Pasakė, kaip ruoš mokytojus Kaune: tikisi 500 studentų per metus

Po to, kai Seimas nutarė prie Kaune esančio Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) prijungti Lietuvos edukologijos (LEU) ir Aleksandro Stulginsikio (ASU) universitetus, kilo nemažai klausimų dėl to, kaip Lietuvoje bus ruošiami pedagogai.

Juozas Augutis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Juozas Augutis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pedagogų rengimą perima VDU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pedagogų rengimą perima VDU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pedagogų rengimą perima VDU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pedagogų rengimą perima VDU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilniaus universitetas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus universitetas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 28, 2018, 10:18 AM, atnaujinta Mar 28, 2018, 11:11 AM

Trečiadienį vykusiame Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje aptartas universitetų pasirengimas pedagogų rengimo pertvarkai. „Lietuvoje vyksta sudėtingas procesas – trijų mokytojų rengimo centrų kūrimo pradžia. Mes turime sutelkti didžiulį dėmesį mokytojų rengimo problemai“, – sakė komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Skatins tarpdisciplininį išsilavinimą

Apie tai, kaip VDU pasiruošęs rengti pedagogus posėdyje kalbėjo šios aukštosios mokyklos rektorius Juozas Augutis. Jis teigė, kad VDU į mokytojų rengimą žiūri labai atsakingai ir ne vienerius metus ruošėsi mokytojų rengimui Kaune.

„Tą darys visas Kauno regionas. Keliame uždavinius mokytojų programoms, kaip naujos kartos, ypatingai panaudojant VDU studijų būdą – labai platų, tarpdisciplininį išsilavinimą, kuris, mūsų supratimu, mokytojams yra būtinas“, – sakė rektorius.

Anot jo, su kitų šalių, tokių, kaip Estijos, Jungtinės Karalystės ir kitais universitetais jau pasirašytos sutartys dėl bendradarbiavimo. J.Augutis teigė, kad tarptautinis bendradarbiavimas yra itin svarbūs. Visų studijų pakopų studentai turėtų galimybę išvykti praktikoms, stažuotėms. 

„Mes tikimės, kad tie naujai parengti mokytojai turės galimybę laisvai formuoti, turėdami geras kompetencijas, mokiniams užduotis, programas. Mūsų centre yra pristatomi visi pedagogų rengimo modeliai. Labai svarbu, kad nuo seno VDU turime išvystytą gretutinių studijų modelį“, – teigė VDU rektorius.

Taip pat ketinama plėtoti užsienio kalbų mokymosi kompetenciją. Numatoma, kad studentai pasiektų ne žemesnį, nei C1 anglų kalbos mokėjimo lygį.

Kryptys – keturios

Pagrindinės pedagogikos studijos, kurias vykdys VDU, bus mokomųjų dalykų programa. Joje galima rinktis bet kurią pedagogikos sritį. Rinktis bus galima iš gamtos mokslų, kalbų ir dar dviejų programų krypčių.

Yra parengtos ir kitos programos – ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo bei socialinė pedagogika. Daug dėmesio ketinama skirti pedagogų perkvalifikavimui arba pagalbai pedagogams įgyti antrojo mokymo dalyko kompetencijas.

„Po Seimo sprendimo sujungti universitetus, į turimus resursus mes žiūrime, kaip į vieną. Apie 200 dėstytojų šiuo metu gali dirbti pedagoginėse programose. Yra ir apie 100 tyrėjų. Tai yra didžioji dalis Lietuvos potencialo sukoncentruota čia“, – sakė J.Augutis.

Pasirašytas susitarimas

VDU pasirašė susitarimą su Kauno regiono universitetais - Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU), Lietuvos sporto universitetu (LSU), Kauno technologijos universitetu (KTU) bei Kauno ir Marijampolės kolegijomis. Sutarta nedubliuoti studijų programų, telkti žmogiškuosius išteklius ir infrastruktūrą, bendradarbiauti, stiprinti mokslo potencialą. Taip pat bus sukuriama patariamoji taryba.

„Įsivaizduojame galutinį modelį tokį, kad VDU bus suformuotas kompetencijų centras, į mokymo programas stojama per šį centrą, bet dalinamės resursais. Studentai galės būti mokomi kitų aukštųjų mokyklų dėstytojų ar net pakeisti lokaciją“, – sakė VDU rektorius.

