Įspėjimai telefone – ne tik apie smarkų vėją

Geriau gauti perspėjimą, bet nepajusti vėtros, nei nieko nežinoti ir patirti žalos. Tuo įsitikinę Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo  departamento (PAGD) pareigūnai, kartais sulaukiantys priekaištų dėl  ramybę trikdančių perspėjimo žinučių. 

 E.Geda: „nesinori, kad perspėjimo  sistema būtų vertinama tik kaip įspėjimas apie oro sąlygas“.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 E.Geda: „nesinori, kad perspėjimo  sistema būtų vertinama tik kaip įspėjimas apie oro sąlygas“.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2018, 1:11 PM, atnaujinta Apr 24, 2018, 1:44 PM

Nors Lietuvoje gamtos stichijos nėra dažnas reiškinys, Lietuva pirmoji  iš Europos Sąjungos (ES) valstybių įdiegė Gyventojų perspėjimo ir  informavimo sistemą (GPIS), kuri per keliolika sekundžių apie pavojų gali įspėti milijonus gyventojų. Iki šiol Europoje panašią sistemą yra  įsidiegusi tik Olandija. 

Veikia net išjungus garsą 

GPIS – aukščiausio prioriteto būdu siunčiamas pranešimas, kuris  vartotojus pasiekia net tuomet, kai mobilieji tinklai užimti, o  telefonai garsinį signalą siunčia net tuomet, kai veikia tyliuoju režimu. 

Įspėjimus apie pavojų tuo pačiu metu gali gauti 4,2 milijono mobiliojo  ryšio vartotojų. Tiek mobiliojo ryšio abonentų registruota Lietuvoje. 

Naujausių tyrimų duomenimis, šią paslaugą savo telefonuose yra aktyvinę apie 25 procentus gyventojų, tačiau yra ir tokių, kurie pareigūnams skambina klausdami, kaip ją išjungti, – juos erzina įspėjamųjų žinučių  garsas. 

Daugiau informacijos – internete 

Ką daryti gavus įspėjimą apie gresiantį pavojų? Perspėjimo žinutėse, į  kurias telpa 325 simboliai, PAGD pareigūnai pateikia ir interneto  svetainių www.LT72, www.vpgt.lt, www.meteo.lt nuorodas. Jose apsilankę  gyventojai gali sužinoti daugiau informacijos, kaip elgtis per potvynius ar pučiant stipriam vėjui. 

Apie gamtos reiškinių keliamus pavojus per šešerius GPIS veikimo metus  gyventojai buvo įspėjami dažniausiai. 

Susipažinę su meteorologų informacija PAGD specialistai sprendžia –  įspėjimus apie artėjančią stichiją siųsti visiems ar tik konkrečiam  regionui. Vėjai ir audros paprastai siaučia ne visoje šalyje, tad  pranešimai dažniausiai siunčiami tik į pasirinktą teritoriją. Visoje  Lietuvoje išdėstyti mobiliojo ryšio bokštai ją leidžia nustatyti gana tiksliai.

Pranešimai – trimis kalbomis 

Pranešimus apie gamtos stichijas ar kitus pavojus gauna ir toje teritorijoje esantys užsieniečiai, jei jų telefonuose aktyvi korinio  transliavimo funkcija. Pranešimai perduodami lietuvių, rusų ir anglų  kalbomis. Kokia kalba juos gauti, gyventojai gali pasirinkti patys.

„Galime tik pasidžiaugti, kad dauguma nelaimių Lietuvoje nėra labai  pavojingos žmonių gyvybei ir sveikatai, bet nesinori, kad perspėjimo  sistema būtų vertinama tik kaip įspėjimas apie oro sąlygas. Tai tik  dalis grėsmių – gyventojus įspėjame ir apie socialines, ir apie  technines grėsmes“, – sakė PAGD Civilinės saugos valdybos viršininkas Edgaras Geda. 

Prieš metus dėl pranešimų siuntimo GPIS sistema buvo sudarytos sutartys  su Policijos departamentu ir Lietuvos kariuomene, todėl gyventojai  įspėjami ir apie eismą sutrikdžiusias avarijas, ir apie kariuomenės  pratybas.

Nustebino žinia apie lokį 

Pasinaudoti GPIS sistema norėtų ir kitos tarnybos. PAGD pareigūnai yra  sulaukę ir Nacionalinio kraujo centro prašymo pranešti apie tai, jog  trūksta kraujo, tačiau tai nuspręsta daryti tik išskirtiniais atvejais. 

„Iš tiesų šią sistemą turėtumėme naudoti tais atvejais, kai žmogui iš  tiesų gresia kažkokia nelaimė, pavojus, ir duoti patarimų, kaip elgtis“,  – aiškino E.Geda. 

Daugiau nei pusė GPIS išsiųstų pranešimų – apie gamtos reiškinius, kiti įspėjimai – apie gaisrus, eismo nelaimes. 

Pasitaiko ir iš pirmo žvilgsnio kuriozinių pranešimų. Prieš keletą metų  policija yra prašiusi pranešti, jog Joniškyje pabėgo lokys. Tuo metu šiame rajone vyko progresyviosios muzikos festivalį, o besilinksminantys  jaunuoliai šį pranešimą palaikė pokštu. 

Nuo 2016 metų išsiųsti perspėjimo žinutes gali ir pačios savivaldybės,  šia technologija jos naudojasi vis dažniau.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.