S. Skvernelis apie B. Markausko postą ir santykius su prezidente: „Aiškėja vis daugiau keistų faktų“

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pristatė kandidatą į teisingumo ministro postą. Ilgiau nei mėnesį be vadovo buvusiai Teisingumo ministerijai vadovauti siūlomas advokatas Giedrius Danėlius, prieš kelis metus valstybės paslapties atskleidimo byloje gynęs prezidentės patarėją Daivą Ulbinaitę.

Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 16, 2018, 8:01 PM, atnaujinta Apr 17, 2018, 5:55 AM

Dar vieno Vyriausybės nario, svetimas žemes galimai dirbusio žemės ūkio ministro Broniaus Markausko likimas turėtų paaiškėti antradienį.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir premjero S.Skvernelio pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Premjere, kandidatu į teisingumo ministrus jūs siūlote advokatą G.Danėlių. Kas jums pasiūlė šį kandidatą?

– Tai yra mano sprendimas, suderintas su mūsų partneriais Socialdemokratų darbo partija. Tai teisininkas, kuris man nekelia jokių abejonių dėl profesionalumo. Puikiai teko pažinti, kai jis buvo prokuroras Generalinėje prokuratūroje, apygardos prokuratūrai vadovavo.

Tai veržlus, sąžiningas, doras ir labai stiprus teisininkas. Kad stiprus teisininkas, parodė jo praktika advokatūroje, kur jis gina asmenis rezonansinėse bylose. Pati rinka pasako, kad kiekvienas nori kuo geresnio, stipresnio advokato.

Ta patirtis, kuri buvo praleista advokatūroje, irgi leido įžvelgti daug sisteminių problemų, kas yra su teisingumo sistema ministerijos reguliavimo srityje.

Jis puikiai išmano teismų darbą, yra jaunas, veržlus teisininkas, kuris tikrai galėtų ir pagal kompetenciją, ir pagal savo asmenines, dalykines savybes spręsti uždavinius, kurie yra Teisingumo ministerijoje.

– Supratau, kad čia jūsų pasirinktas kandidatas, jūs pats atkreipėte dėmesį į jį. Kada tai įvyko – šiomis dienomis ar anksčiau?

– Tikrai ne šiomis dienomis. Dėmesį atkreipėm ir su kolegomis, kadangi mūsų koalicijos partneriai Teisingumo ministerijai vadovavo.

– Kada konkrečiai? Visą mėnesį nėra teisingumo ministro ir kandidato šį postą. Kada jis atsirado?

– Ne vienas kandidatas buvo pasiūlytas, gerokai daugiau nei 3. Čia yra kokių 3 savaičių istorija.

– 3 savaites įkalbinėjote žmogų?

– Aš susitikinėjau ir su kitais kandidatais. Neslėpsiu, teko ieškoti argumentų šį žmogų įkalbinti, kad jis dar galėtų valstybės interesams dirbti. Manau, kad tikrai turi potencialą, galėjo ir prokuratūroje darbuotis.

Tokie žmonės tikrai reikalingi. Buvo ir kitų teisininkų, bet nenorėjo keisti savo darbo, kurį šiandien turi.

– Jūs 3 savaites bendravote su žmogumi. Per tiek laiko galėjote ir prezidentei apie jį užsiminti. Ar buvo tai padaryta? Kokia šalies vadovės nuomonė apie šią kandidatūrą?

– Buvo kalbama apie keletą kandidatų, su kuriais aš susitikinėjau, vertinau. To sutarimo yra laikomasi, kad atrenkamas vienas kandidatas ir pristatomas prezidentei. Šiandien tai ir buvo padaryta.

– Kokia galėtų būti Dalios Grybauskaitės nuomonė?

– Nenorėčiau kalbėti tai, kas vyksta mūsų darbiniuose susitikimuose. Kalbant apie dalykines, profesines, asmenines savybes, jokių priekaištų nėra. Matyt, didžiausia problema, kad dabar bandoma susukti, kad jis kažkada gynė prezidentės patarėją.

Bet tai ne prezidentę gynė ir toje istorijoje nieko bendro tarp patarėjos ir prezidentės nėra, o bandymas surišti yra visiškai neteisingas.

