Bylos šešėlis užkliudė net garsųjį čempioną

Ar galėjo būti, kad Liberalų sąjūdis pažadėjo ar net atseikėjo 200 tūkstančių eurų dukart olimpiniam čempionui Virgilijui Aleknai už tai, kad jis šios partijos gretose dalyvautų Seimo rinkimuose?

V.Alekna tvirtino, kad liberalus pasirinko po pokalbių su E.Masiuliu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
V.Alekna tvirtino, kad liberalus pasirinko po pokalbių su E.Masiuliu.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Buvęs socialdemokratų lyderis A.Butkevičius prisipažino, jog jam pasirodė keistas V.Aleknos politinis posūkis.
Buvęs socialdemokratų lyderis A.Butkevičius prisipažino, jog jam pasirodė keistas V.Aleknos politinis posūkis.
 Edita Mildažytė<br>T.Bauro nuotr.
 Edita Mildažytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Apr 11, 2018, 11:25 AM, atnaujinta Jun 7, 2018, 10:23 AM

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, prieš 2016-ųjų Seimo rinkimus vykusioje apklausoje europarlamentaras Antanas Guoga galimos politinės bylos tyrėjams atskleidė, jog tada dar neįkliuvęs su galimu kyšiu buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis esą jam gyrėsi galįs nupirkti bet kurią žvaigždę.

Tarp už pinigus į partijos kandidatų sąrašą viliotų garsenybių neva atsidūrė ne tik su socialdemokratais derybas tuo metu jau vedęs dukart olimpinis disko metimo čempionas V.Alekna, bet ir garsi televizijos laidų vedėja Edita Mildažytė.

Siūlė negailėti pinigų

Su politinės korupcijos byla susipažinę „Lietuvos ryto“ šaltiniai tvirtina, kad A.Guoga tyrėjams nurodė, jog įkalbėti E.Mildažytę dalyvauti Seimo rinkimuose turėjęs jis pats.

Garsios moters sąraše troškęs E.Masiulis siūlęs negailėti pinigų.

Tiesa, A.Guogai įvykdyti užduoties nepavyko – planus sujaukė E.Mildažytės vyro mirtis.

Bet europarlamentaras tyrėjams pareiškė, jog partijoje girdėjęs kalbų, kad V.Aleknai už atėjimą buvo sumokėta, tiesa, iš pradžių neįvardijo, kokia tai galėjo būti suma.

Europarlamentaras pasidalijo neva iš E.Masiulio išgirsta informacija, kad Liberalų sąjūdį per rinkimus neoficialiai turėjo dosniai paremti ne tik koncernas „MG Baltic“, bet ir kelininkai, miškininkai. Jis netgi užsiminė, kad partija galėjo turėti sąskaitų užsienyje.

Pinigus neva perdavė žmonai

Daug konkretesnėmis žiniomis apie V.Aleknos viliojimą A.Guoga pasidalijo per pernai vykusią dar vieną jo apklausą – esą politinėje aplinkoje sklando gandas, kad čempionui už dalyvavimą Seimo rinkimuose liberalų gretose buvo atseikėta 200 tūkst. eurų.

Šiuos pinigus V.Aleknai per jo žmoną Kristiną Aleknienę neva perdavė už partijos finansus buvęs atsakingas Šarūnas Skyrius.

Bet tokias detales bylos tyrėjams atskleidęs A.Guoga vakar „Lietuvos rytą“ tikino nieko apie tai nežinantis: „Aš derybų su V.Alekna nevedžiau, todėl nieko nežinau. Reikėtų to paklausti E.Masiulio.“

Europarlamentaras tvirtino nieko apie tuos pinigus negalėjęs papasakoti ir korupcijos bylą tiriantiems pareigūnams.

Tačiau A.Guoga patvirtino turėjęs pasikalbėti su E.Mildažyte.

Paklaustas, ar tiesa, kad E.Masiulis televizijos žvaigždei, jeigu ji sutiktų kandidatuoti į Seimą, buvo nusiteikęs pakloti bet kokio dydžio sumą, europarlamentaras sutriko: „Žinote, nežinau, ar galiu komentuoti tai, ką esu liudijęs.“

V.Alekna sulaukė įspėjimo

Ne mažiau už A.Guogą vakar atrodė sutrikęs ir parlamentaras V.Alekna.

