Kas, kur, kada: Lietuva nuo Visagino iki pajūrio

Vadžgirys

 Ventės rage paukščių gausėja sulig kiekviena diena.<br> A.Aleksėjūnienės nuotr.
 Ventės rage paukščių gausėja sulig kiekviena diena.<br> A.Aleksėjūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 7, 2018, 8:26 PM

Pamarys

Pavasario pranašai paukščiai, dar nedrąsiai skelbę apie savo atvykimą, šį savaitgalį jau garsiai apie tai praneš. Ir pamaryje jų bus gyvas knibždėlynas. Kokie paukščiai jau parskrido? Ventės rago ornitologas V.Jusys siūlo peržvelgti žieduotų sparnuočių sąrašą. Štai ketvirtadienį žieduotojų komanda žiedavo tokius paukščius: liepsneles (jų buvo daugiausia – 109), didžiąsias zyles, paprastuosius kikilius, juoduosius strazdus, pilkąsias pečialindas, alksninukus, karietaites, paprastuosius erškėtžvirblius, paprastuosius nykštukus, dūmines raudonuodeges, juodagalves sniegenas, strazdus giesmininkus, miškinius lipučius, paprastuosius varnėnus, dagilius. Ornitologams dabar pats darbymetis: užvakar V.Jusys sužiedavo 224, o trečiadienį – 232 paukščius. O Lietuvos ornitologų draugija norinčius geriau pažinti gyvosios gamtos turtus šį sekmadienį kviečia dalyvauti ekskursijoje, kurios metu dalyviai lankys Amalvo ežero (Marijampolės sav.) polderiuose, Amalvo ežere ir Žuvinto ežere (Alytaus r.) pavasarį apsistojančius paukščius.

Rusniškiai liūdnai juokauja, kad jiems pabodo klausytis Vyriausybės pažadų apie estakados statybą, todėl iniciatyvos ėmėsi patys.

Žadama, kad estakada bus pradėta statyti šiemet vasarą ir kainuos apie 10 milijonų eurų.

Vadžgirys

Ketvirtadienį po pietų bendruoju pagalbos telefonu buvo pranešta apie Jurbarko rajono miestelyje, Šv.Juozapo bažnyčioje, padėtą sprogmenį.

Pareigūnai patikrino 1924 m. statytos bažnyčios teritoriją ir patalpas, bet sprogmens nerado.

Tą pačią dieną buvo nustatyta, kad melagingai apie pavojų pranešė miestelyje gyvenantis 11 metų berniukas. Kodėl jis taip pasielgė, paaiškės, kai vaikas bus apklaustas dalyvaujant psichologui.

Panevėžys

Kristaus Karaliaus katedros šventoriuje mirtis pakirto ten dirbusį 44 metų vyrą. Susmukusį nelaimėlį pastebėjo katedros kiemsargis ir valytoja.

Iškviesti medikai be gyvybės ženklų gulintį vyrą gaivino apie 40 minučių, bet veltui. Jiems teliko patvirtinti jo mirtį.

Vyriškis pagal viešųjų darbų programą katedroje tvarkė aplinką. Čia jis dirbo apie savaitę. Mirtis jį pakirto vos tik atėjusį į darbą. Vyras net nebuvo spėjęs pasiimti šluotos.

Ateities gatvėje gyvenančius panevėžiečius išgąsdino iš penkto aukšto kliokiantis vanduo. Jis sunkėsi pro sienas, lubas ir užtvindė žemiau esančius butus.

Žmonės skambino į duris, bet vieniša sena šeimininkė jų neatidarė. Nekėlė ji ir telefono ragelio.

Įtarę, kad moteris mirė, o bute trūko vamzdis, žmonės paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą.

Kopėčiomis į butą per langą patekę ugniagesiai gelbėtojai šeimininkę rado gyvą. Ji gulėjo vonioje, pilnoje vandens.

Garbaus amžiaus moteris tiesiog nebepajėgė išlipti iš vonios.

