VTEK vadovo kandidatūra pakibo ant plauko: aiškinsis, kas teisus

Jau kiek daugiau nei metus Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) vadovauja laikinasis pirmininkas Virginijus Kanapinskas. Šias pareigas jis pradėjo eiti, kai iš posto pasitraukė buvęs vadovas Romas Valentukevičius. Nors V.Kanapinskas siūlomas tapti nuolatiniu komisijos vadovu, Seimo nariai neskuba jo patvirtinti.

Virginijus Kanapinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Kanapinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Kanapinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Kanapinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
seimo nariai, povilas urbšys<br>T.Bauro nuotr.
seimo nariai, povilas urbšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 9, 2018, 8:30 AM

Naujienų portale alfa.lt skelbta, kad V.Kanapinsko skyrimas laikinuoju vadovu kelia abejonių. Teigiama, kad ant posėdžio, kuriame paskirtas laikinasis vadovas, protokolo, yra buvusio VTEK vadovo R.Valentukevičiaus parašas, nors tikina, kad arba tokio posėdžio visiškai nebuvo, arba jis jame nedalyvavo.

Siūlė stabdyti procedūrą

Po tokios informacijos pasirodymo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį su siūlymu neteikti V.Kanapinsko kandidatūros į nuolatinius pirmininkus, kol nebus išsiaiškintos visos paviešintos aplinkybės.

„Galimai neteisėtai pareigas ėjęs pareigūnas negali tapti nuolatiniu institucijos vadovu. Abejonių kelia ir visų VTEK narių atsisakymas užimti laikinojo pirmininko pareigas, nors tai yra reglamentuojama įstatymu – laikinuoju pirmininku tampa vyriausias pagal amžių komisijos narys ir VTEK įstatymas nenumato jokių išlygų. Kodėl jis atsisako vykdyti savo pareigą?“, – komentuoja E. Gentvilas.

Abejonių kelia ir tai, kad likus dviem dienom iki tikro ar tariamo VTEK posėdžio, vykusio praėjusių metų kovo 17 d., viešai buvo paskelbta, kad VTEK laikinai vadovaus V. Kanapinskas. Tai kovo 15 d. padarė Seimo pirmininkas po susitikimo su komisijos nariais – jau tada jis sakė, kad visi vyresni VTEK nariai atsisakė siūlomų laikinojo pirmininko pareigų.

„Kas suorganizavo tą posėdį, kuriame V. Kanapinskas buvo paskirtas? Buvęs komisijos pirmininkas griežtai atsiriboja nuo posėdžio ir stebisi, kaip jo parašas atsirado ant protokolo. Siūlau Seimo pirmininkui stabdyti nuolatinio komisijos vadovo paskyrimo procedūrą, nes peršasi išvada, kad V. Kanapinskas laikinuoju VTEK pirmininku tapo neteisėtai“, – sako E. Gentvilas.

Informaciją neigia

Savo ruožtu VTEK išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad paskelbta informacija yra neteisinga. Jie kategoriškai nesutinka su R.Valentukevičiaus paskelbtais teiginiais. Jie pabrėžė, kad buvusio vadovo įgaliojimai nutrūko praėjusių metų kovo 20-ąją. Nors skelbta, kad tų metų kovo 15-ąją posėdis neįvyko, VTEK tikino, kad tokia informacija neatitinka tikrovės, nes tą dienas posėdis buvo surengtas, o jame apsvarstyta 20 klausimų.

„Paminėtina, kad šiame posėdyje buvo priimti 3 sprendimai dėl asmenų veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms, kurie yra paskelbti VTEK interneto svetainėje. Šiuos sprendimus pasirašė tuo metu VTEK pirmininko pareigas ėjęs R.Valentukevičius. Be to, pabrėžtina, kad R.Valentukevičiaus atsisveikinimas su VTEK nariais ir sekretoriato darbuotojais įvyko kovo 17 d. (penktadienį), bet ne 15 d. (trečiadienį), kaip nurodyta publikacijoje“, – rašoma VTEK laiške redakcijoms.

