Jeigu tektų iš naujo medžioti mandatus, būsimas laimikis – sunkiai nuspėjamas

Šią savaitę skambėjo raginimai dabartinės kadencijos Seimui skirstytis ir rengti naujus rinkimus. Kokioms politinėms jėgoms toks scenarijus būtų naudingiausias? Į tokį klausimą bent iš dalies gali atsakyti naujausios visuomenės nuomonės apklausos rezultatai.

 Apklausų lyderiai - konservatoriai ir valstiečiai, socdemai lieka treti.<br> Lrytas.lt koliažas
 Apklausų lyderiai - konservatoriai ir valstiečiai, socdemai lieka treti.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

2018-03-17 07:19, atnaujinta 2018-03-17 11:41

Tradicinę apklausą bendrovė „Vilmorus“ atliko kovo 2–10 dienomis, taigi dar prieš įsiplieskusį naują politinį skandalą. Jį pakurstė Seimas, kuriam pritrūko balsų atimti mandatą iš parlamentaro M.Basčio, kurį Konstitucinis teismas pripažino šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius priesaiką.

Dabar, po valdančiųjų ir opozicinių partijų apsišaudymų, abipusių kaltinimų, apklausos rezultatai, ko gero, būtų kiek kitokie. O kokią nuomonę apie partijas žmonės turėjo iki kilusio triukšmo?

Jeigu Seimo rinkimai vyktų šį sekmadienį, maždaug po lygiai mandatų gautų Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Palyginti su vasario mėnesiu, konservatorių rėmėjų būrys liko stabilus, o valstiečių pagausėjo. Taigi ne visai iš piršto laužti gali būti ir pastarieji vedlio Ramūno Karbauskio pareiškimai, kad jeigų vyktų pirmalaikiai parlamento rinkimai, valstiečiai vėl juos laimėtų.

Ūgtelėjo ir įkandin dviejų lyderių žengiančių socialdemokratų bei „tvarkiečių“ populiarumas.

Užtat Darbo partija apskritai krito į prarają. Prieš kelias savaites už ją ketino balsuoti 4,3 proc. rinkėjų, o kovo pradžioje – tik 1,9 procento.

Galima spėti, jog dalis „darbiečių“ rėmėjų atsigręžė į valstiečius, socialdemokratus arba „tvarkiečius“.

Šių trijų partijų pozicijų pagerėjimą tikriausiai lėmė ir tai, kad šiuokart tik 11,5 proc. resondentų pasakė išvis nebalsuosiantys, o vasario mėnesį tokių buvo 15,6 procento.

Vertindami institucijas žmonės ėmė labiau pasitikėti Seimu. Gal tuo pernelyg nereikėtų stebėtis, nes pastarąsias savaites parlamentas daugiau šventė negu dirbo, todėl ir turėjo mažiau progų paslysti.

Populiariausia politike toliau lieka prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tačiau, palyginti su praėjusia apklausa, mažiau žmonių mano, kad šalies vadovė geriausiai atstovauja jų interesams, be to, beveik 4 proc. susitraukė palankios nuomonės apie ją.

Beje, pagal palankių ir nepalankių nuomonių skirtumą D.Grybauskaitę (+39,9) pralenkė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (+41,2).

Palankiausiai vertinamų visuomenės veikėjų rikiuotės antroje vietoje įsitvirtinusio V.Matijošaičio reitingas liko stabilus, o premjeras Saulius Skvernelis pagerino pozicijas ir beveik pasivijo Kauno merą.

Abu šie politikai minimi ir tarp pretendentų į šalies prezidentus, taigi, rinkėjų nuomone, jų šansai kol kas maždaug vienodi.

Kaip ir reikėjo laukti, gyventojai prasčiausiai įvertino jau atsistatydinusią teisingumo ministrę Mildą Vainiutę.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.