Mindaugas Bastys traukiasi, bet Seime karo šūkiai netyla

Antradienį išgyvenęs apkaltą Mindaugas Bastys trečiadienį pareiškė pasitraukiantis iš Seimo. Kol vieni tai vadino džentelmenišku elgesiu, kitiems akivaizdu – jis išsigando siūlomo perbalsavimo.

 M.Basčiui pareiškus, kad jis atsistatydina, Seime toliau verda aistros.<br> lrytas.lt montažas.
 M.Basčiui pareiškus, kad jis atsistatydina, Seime toliau verda aistros.<br> lrytas.lt montažas.
M.Basčiui pasitraukus, Seimas nerimsta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Basčiui pasitraukus, Seimas nerimsta.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Basčiui pasitraukus, Seimas nerimsta.<br>T.Bauro nuotr.
M.Basčiui pasitraukus, Seimas nerimsta.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 14, 2018, 1:49 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:09 PM

„Tvarkiečių“ atstovas Rimas Andrikis BNS M.Basčio poelgį vertino kaip „reto džentelmeniškumo pavyzdį“ ir pabrėžė, kad jis buvo pirmasis, pasitraukęs po nepavykusios apkaltos.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sakė, kad po rezonansą sukėlusio Seimo balsavimo M.Bastys „priėmė teisingą sprendimą ir pademonstravo politinę kultūrą, kurios dažnai ir trūksta“.

Tuo metu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sakė, kad M.Bastys nusprendė trauktis, nes pamatė, jog gali būti anuliuotas antradienio balsavimas ir perbalsuojama iš naujo.

„Šiandien buvo aptarta, kad rinksis Etikos ir procedūrų komisija, kuri įvertintų slapto balsavimo pažeidimus kaip rimtą pagrindą perbalsavimui. Taip pat pamatė mano registruotą Seimo nutarimo projektą, kad įvykęs balsavimas būtų pripažintas niekiniu, nepavykusiu. Aš manau, kad jis nenorėjo veltis į tolesnes peripetijas“, – sakė E.Gentvilas.

Liberalų vedlys sakė, kad M.Bastys išsigando pakartotinio balsavimo, kuriame greičiausiai nebebūtų valstiečių frakcijos nariams nurodoma fotografuoti balsavimo biuletenius. „Jis nutarė nerizikuoti“, – svarstė E.Gentvilas.

Nors, jo teigimu, etikos sargai šiuo klausimu nebeturi ką tirti, susirūpinti čia reikėtų teisėsaugai. Jo manymu, teisėsauga turėtų tirti, ar nebuvo valstiečių frakcijoje susitarta padaryti nusikalstamą veiką – išviešinti slapto balsavimo rezultatus. „Ponas Bakas vakar „Info TV“ patvirtino, kad apie tai buvo kalbama frakcijos posėdyje“, – sakė liberalų pirmininkas.

Pasitraukė per vėlai

Konservatorių lyderis G.Landsbergis sakė M.Basčio pasitraukimą vertinantis blogai dėl dviejų priežasčių. Pirmiausia – toks jo sprendimas yra pavėluotas, o antra, jam paliekama teisė anksčiau ar vėliau grįžti.

„Blogai, dėl to, kad per vėlai. Balsavimas iš principo Seimo poziciją, kad žmogus, šiurkščiai pažeidęs Konstituciją, Seimo nuomone, galėjo tęsti darbą. Tai jau yra įtvirtinta Seimo balsavimu“, – kalbėjo G.Landsbergis.

TS-LKD pirmininkas nemano, kad pats M.Bastys nusprendė trauktis. Jo galva, kažkas iš šono jį paragino atsisakyti mandato. „Valstiečiai tokiu būdu bando kovoti su politine krize“, – sakė konservatorių lyderis.

Užstojo M.Bastį

Tuo tarpu kitos opozicinės partijos „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis gyrė M.Bastį kaip racionaliai mąstantį žmogų ir teigė manantis, kad šis pats nusprendė trauktis iš parlamento, nes nenorėjo, kad iš jo toliau būtų daromas šou.

„Tai jo asmeninė pozicija. Manau, kad vakar įvykęs balsavimas parodė, kad dauguma Seimo narių palaiko jį, jis gavo tam tikrą moralinį palaikymą, o kitas dalykas, matyt, nenorėdamas Lietuvoje kelti daugiau sumaišties arba kad jo vardą tampytų, kaip kažkokį blogį, priėmė tokį asmeninį sprendimą“, – sakė R.Žemaitaitis.

Be to, jis teigė manantis, kad toks „greitais ir skubus“ M.Basčio sprendimas nebuvo būtinas ir reikalingas. Jo galva, triukšmas po balsavimo kilo ne dėl paties besitraukiančio M.Basčio, bet dėl Seimo pirmininko neveiklumo ir tyčiojimosi iš kitų parlamentarų bei visuomenės.

Siūlo skelbti pirmalaikius rinkimus

Savo ruožtu Gabrieliaus Landsbergio vadovaujama frakcija ir kitos trys opozicinės Seimo frakcijos siūlo skelbti pirmalaikius rinkimus. Šios frakcijos įtaria, kad raginant valstiečius fotografuoti slapto balsavimo dėl M.Basčio apkaltos biuletenius jų lyderiai neteisėtai kontroliavo parlamentarus.

„Tai yra Seimo laisvo mandato reguliavimas“, – BNS sakė G.Landsbergis.

Jo manymu, pirmalaikių rinkimų taip pat reikia, nes balsuodamas prieš M.Basčio apkaltą Seimas „nesugebėjo įvertinti prieš Lietuvą dirbusio žmogaus“.

Politikas teigė, jog M.Basčio paskelbimas apie pasitraukimą iš Seimo yra pavėluotas, ir apgailestavo, kad atsistatydinimas išsaugo galimybes šiam politikui toliau būti renkamam į Seimą.

Prie iniciatyvos dėl pirmalaikių Seimo rinkimų lieka ir Liberalų sąjūdžio frakcija.

„M.Bastys yra viena problema, tačiau kai valdantieji, mūsų manymu, daro galimai nusikalstamą veiką ir dar tuo giriasi visais kanalais, tai tas nepanaikina galimybės peržiūrėti šio Seimo reputaciją“, – BNS sakė frakcijos seniūnas E.Gentvilas.

Jis žadėjo dėl valstiečių veiksmų kreiptis į teisėsaugą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje