Ekspertai įvertino E. Masiulio kalbą: siekiama dviejų tikslų

Po ilgos tylos kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir neteisėtu praturtėjimu įtariamas Eligijus Masiulis pagaliau prabilo, bet savo kaltę ir toliau neigia. Jis kaltina teisėsaugą klastojus visą bylą.

 Ekspertai ir bendražygiai įvertino E. Masiulio pareiškimą.
 Ekspertai ir bendražygiai įvertino E. Masiulio pareiškimą.
Eligijus Masiulis po ilgos tylos prabilo viešai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eligijus Masiulis po ilgos tylos prabilo viešai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Komunikacijos ekspertas: „Jam svarbiausia tiesiog kalbėti“.<br>V.Balkūno nuotr.
Komunikacijos ekspertas: „Jam svarbiausia tiesiog kalbėti“.<br>V.Balkūno nuotr.
E. Gentvilas: „Esu tikras, kad apsiginsime“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E. Gentvilas: „Esu tikras, kad apsiginsime“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Advokatas: „Viešumas gali daryti įtaką sprendimui“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Advokatas: „Viešumas gali daryti įtaką sprendimui“<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Politologas: „Yra dalykas, dėl kurio E. Masiulis galėtų priekaištauti“<br>kiti
Politologas: „Yra dalykas, dėl kurio E. Masiulis galėtų priekaištauti“<br>kiti
 Taip atrodo apimtimi itin didelė politinės korupcijos byla. <br> STT nuotr. 
 Taip atrodo apimtimi itin didelė politinės korupcijos byla. <br> STT nuotr. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 18, 2018, 12:44 PM, atnaujinta Apr 18, 2018, 4:36 PM

Naujienų portalas lrytas.lt klausė komunikacijos, teisėsaugos ir politikos ekspertų bei buvusių E.Masiulio bendražygių apie po ilgo laiko nutrauktą tylą.

Politologas: „Yra dalykas, dėl kurio E. Masiulis galėtų priekaištauti“

Politologas Kęstutis Girnius teigė, kad E.Masiulio konferencija jį nuteikė gana skeptiškai.

„Jo išsakytas pagrindinis teiginys, kur jis sako, kad iš R.Kurlianskio gauti pinigai buvo paskola, neįtikino. Nuo kada tokios paskolos perduodamos iš rankų į rankas? Normaliomis aplinkybėmis tai daroma per banką, o čia buvo įduoti gryni pinigai. Manau, kad visos šios aplinkybės susilpnina jo poziciją“, – kalbėjo politologas.

Anot pašnekovo, vargu ar kitą dieną po kaltinimų pateikimo surengta spaudos konferencija iš tiesų kuo nors E.Masiuliui labai pagelbėjo.

„Prokuratūra nurodo, kad pinigai buvo pažymėti, o tai jau labai tvirtas įrodymas, kurį bus sunku paneigti“, – sakė jis ir pridūrė, kad vienintelis aspektas, dėl kurio E. Masiulis turi teisę skųsti, kad byla tirta labai ilgai.

„Juk tyrimas užtruko daugiau nei pusantrų metų. Kai yra tvirtų įkalčių, gal šis reikalas gali būti išsprendžiamas greičiau. Dėl to, kad byla taip ilgai tirta, E.Masiulis galėtų priekaištauti, bet jis to nedarė“, – kalbėjo politologas.

Apie tai, kad teisėsauga teigė, jog byla kaip tik ištirta labai greitai, K. Girnius atsakė, kad tai rodo, kaip žemai yra nuleista kartelė ir bylų vilkinimas tapęs savotiška norma.

E. Gentvilas: „Esu tikras, kad apsiginsime“

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad pats nestebėjo buvusio bendražygio E. Masiulio surengtos spaudos konferencijos ir prašė, kad šį darbą atliktų jo padėjėjai.

Apie E.Masiulio teiginį, kad prokurorai perlenkė su kaltinimais ir taip bando nusiplauti savo mundurą, o spaudos konferencijoje Generalinėje prokuratūroje išsakyti teiginiai ne visai sutampa su bylos medžiaga, E. Gentvilas sakė: „Man sunku kalbėti, nes nemačiau pokalbių įrašų ir negaliu vertinti, ar jiems įtarimai pateikti korektiškai.

Galiu kalbėti apie tai, kaip mūsų partijai pateikti įtarimai. Nematau jokio pagrindo, kodėl reikėjo partijai pareikšti įtarimus, bet ką jau padarysi, tokia mūsų lemtis... Sulauksime bylos nagrinėjimo teisme ir esu tikras, kad apsiginsime“, – sakė jis.

S. Gentvilas E. Masiulio versija netiki

Savo nuomone apie E. Masiulio išsakytus teiginius socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo ir Seimo narys Simonas Gentvilas.

„Teismai įrodys teisingumą. Bet žmogiškai manęs Eligijaus Masiulio versija neįtikina.

