Besibylinėjantį senolį kraupina teismų reforma

Palangos apylinkės teismui ieškinį pernai pateikęs 91 metų Antanas Laugalys šiemet yra priverstas dėl jo važinėti į Skuodą. Taip nutiko dėl šalies teismų reformos, kurią pensininkas vadina pasityčiojimu iš žmonių.

A.Laugalys ne tik pats vyko iš Klaipėdos į Skuodą, bet ir vežė liudytojus.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
A.Laugalys ne tik pats vyko iš Klaipėdos į Skuodą, bet ir vežė liudytojus.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 5, 2018, 7:02 AM

„Visa laimė, kad sūnus turi mikroautobusą, todėl galėjau visus savo liudytojus nuvežti į Skuodo teismą.

Jeigu jiems būtų tekę už savo lėšas iš Klaipėdos ir Palangos važiuoti į Skuodą, niekas nebūtų sutikęs liudyti“, – pasakojo pernai Palangos teisme bylinėtis pradėjęs palangiškis A.Laugalys.

Pirmyn ir atgal beveik 200 kilometrų kelionė nebuvo lengva ir pačiam ieškovui. Nors dar guvus ir aiškaus proto, 91 metų senolis yra kamuojamas senatvinių ligų, tad jam buvo sunku ilgai išsėdėti automobilyje.

Į kitą teismą – 12 bylų

Tai, kad pagal jo ieškinį dar pernai Palangos teisme pradėta nagrinėti byla perkelta į Skuodo teismą, A.Laugaliui buvo netikėta žinia.

Kurį laiką jis net įtarinėjo, kad jam tokie sunkumai buvo sudaryti atsakovo advokato prašymu.

Tačiau paaiškėjo, kad Palangos teisme pradėta nagrinėti byla Skuode atsidūrė po šalies teismų reorganizacijos.

Prieš Naujuosius metus savarankiški buvę ir Palangos, ir Skuodo apylinkių teismai šiemet tapo pavaldūs Plungės apylinkės teismui – virto šio teismo teritoriniais rūmais.

Siekdama suvienodinti atskirų rūmų teisėjų darbo krūvį Plungės apylinkės teismo pirmininkė Aušra Volskytė vasario 28 dieną nusprendė Palangoje buvusias 12 civilinių bylų perduoti Skuodo rūmams.

Tarp jų pateko ir A.Laugalio byla, kurioje dar nebuvo apklausti liudytojai.

Namas atiteko svetimiems

Pensininkas teismų duris priverstas varstyti apgautas savo dukters.

Kartu su dukra tėvas Palangos sodininkų bendrijoje pirko 180 kvadratinių metrų ploto namą. Prie pirkinio senolis prisidėjo 150 tūkst. litų (apie 43,5 tūkst. eurų) ir sutarė, kad jis gyvens pirmame aukšte, o duktė – antrame.

Tačiau namas buvo nupirktas dukters vardu. Verslu užsiimanti moteris iš bankų pasiėmė paskolą ir užstatė namą. Netrukus ji bankrutavo ir išvažiavo gyventi į Norvegiją.

Kad gyvena jau ne dukters name, A.Laugalys sužinojo, kai atėjęs bankroto administratorius užrakino antrą aukštą, kuriame buvo dujinis šildymo katilas.

Užpernai prasidėjus žiemai namas nebuvo šildomas. Kurį laiką elektriniais radiatoriais šildęsis A.Laugalys galop susirgo ir atsidūrė ligoninėje.

Vėliau jis išvažiavo gyventi pas sūnų į Klaipėdą.

Senoliui pinigų nebelieka

Bankroto administratorius ne kartą buvo įspėtas nuvažiuoti į nešildomą namą ir iš šildymo sistemos išleisti vandenį. To nepadarius susprogo šildymo sistemos vamzdžiai, nepataisomai buvo sugadintas dujinis katilas.

„Už tokį namą niekas daug nemokės, todėl skelbiamos varžytynės neįvyksta, o kaina dabar sumažinta iki 90 tūkst. eurų“, – kalbėjo A.Laugalys.