Tiesa, prieš pat pokalbį su „Lietuvos ryto“ žurnalistu Seimo narys buvo perspėtas, kad gali sulaukti klausimų apie pinigus. Apie tai V.Alekną telefonu iš Briuselio pirmadienį įspėjo pats A.Guoga.

„Jis man pranešė, kad galiu sulaukti tokių klausimų, tai bandė teisintis. Kodėl? Gal jis jaučiasi kaltas, kad paskleidė tokias kalbas, ir dabar nuogąstauja, kad dėl to gali nukentėti mūsų santykiai“, – svarstė garsusis čempionas.

Tačiau V.Alekna tvirtino, kad šios kalbos neturi pagrindo: „Nei aš pykstu, nei ką, bet to nebuvo. Aš dabar pirmą kartą iš A.Guogos išgirdau tokius gandus. Galėjo man tai pasakyti ir anksčiau.

Jo balse dėl to dabar išgirdau lyg ir kaltės gaidelę. Aš su juo palaikau ryšius, todėl net nežinau, ką galvoti – ar jam netyčia tokia frazė išsprūdo, ar kaip.“

Kelio atgal neturėjo

Liberalų atstovas V.Alekna priklauso Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, kuris atlieka parlamentinį tyrimą dėl verslo įtakos politikams.

Tačiau parlamentaras nemano, kad turėtų nusišalinti nuo šio tyrimo: „Kodėl turėčiau? Jeigu specialiosios tarnybos turėtų informacijos apie tai, kad aš gavau tuos pinigus, būčiau bent apklaustas. Bet į jokias apklausas nebuvau kviečiamas.“

Apie tai, kad Seimo nario mandato sieks liberalų sąraše, buvęs sportininkas visuomenei pranešė 2016 metų gegužę, likus vos kelioms dienoms iki politinės korupcijos skandalo, sugriovusio liberalų planus atsidurti valdžioje.

Kodėl nuo balto lapo savo politinę karjerą pradėjęs olimpinis čempionas tada nepaliko į skandalą įklimpusių liberalų?

„Jau nebuvo kur trauktis – nerimtai atrodytų, jei būčiau apsigalvojęs po dviejų dienų. Aš jau turėjau eiti iki galo“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė V.Alekna.

Sportininkas troško ramybės

Olimpinį čempioną į savo gretas prieš Seimo rinkimus viliojo ir socialdemokratai. Vienu metu jie jau buvo apsidžiaugę, kad pavyko sukirsti rankomis.

Bet 2016 metų kovą V.Alekna jiems pranešė, jog apsisprendė iš viso nedalyvauti politikoje.

Tuomet „Lietuvos ryto“ kalbinamas sportininkas pareiškė, kad sprendimas buvo nelengvas: „Rimtai svarsčiau tokią galimybę, bet supratau, kad tam dar ne laikas.“

V.Alekna tada taip pat užsiminė, kad tokiam jo sprendimui įtakos turėjo ir socialdemokratus persekiojantys skandalai: „Trokštu ramybės, o politikoje tai, ko gero, neįmanoma.“

 

Kairieji liko apstulbinti

Buvęs Socialdemokratų partijos rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas, šią savaitę kalbėdamas su „Lietuvos rytu“, prisiminė, kad staigus V.Aleknos kūlvirstis jį labai nustebino: „Man buvo keista, kad žmogus nesilaikė savo žodžio. Matyt, tam turėjo būti labai svarių priežasčių.“

A.Syso teigimu, tuometis partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius su V.Alekna apie jo galimybes dalyvauti rinkimuose kalbėjosi beveik metus: „Mes net sulaukėme bičiulių priekaištų, kad galbūt jam sąraše pasiūlėme per žemą vietą.

Gal liberalai V.Aleknai galėjo pasiūlyti geresnes sąlygas? Prisiminus nesenas istorijas, į kurias įsivėlė Liberalų sąjūdis, nenustebčiau.

