R. Karbauskiui nesutarus su V. Pranckiečiu, pasakė, kas priima galutinį sprendimą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ pakomentavo antradienio gynybos tarybos sprendimą, kuriam paprieštaravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

R.Karbauskis teigė, kad lėšų didinimas krašto gynybai nelabai reali mintis. <br>M.Patašiaus nuotr.
R.Karbauskis teigė, kad lėšų didinimas krašto gynybai nelabai reali mintis. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2018, 8:44 AM, atnaujinta Mar 21, 2018, 9:23 AM

Seimo pirmininkas, paklaustas, kas, visgi, valdo Seimą, jei kultūros komiteto pirmininkas neigia tarybos, kurios sudėtyje yra Seimo pirmininkas, premjeras ir kariuomenės vadas, sprendimus, atsakė, kad jei yra klausiama partijos lyderio, jis ir atsako.

„Žinote, pirmiausiai, jei jo klausia, jis ir atsakys, bet reikia klausti gynybos tarybos narių. Joje mes vienareikšmiškai pasisakėme, kad to reikia. Bet sakome taip pat, kad reikia žiūrėti į realų gyvenimą, svarbu ir kitos sritis“, – sakė jis, prisimindamas ir iki šiol nepasirašytą partijų susitarimą, į kurį galėtų būti įdėtas ir šis dokumentas. „Mes gynybai turime skirti pakankamą biudžetą, kad galėtume sakyti, kad šalis įsipareigojimus vykdo“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė V.Pranckietis.

Jis dar kartą patikino, kad ne R.Karbauskis priima šiuos sprendimus, o gynybos taryba. „Tai yra vieninga nuomonė“, – sakė jis.

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį suabejojo siūlymu toliau palaipsniui didinti krašto apsaugos biudžetą.

Pasak jo, tai galėtų padaryti neigiamą poveikį socialinei politikai.

„Reikia svarstyti, kiek tai paveiktų socialines programas, kurias turime vykdyti, kiek tai paveiktų galimybę valstybei didinti atlyginimus ir viešajame sektoriuje, ir mokytojams, kultūros darbuotojams, valdininkams, pensijas kiek galėtume didinti“, – žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Taip jis reagavo į Valstybės gynimo tarybos pasiūlymą toliau po truputį didinti finansavimą gynybai, kad 2030 metais tam būtų skiriama 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Pasak Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko, krašto apsaugos biudžetas augs ir paliekant tokį patį procentą nuo BVP, nes augtų pati ekonomika.

Jo teigimu, nacionaliniam saugumui svarbus ir emigracijos klausimas.

„Tai yra tikriausiai pats svarbiausias saugumo klausimas, kad mes už dešimties metų neturėtume mažėjimo šimtų tūkstančių gyventojų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Balsavo tik dėl minios spaudimo

Seimo Pirmininkas V.Pranckietis paaiškino, kodėl kovo 15 d. prie Seimo vykusiame mitinge „Mes kaltinam“ susirinkusiems mitinguotojams pažadėjo balsuoti dėl pirmalaikių rinkimų.

V. Pranckietis trečiadienį „Žinių radijui“ aiškino, kad žadėdamas miniai balsuoti už pirmalaikius rinkimus pats netikėjo, kad juos apskritai įmanoma suorganizuoti.

„Aš tikrai žinojau, tiksliau tikėjau tuo, kad tie rinkimai vis tiek neįvyks“, – aiškino V. Pranckietis. Seimo Pirmininkas aiškino, kad jo pažadas miniai buvo duotas tik dėl ten tvyrojusio spaudimo.

„Žinote, stovi trys tūkstančiai žmonių ir šaukia – balsuok, balsuok. Sakau, gerai, – balsuosiu. Negaliu pasakyti, kad toks žmonių spaudimas neturi įtakos. Bet aš tada pasakiau labai aiškiai, po pateikimo balsuosiu už“, – aiškino V. Pranckietis.

Praėjusį ketvirtadienį prie Seimo vykusiame mitinge „Mes kaltinam“ Seimo Pirmininkas susirinkusiems taip pat pareiškė, kad jam gėda dėl Seimo sprendimo nenušalinti priesaiką sulaužiusį Mindaugą Bastį iš Seimo nario pareigų bei kad jam gėda dėl kai kurių istorijų, į kurias buvo įsivėlęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Vėliau mitinge R. Karbauskis, užlipęs į sceną, pareiškė, kad prieš tai čia kalbėjusiam Seimo Pirmininkui V. Pranckiečiui trūksta politinės patirties.

„Liūdnai atrodė Seimo Pirmininkas scenoje“, – teigė R. Karbauskis. Jis taip reagavo į anksčiau mitinge išsakytus V. Pranckiečio teiginius, kad jam gėda dėl M. Basčio, Gretos Kildišienės ir kitų viešą ažiotažą sukėlusių istorijų. Anot R. Karbauskio, jei Seimo Pirmininkui gėda – jis turėtų atsistatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.