Tokias paskolas reikia imti iš bankų ir forminti pas notarus. Ne brendžio dėžutėse iš alkoholio pramonės atstovo. Jei tai buvo paskola ir buvo pasirašytas dokumentas, tuomet apie tai reikėjo paskelbti 2016 gegužės 12d. arba dieną po to, ne po keturių mėnesių rugsėjį laidoje pas E. Jakilaitį.

dvejus metus liberalai gyveno su E. Masiulio versija, kurios šešėlis buvo užmestas kiekvienam. Pagaliau galėsime susipažinti su byla, apie tai kas šnekėta mūsų vardu ir nuo to teisiniais būdais apsiginti“, – rašė jis.

Prokurorų girti neskuba

Pristatydami viešai informaciją apie bylą Specialiųjų tyrimų tarnybos ir prokuratūros atstovai teigė, kad ši korupcijos byla ištirta per labai trumpą laiką – 17 mėnesių.

E.Gentvilas teigė vakar išgirdęs teisininkų nuomonę apie bylos tyrimą: „Tai, kad daug apklausta ir daug bylų suformuota, nebūtinai reiškia efektyvų veikimą. Buvo juk galima apklausti dar 150 liudininkų... Darbas buvo padarytas didelis, bet ar teisingas ir kryptingas, dar paaiškės“, – kalbėjo jis.

Liberalų lyderis teigė tik šiandien pamatęs 344 puslapių kaltinamąjį aktą, bet kol kas jokių išvadų daryti negalintis.

„Keistai atrodo, kad giriamasi, kiek daug buvo daroma, bet tautosakos išmintis sako, kad gali būti daug judesių, bet mažai rezultato. Čia gali nutikti taip pat, pažiūrėsime. Mūsų, kaip juridinio asmens atžvilgiu, formuluojami kaltinimai traukti iš oro“, – sakė politikas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad politinė partija Liberalų sąjūdis kaltinama kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu.

Komunikacijos ekspertas: „Jam svarbiausia tiesiog kalbėti“

Komunikacijos ekspertas Arijus Katauskas irgi pasidalino savo įžvalgomis apie šią spaudos konferenciją. Jo teigimu, tai yra gana gudrus buvusio politiko žingsnis.

„Tikslas nebuvo įtikinti. Svarbiausias dalykas buvo išsakyti savo poziciją. Bet tai yra ilgesnio žaidimo dalis, o čia yra jo pasirinkta gynybinė strategija. Tokios strategijos kaip įtikinti jie net negalėjo pasirinkti.

Tikslas buvo sukelti abejones prokurorų darbu, įtvirtinti sąvokas, užsibrėžti ribas, kur jis eis, gindamas savo poziciją. O viešumas buvo naudojamas pabrėžti, kad jis yra atviras“, – spaudos konferenciją vertino A.Katauskas.

„Dabar E.Masiuliui yra svarbiausia tiesiog kalbėti. Kaip politikas jis turėjo pakankamai nemažai patirties kalbėti viešai, ir nebuvo blogiausiai kalbantis Seime ar Vyriausybėje. Įgūdžių jis neprarado, bet yra akivaizdu, jog labai didžiulė įtampa yra jaučiama“, – savo pastebėjimus žėrė komunikacijos ekspertas.

„Mes matėme šiek tiek pasimetusį, šiek tiek netikrą, kiek per dažnai akimis šaudantį pašnekovą. Jis savo kalbėjimu, visa raiška, tikrai neprisidėjo prie įtikinimo žmonių, kad jis kaltas, ar ne. Jam tai nepadėjo“, – savo vertinimą sakė A.Katauskas.

Eksperto nuomone, ši spaudos konferencija buvo pasirinkta strategiškai. Toliau jis galės priminti trečiadienį pasakytą informaciją. „Tokiu būdu sukuriamas įspūdis klausytojui, kad apie tai jau kalbėta buvo jau daug kartų. Ir jis nė neatsimena, kas apie tai kalbėjo, bet bendroji nuomonė jau yra. Čia yra toks tikrai gudrus ėjimas“, – teigė A.Katauskas.

Jo teigimu, buvęs Liberalų sąjūdžio partijos pirmininkas turi du pasirinkimo kelius – apsitverti tylos siena, arba savo informaciją kartoti visais įmanomais kanalais.

Advokatas: „Viešumas gali daryti įtaką sprendimui“

Advokatas Gintautas Bartkus naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad viešas buvusio politiko išstojimas gali paprasčiausiai būti vadinamas viešųjų ryšių akcija.

„Tai nėra teisinis kelias, jis jo nesirenka. Visi įrodymai ir argumentai turi būti pateikti teisme ir vertinami jie visumoje. Ir teismas priima sprendimą. Bet šita byla yra svarstoma viešai, taip yra atsitikę. Kas iš tikrųjų nėra labai gerai. Ir tokį E.Masiulio išstojimą reikia ir vertinti kaip viešųjų ryšių akciją“, – teigė jis.

Jis taip pat įžvelgė ir neigiamą viešumo aspektą.

„Manau, ja siekiama dviejų tikslų. Pirmasis, politinis, suformuoti politinę aplinką ir suformuoti sau naudingas aplinkybes. Ir bandyti pakeisti visuomenės nuomonę. Manau, kad jo toks tikslas. O visuomenės nuomonė, be abejonės, yra svarbi, nes ji gali taip pat daryti spaudimą sprendimo priėmimui“, – sakė advokatas G.Bartkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.