Jokio interesų konflikto bent jau aš neįžvelgiu. Juo labiau, tai yra mano, kaip ministro pirmininko, pasiūlyta kandidatūra, ne prezidentės pasiūlyta, ne jos surasta. Tikrai nematau jokios baimės.

– Bet prezidentė tvirtins kandidatūrą. Dabar prezidentė yra įsprausta į kampą.

– Tikrai nesutinku. Yra pateiktas kandidatas, profesionalus teisininkas.

– Kuris dirbo rezonansinėse bylose. Bet prezidentė negali jo netvirtinti, nes jis gynė ir jos patarėją.

– Kodėl? Nieko bendro nereikia turėti. Jeigu būtų jis turėjęs bet kokių santykių su pačia prezidente, gal ir būtų kažkokia problema. Dabar negalim pasakyti, kad visos problemos, kurias turi ar gali turėti patarėjai – mano, ar prezidentės, yra betarpiškai susiję ir galima įžvelgti galimą interesų konfliktą.

– Gal tai prezidentės pasiūlytas kandidatas?

– Tai nėra prezidentės pasiūlytas kandidatas ir tikrai nematau jokių sąsajų dėl šito žmogaus, kurį turi vertinti labai aiškiai. Ar tai yra nepriekaištingos reputacijos asmuo? Taip. Dalykinės, asmeninės savybės – taip.

Turbūt galime net nesiginčyti, kad yra labai stiprus teisininkas. Formalių priežasčių, dėl ko reiktų neskirti, tikrai nematau. O prezidentė priims sprendimą, įvertins. Jeigu matys reikalą, susitiks, jeigu ne, priims kitokį sprendimą.

– Mano žiniomis Prezidentūroje susitikimas su šiuo kandidatu kol kas nėra numatytas.

– Galbūt nėra taip, kad kai yra teikiamas, iš karto tą pačią dieną turėtų ir susitikti. Prezidentė priims sprendimą ar reikia, ar nereikia. Čia jos kompetencija.

– Premjere, akis už akį. Dėl B.Markausko jūs buvote įspraustas į kampą, lyg tarp kelių ugnių. Ramūnas Karbauskis nelabai norėtų, kad šis ministras būtų patrauktas į šoną, bet prezidentė liepia.

Jūs pradžioje sakėte ne, po to taip, vėliau vėl ne. Jums, kaip politikui, reikėjo išlaikyti savo veidą, todėl reikėjo kažkaip suktis. Ir štai jūs radote būdą kaip atkeršyti šalies vadovei – pakišote kiaulę.

– Paneigiu. Tokių kiaulių niekam nepakišta. Ta pavardė buvo pateikta ir kalbama, kai dar jokių B.Markausko istorijų nebuvo. Reikia turėti daug fantazijos, kad taip sugalvoti. Aš paskaičiau kai kurias interpretacijas – tikrai stebiuosi mūsų sugebėjimais kai kurių apžvalgininkų įžvelgti, kurti tokias sąmokslo teorijas.

Žmonės yra išradingi. Galiu kategoriškai paneigti – nieko bendro nėra. Antras dalykas, dėl ministro aš niekada nesakiau nei taip, nei ne. Aš sakiau, kad jam sunku dirbti po tokio pareiškimo.

– Bet įmanoma – tai paskutinis jūsų pasakytas variantas apie ministrą.

– Viskas šiame pasaulyje yra įmanoma. Tačiau mes rytoj turėsime susitikimą su ministru ir aš priimsiu sprendimą. Kalbant apie vieną ar kitą pavardę, galbūt kažkas nori, nenori, tai labai aiškiai pasakyta to pačio R.Karbauskio – tai yra premjero sprendimas.

Nuomonės gali būti išklausomos – aš girdžiu, ką kalba frakcija, prezidentė, koks yra fonas ir aplinka. Priimsiu sprendimą ne būdamas užsienyje, kaip dažnai sutampa, bet kai ministras grįš iš labai svarbios tarybos, susitiksime ir sprendimas bus priimtas.

– Jūs sakote, kad įsiklausote į visas nuomones ir visiškai nesiblaškote. Kaip paaiškintumėte savo patarėjo Skirmanto Malinausko viešai išsakytą poziciją dėl dvigubų prezidentės standartų?