Tą pačią dieną, kai įvyko posėdis, VTEK nariai susitiko su Seimo pirmininku V.Pranckiečiu. Su juo aparta, kas taps laikinuoju vadovu, kai baigsis R.Valentukevičiaus įgaliojimai. Nutarta, kad pareigas galėtų eiti V.Kanapinskas. Tai jis pradėjo daryti kovo 20-ąją.

„ Šiame posėdyje dalyvavo tuometinis VTEK pirmininkas R.Valentukevičius, VTEK nariai Saulius Katuoka, V.Kanapinskas ir Dalia Paulauskaitė (pastaroji VTEK narė posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu – su ja buvo kalbama telefonu). Pabrėžtina, kad šiam posėdžiui pirmininkavo ir protokolą pasirašė būtent R.Valentukevičius, kurio įgaliojimai tęsėsi iki 2017 m. kovo 20 d.

Be kita ko, jis tą pačią kovo 17 d. perdavė V.Kanapinskui įstaigos antspaudą, registravimo pažymėjimą ir teisę naudotis VTEK administracinėmis patalpomis pagrindžiančius dokumentus, pasirašydamas priėmimo-perdavimo aktą“, – teigė VTEK atstovai.

Situaciją aiškinsis komitete

Situaciją dėl naujai siūlomo vadovo pirmadienį neeiliniame posėdyje ketina aiškintis valstiečio Povilo Urbšio vadovaujamas Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Naujienų portalui lrytas.lt komiteto pirmininkas sakė, kad neišsiaiškinus situacijas V.Kanapinskas neturėtų būti skiriamas VTEK vadovu.

„Situacija tikrai reikalauja papildomo dėmesio. Komitetui pavesta atlikti tos komisijos parlamentinę kontrolę. Turime dviprasmiška situaciją, kai buvęs VTEK pirmininkas kalba apie tai, kad posėdžio nebuvo ir jo parašas galimai suklastotas, o iš kitos pusės, V.Kanapinskas teigia, kad viskas buvo padaryta pagal teisės aktus“, – kalbėjo P.Urbšys.

Anot jo, komitetui itin svarbu įsigilinti į visas aplinkybes ir panaikinti abejones, prieš paskiriant V.Kanapinską nuolatiniu komisijos vadovu. Naujojo vadovo kandidatūrą numatoma svarstyti antradienį vyksiančiame plenariniame Seimo posėdyje. P.Urbšys teigė, kad kaip komiteto pirmininkas privalo išsiaiškinti, ar nėra pažeidžiamos procedūros ir teisės aktai, skiriant V.Kanapinską naujuoju VTEK vadovu.

„Reikia panaikinti abejones, kad dominuojanti politinė jėga siekia kažką nuslėpti ar nesiekia pastatyti politiškai lojalaus, pažeidžiamo vadovo. VTEK yra tam, kad vertintų ir daugumos, ir mažumos politikus. Labai svarbu, kad jos vadovas keltų mažiau klausimų, susijusių su objektyvumu“, – sakė P.Urbšys.

Komitetas sieks išsiaiškinti, ar posėdis, kuriame V.Kanapinskas patvirtintas laikinuoju vadovu, iš tikro vyko. Jei posėdis vyko, bus aiškinamasi, ar vienos iš komisijos narių dalyvavimas nuotoliniu būdu, gali būti laikomas teisėtu.

„Mums reikia išsiaiškinti, ar R.Valentukevičius bando suvesti sąskaitas su V.Kanapinsku, ar V.Kanapinskas yra susijęs su tam tikrais pažeidimais, kurie gali nešti ne tik drausminę atsakomybę. V.Kanapinskas turi būti suinteresuotas, kad būtų panaikintos abejonės, dėl jo skyrimo laikinuoju vadovu ir dėl jam mokėto atlyginimo“, – apie būsimą posėdį kalbėjo P.Urbšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.