Mokinių tėvai kyla į kovą: nusitaikė į privačią mokyklą ir į savivaldybę

Aplaužyti vamzdžiai, trupančios sienos, išplėšytos grindys. Tokius vaizdus praėjusią vasarą pamatė Vilniaus Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos moksleivių tėvai atvykę apžiūrėti pastato, į kurį vos po poros savaičių turėjo persikelti jų vaikai.

Tėvai kyla į kovą: nusitaikė į privačią mokyklą ir į savivaldybę. <br>V.Balkūno nuotr.
Tėvai kyla į kovą: nusitaikė į privačią mokyklą ir į savivaldybę. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-19 10:43

Vytės Nemunėlio mokyklą tada nuspręsta skubos tvarka perkelti iš Vokiečių gatvės į M.Daukšos gatvėje esančias patalpas, kuriose anksčiau buvo įsikūrusi Senamiesčio mokykla. Avarinės būklės patalpas pamatę tėvai ėmėsi veiksmų – už savo lėšas sutvarkė didžiąją dalį mokyklos patalpų, tad jų vaikai galėjo mokslo metus pasitikti tvarkingame pastate.

Visgi, nepraėjus nė metams pradinės mokyklos tėvai vėl skambina nerimo varpais. Vilniaus miesto savivaldybė žadėjo pasirūpinti likusia nerenovuota pastato dalimi. Tačiau vietoje ėmusis remonto darbo miesto valdžia trečiąjį pastato aukštą už gražius ketina išnuomoti privačiai mokyklai.

Pasirašė susitarimą

Mokyklos tarybos narys Mantas Puikys naujienų portalui lrytas.lt papasakojo apie susidariusią situaciją. Anot jo, daliai mokyklos patalpų dar šiandien reikia remonto – trečiasis pastato aukštas vis dar nerenovuotas, paliktas toks, koks buvo anksčiau.

„Mes susitikę su savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriumi vaikščiojome, rodėme jam tas patalpas ir sutarėme, kad savivaldybė ateinančią vasarą, nuo birželio, pradės remonto darbus“, – pasakojo M.Puikys. Paskaičiuota, kad likusių mokyklos patalpų renovacijai reikės kiek daugiau nei 600 tūkst. eurų.

Buvo nuspręsta, kad savivaldybės ir mokyklos susitarimas dėl patalpų remonto turi būti išdėstytas raštu ir patvirtintas parašais. Be kitų darbų susitarime nurodoma, kad patalpų trečiasis aukštas bus užtvertas ir laikinai nenaudojamas, o remonto darbo bus vykdomi 2018-ųjų vasarą. Tokį sutarimą pasirašė savivaldybės atstovas Algminas Pakalniškis, mokyklos bei jos tarybos atstovai.

Įpusėjus mokslo metams moksleivių tėvai pradėjo domėtis, kas laukia trečiojo mokyklos aukšto. Tačiau jie buvo šokiruoti iš mokyklos direktorės išgirdę, kad finansavimas renovacijai nėra skirtas. Kaip sakė M.Puikys, nebuvo paaiškinta, kodėl nuspręsta neskirti lėšų būtiniems remonto darbams.

Dar didesnę nuostabą tėvams sukėlė tai, ką jie pamatė Vilniaus miesto savivaldybės internetiniame puslapyje. Kovo 7-ąją vykusio posėdžio darbotvarkėje jie pamatė klausimą, kuriuo norima dalį mokyklos patalpų išnuomoti privačiai mokyklai.

„Ta mokykla jau veikė dalyje patalpų iki mums atsikraustant. Jai patalpos buvo išnuomotos, kad dar pastate veikė Senamiesčio mokykla, kuriai tų patalpų nereikėjo, nes buvo per mažai mokinių. Mums atsikrausčius prasidėjo konfliktas su ta privačia mokykla, nes realiai šeimininkas buvo toji mokykla“, – pasakojo mokyklos tarybos narys.

Jo teigimu, privati mokykla buvo užėmusi sporto salę, už kurią nemokėjo nuomos, valgyklą, kurioje maitinimo paslaugas teigia su privačios mokyklos vadovu, pasak M.Puikio, susijusi įmonė.