Jis sulygina situacijas, kas buvo su generaliniu prokuroru D.Valiu, kai šis padarė avariją, ir kas dabar vyksta su B.Markausku. Susidaro įspūdis, kad jūsų patarėjas arba peržengia savo kompetencijos ribas, arba informaciją teikia suderinęs su jumis ir tai yra jūsų pozicija, išsakyta viešai.

– Prastai susidaro įspūdis. Patarėjas yra politinio, asmeninio pasitikėjimo ir savo nuomonę gali reikšti, kadangi yra demokratinė valstybė, bet kuriame portale ir spaudoje. Tai yra nuomonių skiltyje išsakyta nuomonė.

– Jūs sutinkate su ta nuomone?

– Aš necenzūruoju ir necenzūruosiu jokių straipsnių. Ten argumentų yra labai daug, aš pasiskaičiau, kai atsirado galimybė. Aš kai kurių palyginimų vengčiau, nes situacijos nėra visiškai vienodos, bet tai yra nuomonė, kurią aš gerbiu ir jos necenzūruoju.

Man yra nepriimtina, jeigu kažkas galvoja, kad šioje šalyje žmonės negali pareikšti savo nuomonės. Gali reikšti, aš palaikau, kad būtų laisvas žmonių sprendimas. Čia yra kita istorija, nieko bendro neturinti su tuo, kas buvo su teisingumo ministre.

– Gerbkite, palaikykite, bet labai įdomu ar jūs sutinkate su tuo, ką jūsų patarėjas kalba viešai – kad prezidentė taiko dvigubus standartus?

– Galima įžvelgti tokių kriterijų. Ir ne vien šiose istorijose, kurios yra aprašytos straipsnyje. Bet man turbūt nereiktų komentuoti patarėjo straipsnio.

– Kodėl? Tai jūsų patarėjas. Jis nėra visiškai savarankiškas. Jis yra politinio pasitikėjimo pareigūnas, atstovauja Vyriausybės nuomonei.

– Nuomonių daug yra. S.Malinauskas nuomonių skiltyje išreiškė savo nuomonę ir ta nuomonė yra gerbtina ir necenzūruotina.

– Ar tai yra tik jo nuomonė, ar visos institucijos? Jis atstovauja Vyriausybei.

– Nuomonių skiltyje kalba žmogus ir rašo savo nuomonę.

– Koks tikėtinas žemės ūkio ministro likimas?

– Nespėliokime. Rytoj pasikalbėsim su ministru ir priimsim sprendimą.

– Kokie argumentai šioje situacijoje jums bus svarbiausi? Aišku, kad ministras susikompromitavo ir tai yra pirmas ministras iš jūsų kabineto, kuris asmeniškai susikompromitavo. Turbūt kalbama ir apie moralę, tam tikrus reikalavimus politikui, elgesio standartus?

– Aš norėčiau vadovautis faktais. Dabar daug visokių interpretacijų, kažkokios sutartys sudarytos, nesudarytos, įgaliojimai paimti, nepaimti.

– Nesudarytos.

– Reiktų vertinti, kieno tas ūkis yra, kas ūkininkauja, ar B.Markauskas ūkininkauja.

– Ar S.Markauskienė ūkininkauja – koks skirtumas?

– Didelis. Jeigu norime grįžti į tuos laikus, kai už tėvų sprendimus yra baudžiami vaikai.

– Premjere, nejuokaukite. Jūs pats suprantate, kad tikrai ne 90-metė močiutė ten ūkininkauja.

– Išsiaiškinkim galiausiai, kieno ūkis, kas sprendimus priiminėja. Ir aš priimsiu sprendimus rytoj.

– Kaip jūs ketinate išsiaiškinti, kieno ūkis? Jums pasakys: ne mano, o motinos ūkis.

– Aš turiu galimybes, galiausiai pasitikiu ministru. Dar nebuvo taip, o tikiuosi ir nebus, kad ministras netiesą sakytų.

– Jūs juo vis dar pasitikite?

– Aš tikiu ministru ir noriu išgirsti vienos ir kitos pusės argumentus. Juo labiau, istorija yra taip suvelta, aiškėja vis daugiau keistų faktų. Palikim tuos sprendimus rytoj.

– Kokių keistų faktų?