Klaipėda

Naktiniai keltų reisai per Kuršių marias sulaukė didelio susidomėjimo. Nuo gruodžio 1-osios iki kovo pabaigos iš naujosios perkėlos perplukdyta beveik keturi tūkstančiai automobilių.

Iš Smiltynės daugiausia keleivių būna 1 val. 20 min. Iš Klaipėdos į Smiltynę dažniausiai keliamasi penktą valandą ryto. Bendrovės „Smiltynės perkėla“ klientai gerai įvertino ir kitą naujovę – jie dažnai naudojasi trumpuoju telefono numeriu 1870. Paskambinę keleiviai gali gauti informaciją apie keltų tvarkaraščius, bilietų kainas.

Vaikų darželis „Želmenėlis“ laimėjo saugiausios Klaipėdos ikimokyklinio ugdymo įstaigos konkursą. Konkurse, kuris jau trečią kartą vyko uostamiesčio policijos komisariate, dalyvavo dešimties darželių auklėtiniai.

Jie turėjo atsakyti į įvairius su saugumu gatvėse ir buityje susijusius klausimus, sprendė galvosūkius, rungėsi sporto varžybose, atliko vaizdo užduotis.

Rezultatus vertino uniformuoti policininkai ir policijos simbolis – šunelis Amsis.

Škilinpamūšis

Pasvalio rajone, prie anksčiau buvusio pasieniečių posto, žmonės išvydo aukštai medyje kabančius du kūnus. Iš toli atrodė, kad tai pakaruokliai. Tik priėjus arčiau paaiškėjo, kad pakabinti manekenai.

Vienas buvo aprengtas vyriškais, kitas – moteriškais drabužiais. Raudonais dažais aptaškytos iškamšos atrodė tarsi kruvini kūnai. Beveik 9 metrų aukštyje kabojusius manekenus nukabino gaisrininkai. Policija tyrimo dėl įvykio nepradėjo, nes tai nėra viešosios tvarkos pažeidimas.

Mockūnai

Biržų rajone šuns pašerti išėjusi 74 metų moteris nustebo, kad augintinis neišlindo iš būdos jos pasitikti. Priėjusi artyn ji išvydo ant žemės be gyvybės ženklų tysantį šunį.

Moteris iškart suprato, kad jis buvo užmuštas.

Šuns būda stovi prie ūkinio pastato durų, o naktį ten buvo apsilankę vagys. Dingo 50 litrų talpos dujų balionas. Išvydęs svetimą šuo ėmė loti, todėl ilgapirštis jį užmušė. Policininkų apklausiama šeimininkė tikino, kad naktį jokio triukšmo negirdėjo.

Alytus

Pusantro metro ir aukštesnių keraminių verbų kiemelis ryškiomis spalvomis šviečia prie Dailiųjų amatų mokyklos ir puoš visus Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metus. Direktoriaus A.Švirmicko idėją per porą savaičių įgyvendino būsimieji keramikai su savo mokytojais.

Iš degto molio sukurtos gėlės, žolynai, kiti tradicines verbas primenantys elementai, kai kurie dengti ir glazūra, buvo suverti ant metalinių strypų, o panorėjus tuos derinius tarsi lego detales bus galima keisti vietomis ir kurti naujus.

Per du mėnesius daugiau kaip 300 alytiškių pasiskundė savivaldybei ir seniūnijoms dėl prasto komunalinių atliekų surinkimo, kai ankstesnį šios paslaugos tiekėją „Ekonovus“ nuo vasario 1 dienos pakeitė mažesnę paslaugos kainą penkeriems metams pasiūliusi ir naują konkursą laimėjusi bendrovė „VSA Vilnius“.

Už nekokybiškas paslaugas po kelių pokalbių savivaldybė nutarė taikyti jos tiekėjui 11 tūkstančių eurų baudą.

Jurbarkas

Daugiabučio gyventoja prie namo rado negyvą katiną. Ant jo snukio ir nosies buvo matyti kraujo. Moteris nelaimėlį užkasė, o po to, įtardama, jog gyvūnėlis buvo tyčia užmuštas, apie įvykį pranešė policijai.