Pardavus namą turėtų būti atsiskaityta su bankais, kuriems skola siekia 110 tūkst. eurų, o susigrąžinti į namą investuotas lėšas A.Laugaliui nebelieka vilties.

Todėl jis teismo prašo, kad netinkamai turtą prižiūrėjęs bankroto administratorius suremontuotų namą, o jam už gydymą būtų atlyginta 10 tūkst. eurų.

„Jei ne man, tai bent ligonių kasoms – juk bankroto administratorius nešildomame name mane susargdino“, – įsitikinęs senolis.

Nagrinėja ta pati teisėja

Jam dar pasisekė, kad jo byla pateko teisėjai Vaidai Railienei. Ji A.Laugalio civilinį ieškinį buvo pradėjusi nagrinėti Palangos teisme, kai 9 mėnesius pavadavo motinystės atostogų išėjusią kolegę.

Jai sugrįžus dirbti į rūmais tapusį Skuodo teismą V.Railienei atsitiktinai atiteko iš Palangos perduota A.Laugalio byla.

Jei ji būtų buvusi skirta naujai teisėjai, bylos nagrinėjimas Skuode būtų užsitęsęs, o senoliui į Skuodą būtų tekę važinėti dar ne vieną kartą.

A.Laugalys nustebo sužinojęs, kad jis dar prieš bylos nagrinėjimą teisėjos galėjo prašyti sugrąžinti bylą į arčiau jo gyvenamosios vietos esantį teismą arba pageidauti išvažiuojamojo posėdžio Palangos teisme.

„Manęs tas Skuodas daug neišgąsdino – būčiau kaip nors nuvažiavęs. Bet teisme likęs be liudytojų nebūčiau galėjęs įrodyti, kad esu teisus.

Liudytojai buvo kviečiami mano pageidavimu, todėl kaip juos atsigabenti, buvo jau mano rūpestis“, – sakė A.Laugalys.

Vaiko visą būrį žmonių

Ilgą gyvenimą nugyvenusiam žmogui nesuprantama ir kitkas.

Krūva bylų iš vieno teismo į kitą buvo permestos prisidengiant tolygaus teisėjų darbo krūvio užtikrinimu, bylų nagrinėjimo operatyvumu ir net ekonomiškumu.

Palangos ir Skuodo teismuose dirba po tris teisėjus. Ar valstybei ne racionaliau būtų, jei nuolat didesnį krūvį turinčiame Palangos teisme dirbtų keturi teisėjai, o mažiau bylų sulaukiančiame Skuode liktų du?

Užuot tai padarius, iš vieno miesto į kitą vaikomas būrys žmonių. O jei procesas išsitęsia, jie priversti važinėti keliasdešimt kilometrų, ir ne vieną kartą.

O juk, be A.Laugalio ieškinio, iš Palangos į Skuodą perduota dar 11 civilinių bylų.

Kurorte galima rengti išvažiuojamąjį posėdį

Aušra Volskytė

Laikinoji Plungės apylinkės teismo pirmininkė

„Esu informuota apie šią situaciją, ją bandome spręsti šitaip: niekas nedraudžia teisėjai važiuoti į Palangos rūmus ir ten rengti išvažiuojamąjį teismo posėdį.

Visiems apylinkės teismo teisėjams netrukus išsiųsime rekomendaciją, kad posėdžiai būtų rengiami atsižvelgiant į bylos šalių ir liudytojų buvimo vietą.

Juo labiau kad pasitaiko atvejų, kai ne tik dėl amžiaus ar sveikatos, bet ir dėl kitų priežasčių žmonės negali nuvykti į toliau esantį teismą.

Tuomet teisėjui derėtų pačiam nuvykti į kitus teismo rūmus ir ten nagrinėti bylą.

Mintis dėl teisėjų skaičiaus keitimo atskiruose rūmuose yra svarstytina, tačiau tai priklauso nuo Teisėjų tarybos.

Po teismų reorganizacijos dirbame tik tris mėnesius.

Reikėtų daugiau laiko, kad teisėjų darbo krūviai nusistovėtų, ir tuomet bus aiškiau dėl papildomų teisėjų būtinybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.