Metė kaltinimus pasienio pareigūnui, bet tiesą nuslėpė

„Kur matyta, kad pasienio pareigūnas pats vežtų žmogų iki parduotuvės ir žiūrėti per petį, ar jis iš karto susimokės administracinę baudą“, – tokį klausimą iškėlė naujienų portalo lrytas.lt skaitytojas Andrius. Jis kreipėsi į redakciją patyręs nemalonų įvykį kelionėje į Kybartus.

Naujienų portalo lrytas.lt skaitytojas patyrė nemalonų susitikimą su pasienio ruožo darbuotoju. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Naujienų portalo lrytas.lt skaitytojas patyrė nemalonų susitikimą su pasienio ruožo darbuotoju. <br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2018, 3:45 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 7:24 PM

„Mano brolis vairavo, jo teisių galiojimas yra pasibaigęs, dar nespėjo pasikeisti. Mus sustabdė pasienio pareigūnai, patikrinę dokumentus sakė, kad reikia važiuoti į užkardos ruožą pasitikrinti. Nuvažiavome į Vištyčio užkardą, mes su sūnumi, kol viską formino, laukėm automobilyje pustrečios valandos“, – pasakojo skaitytojas.

„Galiausiai, broliui skyrė 12 eurų administracinę baudą, dėl pasibaigusių teisių galiojimo laiko“, – pasakojo Andrius, iš karto po to susidūręs su pareigūnų netinkamu elgesiu.

„Visiškas chamiškumas pasireiškė tame, kad specialistas Vytautas Burinskas VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardoje specialistu , prieš jo valią įsisodino mano brolį į automobilį ir sako „važiuojam sumokėti baudą“. Brolis pasakė, kad neturi, pareigūnas atsakė „man neįdomu, pasiskolink“. Kai mano brolis pasakė, kad dabar važiuoja susimokėti baudos, priminiau jam, kad nėra įstatyme nurodyta, kad iš karto reikia sumokėti, nes yra 40 dienų terminas. Bet pareigūnas manęs net neklausė“, – pasakojo jis.

Čia nuotykiai taip pat nesibaigė. Pareigūnas kartu ėjo į parduotuvės vidų.

„Pareigūnas taip pat ėjo į parduotuvę, tikrino, ar tikrai mano brolis sumokės“, – stebėjosi skaitytojas Andrius.

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekus su Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės Viešųjų ryšių vyresnioji specialiste Asta Šimkuviene, ji patvirtino, kad toks asmuo ten dirba. Tačiau nuo tolesnių komentarų, kol įvykis nėra ištirtas ji susilaikė. „Bet kurio pareigūno toks elgesys yra netoleruotinas“, – tvirtino ji.

Geranoriškumas apkarto

Vėliau paaiškėjo, kad situacijos būta visiškai kitokios.  Valstybės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis patikino, kad ši istorija yra pavyzdys, kuo gali baigtis pareigūno pademonstruotas geranoriškumas ir ištiesta pagalbos ranka žmogui, tegu ir pažeidėjui.

„Taip, toks vairuotojas su negaliojančiu vairuotoju pažymėjimu pasienyje su Rusija Vištyčio užkardos patrulių buvo sustabdytas. Nustačius šį pažeidimą vyro buvo paprašyta nuvykti į netoliese esančią užkardą formalumams sutvarkyti. Tai įprasta praktika.

Netrukus paaiškėjo, kad vairuotojas už tai, kad važinėja turėdamas negaliojantį pažymėjimą, jau buvo baustas policijos pareigūnų. Ir gana senokai – dar praėjusių metų lapkritį. Nuo to laiko galiojančiomis teisėmis jis nepasirūpino.

Šįkart pasienietis vairuotojui už tokį pakartotinį pažeidimą nutarimu skyrė 12 eurų administracinę baudą.

Žmogus su ja sutiko, nesiginčijo, gavo tokiais atvejais įprastus dokumentus ir baudą tikrai galėjo sumokėti vėliau. Tuo viskas ir būtų baigęsi – vairuotojas buvo paleistas.

Tačiau tuomet jis pats dokumentus forminusio pasieniečio paklausė, kur Vištytyje galėtų sumokėti šią baudą iškart, esą tokią sumą turi. Pasienietis patarė, kad tai galima padaryti už kelių šimtų metrų nuo užkardos esančioje parduotuvėje, turinčioje terminalą.

Pažeidėjas pasiguodė esąs ne vietinis (tai – Marijampolės rajono gyventojas), nežinantis Vištyčio. Vyras pasieniečio paprašė, ar jis negalėtų palydėti iki parduotuvės. Jei VSAT pareigūnas būtų pasielgęs valdiškai ir atsakęs, kad to daryti jam nepriklauso, ši istorija tuo ir būtų pasibaigusi, viešumos nepasiekusi, o pats pareigūnas nebūtų vėliau apkaltintas nebūtais dalykais. Juo labiau kad jokio intereso, kad bauda būtų sumokėta kuo skubiau čia ir dabar, VSAT neturi. Tam yra nustatyti terminai ir tvarka.

Deja, pasienietis nusprendė pagelbėti žmogui – tarnybiniu automobiliu jį nuvežė iki parduotuvės Vištytyje bei palaukė, kol šis sutvarkys savo reikalus. Vėliau parvežė iki užkardos.

Svarbiausia, kad jokių pretenzijų nei pažeidėjas, nei su juo automobiliu važiavęs vyras pareigūnams neturėjo nei tuomet, kai buvo sustabdyti, nei forminant dokumentus, nei važiuojant į parduotuvę, nei išsiskiriant. Nebuvo nei konflikto, nei nepasitenkinimo žodžių.

Pasienietis grįžo į užkardą tęsti darbo, Marijampolės rajono gyventojas išvyko iš Vištyčio. Todėl tarsi perkūnas iš giedro dangaus netrukus viešumoje nuskambėjo kartu su vairuotoju vykusio asmens kaltinimai pareigūnui nederamu elgesiu, netinkamu bendravimu, spaudimu. Pasirodo, taip pasieniečiui buvo atsidėkota už geranoriškumą“, – teigė G. Mišutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.