Bergždžios Aurelijaus Verygos viltys: apeiti alkoholio ribojimus – vieni juokai

Nuo naujų metų alkoholio vartojimą įvairiais ribojimais užsimoję sumažinti valstiečiai ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga gali tik skėsčioti rankomis – į jų nurodymus pro pirštus žiūri ne tik pirkėjai, bet ir dalis pačių prekybininkų.

 Valstiečių inicijuotų alkoholio ribojimo įstatymų dažnai nesilaiko ir prekybininkai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Valstiečių inicijuotų alkoholio ribojimo įstatymų dažnai nesilaiko ir prekybininkai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Valstiečių inicijuotų alkoholio ribojimo įstatymų dažnai nesilaiko ir prekybininkai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Valstiečių inicijuotų alkoholio ribojimo įstatymų dažnai nesilaiko ir prekybininkai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2018, 6:56 AM, atnaujinta Mar 26, 2018, 1:10 PM

Sausio 1 dieną Lietuvoje įsigalioję pakeitimai alkoholinių gėrimų prekybos laiką sutrumpino iki 20 val. (sekmadieniais – iki 15 val.), o amžiaus cenzą kilstelėjo dvejais metais – iki 20 metų.

Dėl šios situacijos nemažai 18-os ar 19-os sulaukusių jaunuolių atsidūrė keistoje situacijoje ir anksčiau galėję pirkti bei vartoti alkoholį, su šia teise kuriam laikui atsisveikino.

Vis dėlto panašu, kad realybėje naujųjų ribojimų paiso nedaugelis.

Lrytas.lt pamėgino atsitiktine tvarka apsilankyti dešimtyje skirtingų sostinės prekybos tinklų parduotuvių ir pažiūrėti, kaip naujai iškeptam 20-mečiui seksis įsigyti alkoholį.

Tarp išbandytų prekybos vietų – „Rimi“, „IKI“, „Maxima“, „Norfa“, „Lidl“, „Express Market“, „Čia“, „Assorti“, „Vilniaus alus“ bei „Vynoteka“.

Paprasto eksperimento rezultatai nustebino – lygiai pusėje prekybos vietų pardavėjai asmens dokumento nė neprašė, nors parduotuvėse ir kabėjo ne vienas apie alkoholio ribojimus įspėjantis plakatas.

Naujame alkoholio ribojimo įstatyme nustatyta, jog pardavėjai amžiaus įrodymo privalo prašyti visų asmenų, kurie atrodo jaunesni nei 25-erių.

Už alkoholinių gėrimų pardavimą jaunesniems negu 20 metų asmenims gresia bauda nuo 30 iki 120 eurų.

Dar keturiose prekybos vietose alkoholio pavyko nusipirkti pateikus asmens dokumentą, o vienas tinklas – „Vynoteka“ – palietė įdomų klausimą: ar 20-osios gimimo dienos metu jau galima įsigyti alkoholio?

Nors daugelyje prekybos vietų ir viešojo maitinimo įstaigų problemų per gimtadienį nekils, šiuo atveju paliekama vietos pačių prekybininkų interpretacijai.

„Vynotekos“ tinklas visose savo parduotuvėse alkoholio jaunuoliams neparduos tol, kol jie nesulauks bent kitos dienos po 20-ojo gimtadienio.

Pačiame įstatyme nenurodoma, ar gimimo diena skaičiuojama imtinai.

Beje, su prekybos alkoholiu pažeidimais kovojančiam Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui galvos skausmą kelia ne tik atsainumas didžiuosiuose prekybos tinkluose, bet ir nelegalios prekybos vietos.

Departamento skaičiavimais, vien Vilniuje ir Kaune yra apie 20 parduotuvių, nelegaliai prekiaujančių alkoholiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo