kurių Konstitucinis Teismas pripažino, jog jis vienareikšmiškai prarado valstybės pasitikėjimą. Gėda. Griežtai smerkiu tokius balsavimo rezultatus.“

Politiniai žaidimai?

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tokią situaciją pavadino apgailėtina: „Apgailėtina. Tik tokiu žodžiu galėčiau apibūdinti šiandienos Seimo balsavimo dėl Mindaugo Basčio rezultatus.

M. Bastys negali būti Seimo nariu. Tą labai aiškiai indikavo specialiųjų tarnybų pateikta medžiaga, vėliau įrodė Seimo laikinoji komisija ir galiausiai patvirtino Konstitucinis Teismas.

Šiandienos balsavimą laikau niekuo kitu, tik ciniškais politiniais žaidimais, kuriuose aktyviai dalyvavo kai kurie opozicinių frakcijų nariai.

Žinau, kad visi LVŽS frakcijos nariai, balsavę už M. Basčio pašalinimą iš Seimo, turi tvirtus to įrodymus.“

Atsakingi valdantieji

Itin pasipiktinęs buvo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Jis sakė labai blogai vertinantis tokius balsavimo rezultatus.

„Iš esmės legalizavome bendravimą su KGB agentais. Aš manau, kad atsakomybė už tai tenka valstiečiams. Didžiausios frakcijos seniūnas posėdžio pabaigoje pasako, kad visi Seimo nariai gali laisvai apsispręsti, tuo, suprask, atverdamas galimybę balsuoti, kaip tik jie nori“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

G.Landsbergis teigė tikintis, kad tiek jo vadovaujama TS-LKD frakcija, tiek taip pat opozicijoje esanti Liberalų sąjūdžio frakcija vieningai balsavo už apkaltą.

Paklaustas apie Seimo pirmininko V.Pranckiečio žodžius jis sakė: „Figos lapelis, sako, kad padeda, bet kartais problemos būna tokios, kad nebepridengsi.“

„Tokius balsavimo rezultatus vertinu kaip šios Seimo daugumos išreikštą aiškią poziciją, kad Lietuvos Respublikos Seimas nesugeba, o gal ir sąmoningai nenori atsiriboti nuo galimų Kremliaus agentų, leidžiančių sau laisvai vaikščioti po Seimo rūmus. Kartu pasauliui valdantieji išsiuntė signalą, kad jiems visiškai priimtina laužyti priesaiką valstybei ir šiurkščiai pažeisti Konstituciją ir visiškai pateisinama, kai atstovaujama ne Lietuvos Respublikos, bet mūsų valstybei priešiškos valstybės interesams“, – pažymėjo G.Landsbergis.

G.Landsbergis atkreipė dėmesį, jog Seimo valdančiosios daugumos balsavimas rodo tik tai, jog valdančioji dauguma nepasitiki Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) primininku Vytautu Baku, ir paragino V.Baką trauktis iš komiteto pirmininko pareigų, nes jo vadovaujamo komiteto išvados dėl minėto Seimo nario apkaltos visiškai prieštaravo šiandieninės apkaltos rezultatams.

„Po tokio Seimo daugumos balsavimo, manau, kad NSGK pirmininkas nebeturi valdančiosios daugumos pasitikėjimo ir nebegali užimti Lietuvos saugumui ypač svarbaus komiteto pirmininko posto. Jei V. Bakas apsispręstų apskritai trauktis tiek iš NSGK pirmininko posto, tiek iš Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, opozicijos durys jam būtų atviros“, – pažymėjo G.Landsbergis.

Spjūvis institucijoms

Slapto balsavimo rezultatai nustebino ir liberalų vedlį Eugenijų Gentvilą. Pasak jo, visos girdėtos deklaracijos apie balsavimą pagal sąžinę žadėjo kitokius rezultatus.

„Mes nebesaugome savo institucijų. Šioje vietoje ne tiek apie Bastį galvoju, kiek apie Seimo antausį Valstybės saugumo departamentui (VSD) ir dar vieną antausį Konstituciniam Teismui. Tai dvi labai svarbios Lietuvos institucijos, o Seimui, atrodo, nusispjauti į tai“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Jis sakė, kad jei M.Bastys ir buvo padaręs klaidų, ateityje jų nebedarys, bet Seimas, pasak jo, yra linkęs daryti sistemines klaidas.

„Patys kalbėdami apie valstybės saugumą, mes nusispjauname į VSD, apie konstitucingumą ir teisės viršenybę – nusispjauname į Konstitucinį Teismą. Čia yra didžiosios problemos“, – kalbėjo liberalų vedlys, neatmesdamas, kad valdantieji galėjo įsivelti į tam tikrus susitarimus su socialdemokratų darbo frakcija.

Jis neatmetė galimybės, kad valdantieji, kuriems svarbus kiekviena balsas, tam, kad išsaugotų braškančią koaliciją, balsavo prieš apkaltą. E.Gentvilas prognozuoja, kad toks pat scenarijus kartosis, jei Seimui teks spręsti dėl Artūro Skardžiaus apkaltos.

Liberalų vedliui juoką kėlė V.Pranckiečio pasvarstymai apie klastą prieš LVŽS: „Dvigubų šnipų teorija, ar ne? Jie balsavo „už“, mes balsavome „prieš“, kad galvotų, jog jie balsavo „prieš“. Na ne, mes to nežaidžiame, nelabai mokame tokių žaidimų žaisti.“

„Rankų nuleisti negalima“

V.Bakas po Seimo sprendimo palaikyti M.Bastį teigė, kad negalima nuleisti rankų. V. Bakas teigė matantis prasmę toliau didinti „politinį atsparumą“.

„Matau prasmę saugoti valstybės interesus. Tikiuosi, kad po truputėlį, žingsnis po žingsnio, suprantančių atsiras daugiau – kito kelio mes neturime, turime reaguoti į tai, kas stabdo valstybės pažangą, skaidrinti politinę sistemą. Tikrai rankų negalima nuleisti po šio balsavimo“, – V.Baką citavo BNS.

Balsavimą V.Bakas pavadino „politinės sistemos atsparumo patikrinimu“ ir dėkojo 72 parlamentarams, slaptu balsavimu buvusiems už tai, kad būtų panaikintas M.Basčio mandatas.

„Pamatėme, kiek mūsų politinė sistema atspari įtakoms, ir reikia dirbti toliau“, – sakė V.Bakas.

NKSG pirmininkas tiki, kad M.Basčio nepalaikė ir didžioji dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų.

„Frakcijoje buvo kalbėta apie tai, kad balsuosime už apkaltą. Buvo pavieniai žmonės prieš ją, jie pasisakė nuosekliai, iš anksto, bet tai nebuvo didžioji dalis. Didžioji dalis frakcijos, mano įsitikinimu, balsavo už apkaltą ir turiu pagrindo tuo tikėti“, – žurnalistams sakė V. Bakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?