VDU ketina įrengti modernias patalpas, pritaikytas mokytojų rengimui. Vienos tokios patalpos būtų Kaune, Donelaičio gatvėje. Ten įsikurtų ir perkelta LEU biblioteka. Projekto metu bus renovuotos ir pedagogų rengimui pritaikytos erdvės, kurių bendras plotas siekia 6,7 tūkst. kv. m.

Planuojama, kad per metus į pedagogikos studijų programas VDU stos apie 500 studentų per metus.

Perveda programas

Nuo liepos 1-osios LEU uždraudžiama rengti studijas programas. Taip nutiko dėl to, kad LEU veikla du kartus buvo įvertinta neigiamai. Gruodžio mėnesį LEU antrą kartą įvertinta neigiamai, tai sudaro pagrindą panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą.

Studijos stabdomos nuo liepos 1-osios dienos, kad būtų įgyvendinti studentų lūkesčiai ir jie galėtų baigti sesiją. Anksčiau kalbėta, kad sustabdžius veiklą, studentai galėtų pereiti į atitinkamą studijų programą VDU. Jei tokios programos nebūtų, tada jie galėtų tęsti studijas bet kurioje kitoje aukštojoje mokykloje, vykdančioje tokias pat studijas.

J.Augutis sakė, kad VDU stengiasi kuo greičiau pervesti studijų programas į Kauną, tam, kad studentams nekiltų nesklandumų. Tačiau iškilo tam tikrų kliūčių dėl programų perregistravimo. Kovo 16-ąją perregistravus programas į VDU, kažkodėl po savaitės jos buvo perregistruotos atgal į LEU. Aiškinamasi, kodėl taip nutiko ir kaip spręsti susidariusią situaciją.

„Mes atskyrėme lėšas, kurios reikalingos universitetų jungimui ir plėtrai. Padidėjus studentų skaičiui iškyla klausimas apie bendrabutį, skaityklų vietas. Pateiktas Seimui ir ministerijai naujas detalus planas.

Noriu nuraminti, kad nėra šimtų milijonų ir pan. Yra trys finansavimo šaltiniai. Mes specialiai neimame lėšų iš ketvirto šaltinio – parduoto turto, nes tai paliekame Vyriausybei“, – sakė J.Augutis.

Pirmajam pertvarkos etapui, universitetų jungimui Europos Sąjungos (ES) struktūriniai fondai skiria 19 mln. eurų penkeriems metams. Iš valstybės biudžeto, tam pačiam laikotarpiui, ketinama skirti 11,7 mln. eurų. Dalis jų bus skiriama darbus paliekančių pedagogų kompensacijoms. Savo lėšų VDU skirs apie 4,4 mln. eurų.

Antrajam pertvarkos etapui, aukštosios mokyklos plėtros finansavimui iš visų šių šaltinių bendrai ketinama skirti dar 17,7 mln. eurų. Tai reiškia, kad universitetų sujungimas ir plėtra per penkerius metus kainuos apie 52,8 mln. eurų.

Pedagogus rengs ir Vilniuje

Nors LEU Vilniuje priėmimo nebevykdys, studentai raminami – norintieji tapti pedagogais galės studijuoti ir sostinėje. Numatoma, kad pedagogų rengimą čia perims Vilniaus universitetas (VU).

Ši aukštoji mokykla siūlo norintiems tapti mokytojais rinktis gretutinių studijų Dalyko pedagogikos programą. Ją gali rinktis bakalauro pakopos studentai, norintys greta savo universitetinio išsilavinimo įgyti profesinę pedagogo kvalifikaciją, suteikiančią teisę dirbti mokyklose dalyko mokytojais.

VU taip pat siūlomos profesinės pedagoginės studijos „Mokyklos pedagogika“.Tačiau jau artimoje ateityje planuojama stojantiesiems pasiūlyti ir bakalauro laipsnį suteikiančias studijas. Numatoma, kad bus galima stoti į vaikystės pedagogikos bei gamtamokslinio ugdymo bakalauro studijas.

Be to, planuojama, kad norintieji mokytis toliau galės stoti į edukologijos magistro studijas. Bus siūlomos ir tos pačios krypties doktorantūros studijos. Taip pat galima baigti vienerius metus trunkančius kvalifikacijos kėlimo kursus. Jie nesuteikia mokslinio laipsnio, tačiau padeda įgyti mokytojui reikalingas kvalifikacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.