– Kaip interpretuojama, kas su tuo susiję, kas už to stovi.

– Turite omenyje konservatoriai? G.Landsbergio uošvis?

– Bandoma politikuoti toje istorijoje. Galiausiai, pats mastas yra – ar tai sisteminė problema? Aš manau, kad tai sisteminė problema, ne vienas toks.

– Ar šis ministras, kuris yra sisteminės problemos dalis, dar gali išlaikyti jūsų pasitikėjimą, dirbti Vyriausybėje ir priiminėti sprendimus?

– Rytoj bus atsakymas.

– Prezidentė pasakė: negali. Kaip jūs elgsitės?

– Visą laiką yra pasirinkimo laisvė. Yra du sprendimai: arba gali, arba negali. Trečio nebus.

– Šiandien jūs pristatėte 6 struktūrines reformas – švietimo, sveikatos, mokesčių, inovacijų, šešėlinės ekonomikos mažinimo ir pensijų srityse. Jūs tai labai skambiai pavadinote: darote tai, ko kiti daryti nesiryžo. Man susidaro įspūdis, kad jūs traukiate triušį iš kepurės, kurio ten neįdėjote.

Jūs kalbate apie šešėlį, iš kurio neva ištrauksite 200 mln. eurų, visiškai nežinodami, ar tikrai ištrauksite. Kol kas nėra tų pinigų, kuriuos ketinate vėliau panaudoti medikų, mokytojų atlyginimams, pensijų didinimui.

– Mes praeitais metais lygiai taip pat, finansuodami savo pokyčių krepšelį, panašią sumą buvome numatę ištraukti iš šešėlio. Ir tas triušis buvo riebus, jo riebumu naudojasi visi tie, kurie gauna didesnes pajamas, vaiko pinigus, taip pat kitos socialinės programos, pensijos.

Lygiai tas pats dabar yra labai aiškiai pagrįsta. Taip, šešėlis sumažėjo, mes matome pokytį į gerąją pusę, tuo reikia džiaugtis. Tačiau ta suma, kuri yra įvardinta toms priemonėms, kurios yra numatytos, tikrai yra pagrįsta. 200 mln. eurų, trečdalis reformos finansavimo yra numatyta šešėlyje ir pinigai ten tikrai bus surasti.

– Bet jūs jų dar neturite. Padidinimus planuojate į perspektyvą? Ar jie bus, ar nebus priklausys nuo to, ar ištrauksite pinigus iš šešėlio.

– Jūs šnekate kaip skaitydama fantastikos vadovėlį.

– A.Butkevičius milijardą traukė iš šešėlio, A.Kubilius taip pat bandė. Kodėl jums turi pavykti?

– Skaičiai rodo, kad pavyksta. Šių metų finansinius įsipareigojimus prieš visas grupes – mokytojus, medikus, valstybės tarnautojus, pensininkus – įgyvendiname. Tai reiškia, kad mums pavyko tą padaryti.

– O jeigu nepavyks padaryti? Turite planą B?

– Jokių planų B negali būti, kadangi tai yra pamatuota rizika. Sumos, kurios yra reikalingos reformoms, bus surastos.

– Bet nebūtinai iš šešėlio.

– Būtinai iš šešėlio – tai, kas yra suplanuota. Mes dalį finansavimo numatę iš ekonomikos augimo, irgi galim sakyti: o jeigu bus kas nors kitaip? Jeigu bus kas nors kitaip, matysime.

Šiandien yra tvarios prognozės ir matome, kad pinigai, kurie yra reikalingi, bus surasti. Nereikia ieškoti jokių kas būtų, jeigu būtų. Jokio plano B nereikia. Planas yra aiškus ir jis bus įgyvendintas.

– Kokio efekto tikitės?

– Labai paprasto. Kalbant apie mokesčių dalį, labai paprastas dalykas. Mes mažinsime darbo apmokestinimo naštą, Lietuva 2020-ais metais bus konkurencingiausia šiame regione pagal darbo apmokėjimo naštą.

Didžioji dalis šalies dirbančiųjų, daugiau nei milijonas, per 3 metus į savo pinigines gaus milijardą eurų. Tai yra konkretūs skaičiai. Galėsim pasikalbėti 2020 m., ar tai įvyko, ar ne.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.