Lietuvos karių žmonos dūrė į skaudžią problemą: įstatymai mus ignoruoja

Interneto tinklaraštis „Penelopių klubas“, kuriame naujienas ir nuomones skelbia Lietuvos karių žmonos, į viešumą kelia svarbią aktualiją. „Ji gimdo, jis misijoje. Įstatymai ignoruoja“ – tai vieno įrašo pavadinimas.

Karinėje misijoje tarnaujančių karių žmonos įvardija svarbią problemą. <br>M.Patašiaus nuotr.
Karinėje misijoje tarnaujančių karių žmonos įvardija svarbią problemą. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2018, 12:16 PM

„Situacijų, kai žmona gimdo, kol vyras dalyvauja tarptautinėje misijoje užsienyje, žinome ne vieną. Tai nėra lengvas išbandymas toms šeimoms, nors jos dažniausiai dėl to nesiskundžia“, – rašoma tinklaraštyje.

Problema, kurią įvardija tinklaraščio autorės, gana paprasta. Jei kūdikis į pasaulį pasibeldžia nepaisydamas įstatymuose numatytų terminų, tėvystės atostogos kariui paprasčiausiai gali nuplaukti. Jomis galima pasinaudoti tik per tris mėnesius nuo vaiko gimimo.

Tinklaraštyje viešinamas ir vienos moters laiškas, šiuo metu ji laukiasi ir nori išlikti anonime. Ji rašo, kad jos vyrui, dabar tarnaujančiam tarptautinėje operacijoje, išeiti tėvystės atostogų gali būti neįmanoma. „Numatyta, kad mano vyras iš tarptautinės operacijos grįš, kai vaikeliui jau bus 3 mėnesiai“, – rašo moteris. Taip tėvystės atostogos tampa nebeįmanomos.

Šių moterų tikslas – surinkti parašus šeimų, kurios dėl tarnybos specifikos negalėjo pasinaudoti tėvystės atostogomis. Su šiais parašais ketinama kreiptis į Seimo narius, galinčius inicijuoti pataisas dėl laikotarpio, per kurį galima pasinaudoti tėvystės atostogomis, ilginimo.

Šio tinklaraščio atstovė Rūta Putnikienė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad nori pamatyti problemos mastą.

„Mes pradėjome šį klausimą nagrinėti, kad bent jau pažiūrėtume, kiek didelė ši problema yra. Net jei tai aktualu tik keliems asmenims, manome, kad tai problema, kurią verta nagrinėti“, – sakė R.Putnikienė.

Šiuo metu tinklaraščio autorės tokias šeimas skatina užpildyti anketą. Ji teigė, kad šiuo metu anketą užpildė jau 14 moterų, kurioms teko gimdyti, kol jų vyrai buvo misijose.

„Taigi ši problema nėra tik vieno 

ar dviejų žmonių“, – pasakojo ji.

Svarstyti nesiruošia

Naujienų portalui lrytas.lt dėl šios situacijos pasiteiravus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, paaiškėjo, kad tokia mintis kol kas nėra svarstoma. Nes keičiant tvarką, tėvystės atostogos praranda prasmę. Ministerijos Socialinio draudimo skyrius informavo, kad naujasis Darbo kodeksas nurodo, jog tokių atostogų suteikimas argumentuojamas vaiko priežiūra pirmaisiais mėnesiais.

„Galimybe tėvams trijų mėnesių laikotarpiu nuo vaiko gimimo gauti 30 kalendorinių dienų tėvystės atostogas. Jei apdraustasis tenkina keliamus reikalavimus (turi ne mažiau kaip 12 mėnesių socialinio draudimo stažą), jam šios atostogos apmokamos iš socialinio draudimo lėšų. Tokių atostogų suteikimas ir jų apmokėjimas grįstas tuo, kad pirmaisiais mėnesiais tėvai galėtų labiau rūpintis naujagimiu“, – rašoma ministerijos atsiųstame atsakyme.

„Pakeitimai dėl ilgesnio pasirinkimo laikotarpio šiuo metu nesvarstomi, nes tada mokamos tėvystės atostogos neatliktų savo paskirties – kad tėvai pirmuosius mėnesius praleistų su kūdikiu. Tokiu atveju rekomenduotina rašyti prašymą dėl tėvystės atostogų savo vadovybei ir mėnesiui grįžti“, – rašoma atsakyme.

Kartu primenant, kad kodekse numatoma, kad nepriklausančiomis nuo žmogaus apsisprendimo ar darbo aplinkybėmis 1 mėnesio tėvystės atostogas galima gauti ne trijų, o šešių mėnesių nuo vaiko gimimo laikotarpiu: komplikuoto gimdymo atveju arba gimus dviem ir daugiau vaikų.

Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymas nurodo, kad jeigu tarptautinių operacijų kariniame vienete tarnaujantiems kariams tėvystės atostogų suteikti negalima, jiems išmokama vienkartinė LR Vyriausybės nustatyta tvarka apskaičiuoto vidutinio jų atlyginimo dydžio išmoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.