Kova su korupcija sveikatos sistemoje patyrė smūgį – dalis studentų imtų kyšį

Sprendžiant korupcijos problemas sveikatos apsaugos sektoriuje, yra daugiau kalbų, nei darbų, teigė jaunieji medikai. Jų atliktas tyrimas parodė, kad dalis medicinos studentų patys kyšį imtų, o jei susidurtų su situaciją, kad kažkas jiems tokį atlygį siūlytų, nežinotų, kur kreiptis.

medikų mitingas, piketas, demonstracija, paskutinių medikų žygis į oro uostą, gyditojai, medikai, medikas<br>D.Umbraso nuotr.
medikų mitingas, piketas, demonstracija, paskutinių medikų žygis į oro uostą, gyditojai, medikai, medikas<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas, posėdis, svarstymas dėl, VTEK vadovo, Agnė Bilotaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas, posėdis, svarstymas dėl, VTEK vadovo, Agnė Bilotaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 12:18 PM

Šios problemos paaiškėjo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narės Agnės Bilotaitės spaudos konferencijoje. Kuri aptarė gerėjančią, tačiau niekaip nesibaigiančia kyšio davimo medikams problemą.

„Šiandien labai daug kalbame apie idėjas Lietuvai, minime Lietuvos šimtmetį. Ir tikrai buvo išsakyta daug įvairiausių įdomių pasiūlymų, bet mano nuomone, be skaidrumo sveikatos sistemoje, be korupcijos išgyvendinimo, mes tikrai neturėsime realios pažangos Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Bilotaitė.

Konservatorė prisiminė ir paskutinius skandalus – Santaros klinikos atvejis, dažnas kyšių davimas gydytojams.

„Nepaisant to, kad daug kalbama apie šias problemas, visgi, institucijos yra įvardijamos kaip vienos labiausiai korumpuotų institucijų Lietuvoje, situacija nesikeičia“, – teigė Seimo narė.

Jos teigimu, tobulėja ir kyšiai – naudojamos bankų sistemos, kyšį jau galima net pervesti, net neturėjus kontakto su gydytoju. Taip pat, specialūs stalčiukai gydymo įstaigose, kuriuose paliekami vokeliai su pinigais. „Dažnai girdime tokius pasakymus, kad gal nekalbėkime apie smulkią korupciją, kalbėkime apie stambią. Bet problema yra svarbi, nors ją bandomą sumenkinti“, – teigė ji. Politikė rėmėsi Lietuvos banko ekspertu nuomone, kad beveik pusė visų sveikatos sistemoje esančių pinigų yra šešėlyje.

Tyrimas šokiravo

Lietuvos medicinos studentų asociacijos atstovė Eglė Vaičiulytė pristatė ir pirmąjį korupcinių elementų supratimo tyrimą, kuriame dalyvavo medicinos studentai. E.Vaičiulytė pasakojo, kad tyrimo rezultatai džiugino ir šokiravo. „Mes klausėme studentų, ar jie patys susidūrę su korupcija, praneštų apie tai. Ir ne visi teigė, kad praneštų. Nors tai yra mažuma, bet dalis žmonių apie tai garsiai pasakyti neišdrįstų. To priežastys buvo baimė prisiimti atsakomybę, ir šio veiksmo pasekmės“, – pasakojo ji. E.Vaičiulytė taip pat teigė, kad jaunieji medikai nežino, kur kreiptis tokiu atveju.

Jos teigimu, buvo studentų dalis, kurie ir patys gydytojams duotų kyšį už geresnę, prieinamesnę paslaugą.

Tyrimas atskleidė ir pozityvią pusę – studentai yra pasiruošę pokyčiams, ir mokytis. „Nieko nėra nepataisoma, studentai nori žinoti, jie nori švietimo“, – teigė Lietuvos medicinos studentų asociacijos atstovė.

Prisiveja realybė

Jaunųjų gydytojų asociacijos prezidentas Martynas Gedminas antrino savo kolegei, kritikuodamas dabartines kalbas ir konkrečių veiksmų trūkumą. Jis pasakojo, kad studentas po mokslų universitete, atsidūręs tikroje ligoninėje, pasijunta kaip pelkėje. „Čia klampu, nes yra kažkokios neaiškios taisyklės, procesai, kultūrinės nuostatos, jos verčia tave jaustis apribotai. Ir korupcija, iš jauno gydytojo perspektyvos, yra tikrai iškraipantis realybę veidrodis. Tai kenkia mūsų sistemai“, – sakė jis, kalbėdamas apie faktą, kad patys studentai yra pasiryžę duoti kyšį.

„Tu nebesijauti oriai, būdamas gydytoju“, – argumentavo jis.

„Mes dabar neturime jokių taisyklių“, – sakė M.Gedminas apie dabartinį gydytojų atlyginimą. Anot jo, kartu su skaidria eilės prie paslaugų sistema, tai yra skaidrios veiklos kolonos. „Čia iniciatyvos turi imtis 4 grupės: medikai, visuomenės, politikai ir gydymo įstaigų vadovai. Kai mes visi sutarsime, tai žinoma, yra klausimas, tai reikalaus aukų, bet turime sutarti, kokios sistemos norime“, – esminę problemą įvardijo M.Gedminas, primindamas, kad jaunieji gydytojai dažniausiai emigruoja į tas šalis, kuriose korupcijos sveikatos sistemoje beveik nėra.

„Man liūdna, kad mes ateiname entuziastingi, norime pokyčių, bet kažkada studijų metu prisiveja realybė – šeima, vaikai, paskola už būstą. Ir kai mano kolegos, man pasakojo, kad yra paėmę kyšį, aš tada nebegaliu jų kaltinti. Nes realybė yra tokia“, – sakė M.Gedminas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.