Kalbų apie pinigus negirdėjau, bet man buvo ir skaudu, ir labai keista, kai žmogus pasako, kad į politiką iš viso neis, o po mėnesio staiga pakeičia nuomonę ir nueina su liberalais. Tada minčių kyla visokių, bet gal jam pas liberalus patiko labiau.“

A.Butkevičius „Lietuvos rytui“ sakė, kad su V.Alekna jau buvo sutaręs ir dėl vietos partijos kandidatų sąraše, ir dėl vienmandatės apygardos: „Iš pradžių jam buvo siūloma kandidatuoti Kupiškyje, bet jis pasirinko Vilnių, o sąraše jis pats norėjo būti tryliktas.“

Kai V.Alekna vėliau pranešė, kad į rinkimus vis dėlto eina su Liberalų sąjūdžiu, A.Butkevičius tvirtino sportininko neatkalbinėjęs, o pastarasis taip pat esą nekėlęs jokių naujų reikalavimų.

„Negaliu atsakyti, kas V.Alekną galėjo suvilioti. Jis pats užsiminė, kad sprendimui kandidatuoti su socialdemokratais nepritarė tėvai, kažką kalbėjo apie Sibirą, tremtį.

Bet galbūt jis įvertino, kad eidamas su liberalais, kurie tuo metu buvo laikomi rinkimų favoritais, turi daugiau šansų atsidurti valdžioje“, – svarstė buvęs premjeras.

Nesijaučia vertas tokių pinigų

Pats V.Alekna „Lietuvos rytui“ aiškino, kad sprendimą kandidatuoti su Liberalų sąjūdžiu esą lėmė jam artima ideologija: „Kažkaip ta partija labiau patiko. Iš mano aplinkos buvo ir daugiau su ja susijusių žmonių, o socialdemokratus persekiojo įvairūs skandalai.“

Seimo narys neigė, kad su socialdemokratais jau buvo susitaręs ir nuomonę pakeitė staiga, – esą buvo tik pokalbiai.

Kategoriškai neigęs, kad už dalyvavimą rinkimuose jam galėjo būti sumokėta, V.Alekna negalėjo „Lietuvos rytui“ paaiškinti, kodėl A.Guoga pareigūnams galėjo aiškinti kitaip: „To negalėjo būti, aš tokių dalykų nepateisinu.

Garantuoju, kad to nebuvo. Ir už save, ir už žmoną. Įsivaizduokite, kokia tai suma. Klausimas, ar aš iš viso jos vertas? Aš tokių pinigų net nesu matęs.“

Tiesa, liberalas pripažino, kad puikiai pažįsta A.Guogos tyrėjams paminėtą jam per žmoną pinigus esą perdavusį Š.Skyrių: „Jis – mano kaimynas, mes dažnai leidžiame laiką kartu, mūsų vaikai bendrauja.“

V.Alekna taip pat patvirtino, jog nemažai bendraudavo su A.Guoga, būtent jis pirmasis per 2012 metais Londone vykusią olimpiadą garsiam sportininkui pasiūlė dalyvauti politikoje.

„Bet kai Antanas mane kalbino, aš dar nebuvau apsisprendęs. Lemtingą sprendimą priėmiau pasikalbėjęs su E.Masiuliu“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė čempionas.

Apklaustas nebuvo

Liberalų sąjūdžio vadovas E.Gentvilas vakar teigė anksčiau negirdėjęs kalbų, kad V.Alekna į partijos kandidatų sąrašą galėjo būti viliojamas pinigais.

„V.Alekna nebuvo kviečiamas į STT. Dėl to darau išvadą, kad pareigūnai rimtai nevertino A.Guogos liudijimo. Matyt, jie pamanė, kad tai eiliniai jo paistalai“, – „Lietuvos rytui“ sakė liberalų lyderis.

Pernai baigtoje tirti politinės korupcijos byloje Liberalų sąjūdžiui yra pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo. Panašūs įtarimai yra pareikšti ir Darbo partijai bei koncernui „MG Baltic“.

Įtarimai byloje pareikšti buvusiems ir esamiems politikams E.Masiuliui, Š.Gustainiui, V.Gapšiui, G.Steponavičiui ir buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.