„Gavosi taip, kad nors mūsų mokinių ten dukart daugiau, mes gavome ribotą priėjimą prie salės, valgyklos – kai pavalgydavo privačios mokyklos mokiniai, tik tada leisdavo į valgyklą eiti mūsų mokiniams.

Esminis dalykas, kad ta privati mokykla neteisėtai, savavališkai pažeisdama įstatymus ir sutartis atitvėrė dalį valstybinio sklypo teritorijos plienine tvora ir ten įsirengė žaidimų aikštelę, kur leidžia tik savo mokinius“, – kalbėjo M.Puikys.

Pasak jo, pastatyta tvora užtveriamas kelias Vytės Nemunėlio mokyklos mokiniams įeiti per pagrindinį įėjimą į pastatą. „Anuometinė mokyklos valdžia tai toleravo, jie jautėsi šeimininkais. Dabar atėjome mes ir pasakėme, kad mes esame nuomotojas, o jie yra nuomininkai, tad turime susitarti, bet jie tartis nenori“, – sakė mokyklos tarybos narys.

Nors privačios mokyklos nuomos sutartis baigiasi, ji kreipėsi į savivaldybę, kad sutartis būtų pratęsta gerokai ilgesniam laikui. Tuo pačiu paprašyta, kad privačiai mokyklai būtų suteiktos papildomos patalpos – tos, kurios neremontuotos ir į kurias kitais mokslo metais turėtų įsikelti Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos mokiniai.

„Vaikai susigrūdę. Buvo pažadėta, kad per vasarą bus suremontuotos normalios klasės, vaikai bus perkelti į jas, o į atsilaisvinusias bus galima priimti pirmokus. Jie dabar užima 2 tūkst. kv. m., o moka gal 600 eurų per mėnesį. Tokiomis lengvatinėmis sąlygomis jie nori toliau nuomotis ir gauti papildomą aukštą.

Dabar jiems siūloma kiek didesnė, bet vis dar pati mažiausia įmanoma nuomos kaina. Lengvatinėmis sąlygomis jiems skiriamos patalpos, kuriose turėjo mokytis Vytės Nemunėlio mokyklos vaikai“, – sakė M.Puikys.

Negana to, jis kalbėjo, kad mokyklos direktorę savivaldybė informavo, kad kitiems mokslo metams Vytės Nemunėlio mokykla turės priimti papildomus 120 vaikų. Tai reiškia, kad visi moksleiviai tiesiog fiziškai netilps į šios mokyklos turimas patalpas. Jei jai būtų užleistas trečiasis aukštas, moksleiviai tilptų.

Papildomų patalpų neskiria

Kaip naujienų portalui lrytas.lt situaciją komentavo Vilniaus miesto savivaldybės laikinoji Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja, privačiai mokyklai šiuo metu nuomojama kiek daugiau nei 2 tūkst. kv. m., kurių vieno kaina 0,29 eurų per mėnesį. Nuomos sutartis baigiasi šių metų rugpjūčio 31-ąją.

„Šiuo metu parengtas Tarybos sprendimo projektas ne konkurso būdu iki 2028 m. rugpjūčio 31 d., išnuomoti VšĮ „VIMS – International Meridian School“ negyvenamąsias patalpas patikėjimo teise valdomas Vilniaus Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos. Patalpos išnuomojamos tos pačios, nesuteikiama ir neketinama suteikti jokių papildomų patalpų, nes Savivaldybė yra įvertinusi vaikų augimą mokyklose.

Tėveliai pasipiktino, nes manė, kad savivaldybė suteikia VIMS daugiau patalpų, kurios taip pat reikalingos Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos veiklai vykdyti. Tėveliai galimai perskaitė ne Tarybos sprendimo projektą, o VIMSprašymą išnuomoti didesnį plotą, tačiau Tarybos sprendimo projekte patalpos išlieka tos pačios- papildomų patalpų išnuomota nebus, todėl mūsų mokyklai jokios grėsmės nėra. Tėveliai taip pat apie tai informuoti“, – teigė savivaldybės atstovė.

Anot A.Kovalevskojos, klausimas dėl lėšų skyrimo tolesnei Vytės Nemunėlio mokyklos patalpų renovacijai bus svarstomas balandžio pradžioje, kai bus įvertintas pateiktas poreikis. Taip pat sprendžiamas bendradarbiavimo klausimas tarp įstaigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.