Negyvėlį teko iškasti, nes pareigūnams reikia surašyti gaišenos tyrimo aktą. Veterinarai aiškinasi, kodėl katinas nugaišo.

Nemajūnai

Net 9 valandas buvo sustabdytas eismas kelyje Lazdijai–Seirijai–Alytus, kai ketvirtadienį ryte prie šio Lazdijų rajono kaimo sumėčius benzinvežį apvirto priekaba-cisterna, pilna dyzelino.

Saugantis sprogimo pavojaus ugniagesiams teko nuo kelio surinkti teršalus ir išsiurbti degalus iš cisternos. Tik vakare pavyko surasti kraną, kuris pajėgė atversti priekabą.

Marijampolė

Ketvirtadienį vakare miesto pakraštyje nukentėjo 46 metų motociklininkas. Jo nepastebėjo atbulomis pajudėjusio mikroautobuso „Renault Master“ 36 metų vairuotojas, atvykęs iš Vilniaus.

Jis teigė, kad prieš manevrą žvilgtelėjo į veidrodėlį, tačiau jokio motociklo nematė. Motociklininkas susižalojo alkūnę, o kartu su juo važiavusi žmona traumų išvengė.

Molėtai

Vakar prieš pietus gautas pranešimas apie Pastovio ežere skęstantį žmogų.

Į įvykio vietą atskubėjo priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos bei greitosios medicinos pagalba.

Ugniagesiai išgelbėjo skendusį apie 30 metų vyrą ir perdavė medikams. Vyras, nepaisydamas tirpstančio ledo, užsiiminėjo poledine žūkle.

Talačkonys

Pasvalio rajone, magistralėje „Via Baltica“, BMW vairuotojas 23 metų panevėžietis staiga tamsoje išvydo ant kelio sėdintį žmogų, nespėjo išvengti susidūrimo ir jį partrenkė. Nelaimėlis žuvo iš karto. Paaiškėjo, kad tai – 49 metų vyras. Jis buvo be atšvaitų.

Tą vakarą vyras su žmona viešėjo pas kaimynus. Moteris į namus išėjo pirma, o po kelių valandų nuo stalo pakilo ir nelaimėlis.

Jis pasuko visai į kitą pusę, nei yra jo namai. Juolab kad ir kelio pereiti jam nereikėjo.

Kaunas

Vakar pučiant stipriam vėjui kelią prie Ąžuolyno užblokavo nuvirtęs medis. Vydūno alėja važiavę automobiliai buvo priversti apsisukti ar rinktis kitą maršrutą.

Medis blokavo abi eismo juostas. Jį pašalino iškviesti ugniagesiai.

Upytė

Panevėžio rajone ketvirtadienio rytą kelyje Kėdainiai–Krekenava–Panevėžys 77 metų vyras, vairuodamas automobilį „Volkswagen Passat“, suko iš šalutinio kelio ir nepraleido pagrindiniu keliu jam iš kairės pusės važiuojančio 52 metų vyro vairuojamo automobilio „Peugeot 806“ su priekaba.

Susidūrimo metu „Passat“ nuvažiavo nuo kelio į griovį. Nukentėjo abu vairuotojai.

Gydytojams suteikus pirmąją pagalbą vyrai išleisti gydytis ambulatoriškai.

Dusia

Lazdijų rajono pakraštyje tikrą ledo spektaklį dovanojo iš jo gniaužtų besivaduojantis trečias pagal dydį Lietuvos ežeras.

Saulės sušildyta 15–17 centimetrų storio 2334 hektarų pločio ledo paklotė vakar ryte suporėjo ir per visą ežerą nusidriekė skaidrių jo spyglių juostos, o pakrantę prie Metelių regioninio parko direkcijos nuklojo vakario vėjo atplukdytos 40–50 centimetrų aukščio spindinčios kalvelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.