Sumaištį Seime išprovokavo visai ne M. Bastys – dūrė į kitą kaltininką

Seimui slaptu balsavimu nepritarus Konstitucinio teismo (KT) nutarimui, kad M.Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją, politinis chaosas nesiliauja ir šiam politikui pačiam nutarus atsisakyti mandato.

 Vis dėlto reikėtų pripažinti, kad sumaištį Seime pirmiausia išprovokavo R.Karbauskis.<br> Lrytas.lt koliažas
 Vis dėlto reikėtų pripažinti, kad sumaištį Seime pirmiausia išprovokavo R.Karbauskis.<br> Lrytas.lt koliažas
 R.Karbauskis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 R.Karbauskis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
M. Bastys Konstituciniame  teisme<br>T.Bauro nuotr.
M. Bastys Konstituciniame teisme<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Bastys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Bastys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Laiko ženklai“

2018-03-16 07:23, atnaujinta 2018-03-16 14:50

Opozicija net pasiūlė paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, nes esą leisdami M.Basčiui išsaugoti mandatą valdantieji skėlė antausį KT ir visiškai diskreditavo parlamentą.

Valstiečių vadovas R.Karbauskis į tai atsakė siūlymu surengti apkaltą visiems 29 konservatorių parlamentinės frakcijos nariams, nes esą jų lyderiai viešai prisipažinę, kad nurodė, kaip turi balsuoti šios partijos atstovai Seime, pažeidė Konstitucijoje įtvirtintą laisvo mandato principą.

Žinoma, tai tik politinis apsispjaudymas – nei pirmalaikiai Seimo rinkimai įvyks, nei konservatorių frakcijos nariams bus surengta apkalta.

Juk ir vienam, ir kitam sprendimui reikia 85 parlamentarų balsų daugumos.

Sunku įsivaizduoti, kad ir visi opozicijai atstovaujantys Seimo nariai iš tiesų norėtų pasitikrinti savo populiarumą ir balsuotų už pirmalaikius rinkimus.

Kita vertus, ar nepritaręs vieno parlamentaro apkaltai Seimas jau turi būti paleistas? Taip elgdamiesi tautos išrinktieji galėtų išsivaikščioti kone kas mėnesį.

Tokios priežasties nenumato Konstitucija, o žinant, kiek visokių skandalingų sprendimų Seimas buvo priėmęs ir anksčiau, šis opozicijos užmojis neatrodo nuoširdus. Tai greičiau dirbtinis priekabių ieškojimas, juo labiau kad neaišku, kurių partijų atstovai palaikė M.Bastį.

Nors siūlymas paleisti Seimą – tik tuščias oro virpinimas, ką turi manyti rinkėjai, matydami, kad parlamentarai vien riejasi? Kaip rodo apklausos, Seimas daugybę metų sulaukia menkiausio visuomenės pasitikėjimo. Nauju cirką primenančiu spektakliu politikai vis giliau pjauna šaką, ant kurios patys sėdi.

Vis dėlto reikėtų pripažinti, kad sumaištį Seime pirmiausia išprovokavo R.Karbauskis. Jis ėmė kalbėti apie kažkokį opozicijos planuojamą sąmokslą, prasitarė, kad valstiečių frakcijoje buvo tariamasi, kaip balsuojant dėl M.Basčio apkaltos pasirūpinti įrodymais – biuletenius fotografuoti telefonais.

Kai po balsavimo ne tik vienas valstietis, bet ir pora opozicijos atstovų paskubėjo įkelti šiuos įrodymus į socialinius tinklus, konservatoriai gavo puikią progą šaukti, kad patys valdantieji surengė sąmokslą ir pažeidė balsavimo slaptumą.

Net M.Basčiui atsistatydinus vis vien nerimstama, žadama kreiptis į teisėsaugą.

Triukšmo galėjo būti gerokai mažiau, jei ne valstiečių lyderis. Bet jis, atrodo, niekur nejaučia saiko – nei kalbėdamas, nei užsiimdamas verslu, nei palaikydamas ryšius su moterimis. Todėl valstiečiai ir negali niekaip išsikapanoti iš savo lyderio vis iš naujo pritapnojamos klampynės.

Nespėjo Lietuva atsitokėti nuo R.Karbauskio skandalų su politikėmis paverstomis ir Seime priglaustomis moterimis, pamirštais deklaruoti turtais, o jau išlindo nauja jo mundurą teršianti istorija – paaiškėjo, kad valstiečių vedliui priklausanti įmonė Kauno marių regioniniame parke neteisėtai apsitvėrė miško plotą.

„Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad pažeidžiant Miškų įstatymo reikalavimus leidimas tvorai R.Karbauskio įmonei galėjo būti išduotas už dovaną parko direkcijai, bet kai gamtosaugininkai pagaliau praregėję pamatė pažeidimus, Valstiečių ir žaliųjų partijai vadovaujantis politikas nepanoro ištaisyti gamtai padarytos žalos.

Tvora nebuvo nugriauta, o pamėginta išsisukti nauja įstatymui nusižengiančia gudrybe – aptvertose valdose staiga atsirado danielių, nors leidimas laikyti laukinius gyvūnus ir tuo pretekstu apsitverti mišką R.Karbauskio įmonei jau buvo panaikintas.

Tai dar vienas įrodymas, kaip jis mėgina išsisukinėti, apeiti įstatymus.

Tebesitęsiantis stumdymasis dėl dviejų laikinųjų Seimo tyrimo komisijų tik patvirtina, kad R.Karbauskis ir politikoje linkęs laikytis dvejopų standartų.

Valstiečių vedlys opozicijos stumiamą neabejotinai į jo verslą nutaikytą komisiją, kuri turėtų tirti stambiųjų žemvaldžių žemės valdų teisėtumą, sklypų perėmimo už skolas, trąšų tiekimo klausimus, vadina grynu politikavimu siekiant naudos per artėjančius rinkimus.

Matyt, ši komisija ir nebus sudaryta, remiantis tuo, kad visus opozicijos keliamus klausimus gali išsiaiškinti valstybės institucijos.

Tačiau toks pats principas, ko gero, turėtų būti taikomas ir Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) veiklą tiriančiai Seimo komisijai. Viešųjų pirkimų tarnyba jau atsakė į daugelį klausimų, savo žodį dar galėtų tarti Valstybės kontrolė.

Bet R.Karbauskis, kone buldozeriu praskynęs kelią LRT tyrimo komisijai, prieš parlamentinį žemės ūkio sektoriaus tyrimą tiesiog gulasi kryžiumi.

Todėl akivaizdu, kad vienu atveju opozicija naudojasi patogia proga pakedenti plunksnas valstiečių vedliui, o kitu – jau jis kerštauja.

Visais laikais Seimą draskydavo valdančiųjų ir opozicijos priešprieša, tačiau dabartiniai parlamentarai, regis, pranoko savo pirmtakus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.