Kairieji glausis arčiau valstiečių

Savaitgalį įkurtos naujos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas 66-erių Gediminas Kirkilas tikisi dar glaudžiau bendradarbiauti su valstiečiais, taip pat ir per būsimus rinkimus.

Vienas artimų G.Kirkilo (kairėje) dabartinių politinių bendražygių – J.Bernatonis.
Vienas artimų G.Kirkilo (kairėje) dabartinių politinių bendražygių – J.Bernatonis.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 27, 2018, 9:43 AM, atnaujinta Mar 27, 2018, 10:38 AM

– Jūsų partija dar gerokai iki įsteigimo sulaukė kritikos – esą geriau jokios nei tokia. Kai kas partiją pavadino politinių nuobirų sankaupa.

Ar nemanote, kad tokių veikėjų kaip Živilė Pinskuvienė, Andrius Šedžius galima nauda atsivedant naujus narius ar išsaugant užimamus postus savivaldoje yra kur kas menkesnė nei jau dabar matoma žala partijos įvaizdžiui? – „Lietuvos rytas“ paklausė G.Kirkilo.

– Visus 5 tūkst. žmonių, kurių, be abejo, bus dar daugiau, vadinti nuobiromis – neteisinga. Svarbiausias dalykas – buvo poreikis naujos, tikros centros kairės partijos. Man net buvo netikėta, kad tas poreikis toks didelis.

Ir dabar gaunu aibę laiškų, žinučių su sveikinimais, palinkėjimais ir noru prisijungti. Taigi niša tikrai yra.

O kalbant apie pačios LSDDP sudėtį norėčiau pabrėžti, kad buvusių Socialdemokratų ir Darbo partijos narių dabar yra maždaug po tūkstantį. Geras trečdalis – apskritai jokioje partijoje nebuvę žmonės.

Kurdami partiją tikrai nebuvome sudarę kokio nors specialaus filtracinio komiteto, kuris uždarytų kam nors partijos duris. Tai nereiškia, kad ėmėme visus, kas pakliuvo. Principas buvo paprastas – ateina žmonės, mes priimame.

Tie žmonės, kurie nori normalios centro kairiosios partijos, dabar aiškiai supranta, kad jų negali patenkinti dabartinė Socialdemokratų partija, kuri, viena vertus, nukrypo į kraštutinę kairę, kita vertus, pasirinko politinę sąjungą su konservatoriais ir liberalais. Beje, pastaroji kombinacija gana keista, ar ne?

– Bet ar LSDDP tikslas išties yra tokie dideli strateginiai politiniai dalykai, o ne trumpalaikiai ją subūrusių žmonių pragmatiniai interesai artimiausioje ateityje, pavyzdžiui, dalyvavimas Europos Parlamento rinkimuose?

– Tikrai ne. Pirmiausia, dar labai neaišku, kas turės daugiau narių – mes ar Socialdemokratų partija. Kita vertus, žinoma, kad pragmatiniai motyvai visuomet egzistuoja, ir tai natūralu.

Partijų koalicija – rimčiau ir svariau nei vien tik Seimo frakcijų koalicija.

Premjeras Saulius Skvernelis taip pat buvo už tai, kad tokia partija būtų įkurta, ir išreiškė mums paramą suvažiavime.

– Kaip vertinti politikos užkulisiuose sklandančias spėliones, esą pats premjeras labai stengėsi, kad jūsų partija atsirastų – taip sustiprėtų valdančioji koalicija, o politinė kairė būtų galutinai suskaldyta?

Be to, ką reiškia jūsų pažadai, kad stengsitės plėsti įtaką koalicijoje?

– Minėtas spėliones vertinčiau kaip sąmokslo teorijų atmainas. Įtakos koalicijoje irgi neketiname kaip nors specialiai plėsti.

Mums reikia užpildyti tas vietas, kurios ir taip mums priklauso, pavyzdžiui, teisingumo ministro postą. Galbūt pretenduosime į dar keletą žemesnės grandies postų.

– Ar partija dalyvaus prezidento rinkimuose? Kokie jūsų tikslai savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose? Ką vadintumėte sėkmingu, o ką – nesėkmingu pasirodymu?

– Tikiuosi, kad partija dalyvaus prezidento rinkimuose, kaip ir visuose kituose. Bent jau žmonės to tikrai nori. Tik neaišku, ar su savo kandidatu, ar remdama koalicijos partnerių kandidatą.

Sėkmės ar nesėkmės kriterijų kitiems rinkimams nenustatėme, tačiau tikiuosi, kad per savivaldos rinkimus laimėsime 10–15 merų postų. Juk keletą jau turime dabar, ateis dar naujų. O Europos Parlamento rinkimuose tiesiog reikės įveikti 5 proc. gautų balsų barjerą.

– Ar įmanomas dalykas, kad LSDDP susijungs su Gintauto Palucko vadovaujamais socialdemokratais? Jei taip – kokiomis sąlygomis?

– Kaip sakiau, mes galvojame apie kairiojo centro konsolidaciją, tačiau jei toji partija liks kraštutinėje kairėje, tai nebus įmanoma.

– Ką reiškia jūsų vis minima konsolidacija – planuojate jungtis prie valstiečių?

– Kalbame apie strateginį bendradarbiavimą, taip pat ir per rinkimus. Galbūt ne tik prezidento, bet ir savivaldos, Seimo.

Apskritai manau, kad didžioji socialdemokratų klaida per pastaruosius rinkimus ir buvo ta, jog jie manė esantys didžiausi ir vieninteliai, neieškojo bendradarbavimo su niekuo.

– Ar sutiktumėte, kad toks staigus Lietuvos kairės subyrėjimas yra viena ryškiausių visos mūsų partijų sistemos krizės apraiškų?

– Galima vertinti ir šitaip. Tačiau tai pirmiausia yra dabartinės Socialdemokratų partijos vadovybės kaltė. Mes mėginame ištaisyti jų veiksmų padarinius.

Pavaduotojus išrinko bendru sutarimu

LSDP suvažiavimo dalyviai bendru sutarimu išrinko pirmininko partijos pavaduotojus. Jais tapo Seimo nariai Juozas Bernatonis, Petras Čimbaras, Andrius Palionis, Irena Šiaulienė, premjero patarėjas Elvinas Jankevičius, Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė, Širvintų rajono administracijos direktorė Ingrida Baltušytė-Četrauskienė, verslininkai Kęstutis Daukšys ir Andrius Šedžius.

Vėliau E.Jankevičius jo išrinkimą pirmininko pavaduotoju pavadino nesusipratimu, nes jis esą nedavęs tam sutikimo, netgi nesąs šios partijos narys. Anot E.Jankevičiaus, jis patarinėja premjerui, o didžiojoje politikoje nedalyvauja.

Partijos pirmininkas G.Kirkilas aiškino, jog E.Jankevičius tiesiog apsigalvojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.