Besitraukiantis ministras B.Markauskas atviras: „Nesitikėjau, kad bus paliesta mano aplinka“

Iš pradžių teigęs, jog nemato pagrindo atsistatydinti, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pranešė pasitraukiantis iš pareigų. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ikiteisminio tyrimo dėl ministro ir jo šeimos veiklos nepradės, tačiau tikina radusi pažeidimų. Nuomonę pakeitė ir premjeras Saulius Skvernelis. Iš pradžių teigęs, kad ministras gali toliau eiti savo pareigas, vėliau premjeras pareiškė, kad ministrams taikomi aukštesni standartai nei eiliniams ūkininkams.

Iš pradžių teigęs, jog nemato pagrindo atsistatydinti, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pranešė pasitraukiantis iš pareigų<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš pradžių teigęs, jog nemato pagrindo atsistatydinti, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pranešė pasitraukiantis iš pareigų<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš pradžių teigęs, jog nemato pagrindo atsistatydinti, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pranešė pasitraukiantis iš pareigų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš pradžių teigęs, jog nemato pagrindo atsistatydinti, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pranešė pasitraukiantis iš pareigų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš pradžių teigęs, jog nemato pagrindo atsistatydinti, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pranešė pasitraukiantis iš pareigų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Iš pradžių teigęs, jog nemato pagrindo atsistatydinti, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pranešė pasitraukiantis iš pareigų. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 26, 2018, 7:12 PM, atnaujinta Apr 26, 2018, 7:17 PM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir ministro B.Markausko pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

- Lygiai prieš savaitę buvote šioje studijoje ir tvirtai teigėte, kad nesitrauksite, lauksite tyrimo pabaigos, premjero žodžio. Suprantu, kad galutinis sprendimas buvo jūsų – jūs pats nusprendėte atsistatydinti. Kas čia įvyko?

- Jūs ir įvardinote tas priežastis, kodėl ta savaitė buvo reikalinga. Aš esu ne kartą minėjęs, kad esu komandos žmogus, ministro kabineto narys ir mano tiesioginis vadovas yra premjeras. Aš tikrai turėjau susitikti su premjeru ir apie tai pakalbėti. Be abejo, yra ir daugiau priežasčių, kurias įvardinau dėl mano apsisprendimo. Ir pats nesitikėjau, kad bus tiek paliesta artima aplinka, šeima. Žinoma, supratau, kad dirbti būtų be galo sunku, pasilikus šioje pozicijoje. 

- Prieš savaitę buvo aišku, kad dirbti jums bus sunku, turint prezidentės nepasitikėjimą, tokį spaudimą.

- Kai pats supranti priežastis, dėl ko nepasitikėjimas yra reiškiamas. Aš suprantu ir prezidentę, nes kalbant apie tas pirmines priežastis dėl suartos žemės – aš ir šiandien manau, kad yra labai daug žmonių, nesuprantančių pačio fakto, kaip tiesioginės išmokos yra mokamos. Kai buvau apkaltintas, kad pagrobiau žemę, užvaldžiau, Europos Sąjungos lėšas mūsų šeimas grobstė – tie kaltinimai pasirodė tokie, kad juos reikia paneigti. Dabar, kai FNTT atliko tyrimą, tas ir yra padaryta.

- FNTT išvadose teigiama, kad šiokių tokių pažeidimų yra. Ar jos privertė jus apsigalvoti, ar kažkas kitas?

- Kaip ir sakiau, trys pagrindinės priežastys. Negaliu aš toliau leisti, kad mano šeima ir artimieji pergyventų tai, kas vyksta. Ir, be abejo, vertinu, kad toliau būtų sunku dirbti, padidintas dėmesys, kai pagrindinę laiko dalį reikia skirti ne darbui, o galvoti, kas dar kur nors.

- O papildomos informacijos vis atsirasdavo. Gal jūs bandėte apsisaugoti?

- Kalbam su Seimo nariais, kolegomis, kad truputį dėmesys kai kuriems dalykams yra perdėtas, kreipiamas ne į darbą ir tikslus.

- Išsigandote?

- Ne, neišsigandau. Bet aš negaliu tam skirti tiek laiko, kantrybės, sveikatos, visą laiką žvalgytis aplinkui, o ne dirbti tiesioginį darbą. 

- Premjeras jus ragino trauktis?

- Su premjeru pakankamai ilgai kalbėjome, jokio spaudimo nebuvo. Premjeras sako: jeigu tu pasiruošęs, jeigu tau sveikata ir kantrybė leidžia – bandom dirbti. Mano sprendimas buvo ir aš pasakiau premjerui, kad visiems bus geriau. Vyriausybės stabilumas, frakcijos stabilumas ir normalus darbas, kalbant ne vien apie mane ar Žemės ūkio ministeriją – tai yra svarbūs dalykai. Man tai padėjo apsispręsti. 

- Premjero laikysena visada buvo tokia, kad jis lyg jus gynė, netgi stojo į kaktomušą su prezidente. Atrodė, kad principingai laikosi nuostatos, o dabar ėmė jus ir paleido.

- Turbūt premjeras negali nepaleisti. Keistai atrodytų, jeigu ministras pateikia prašymą atsistatydinti, sunku įsivaizduoti, kaip premjeras galėtų nepaleisti. Kaip prisimenat, iš karto po prezidentės pareiškimo premjeras pasakė, kad bus atliktas tyrimas, įvertinti kaltinimai ir po to bus apsispręsta. Jeigu būtų nustatyta, kad yra grubūs pažeidimai, premjeras gal būtų neklausęs manęs ir paraginęs atsistatydinti. Kadangi premjeras išvadą turėjo ir tai yra net ne administracinis pažeidimas, jis todėl ir klausė manęs. Jam buvo svarbi mano nuomonė, ar aš noriu ir galiu toliau dirbti, ar, įvertinus aplinkybes, mano sprendimas, kaip šiuo atveju, buvo trauktis.

- Jus palaikė ir Ramūnas Karbauskis. Tą rytą, kai buvo paviešinta kažkiek FNTT išvadų, jis vis tiek teigė, kad tai nėra esminiai pažeidimai. Kaip jis reagavo į jūsų sprendimą? 

- Ta proga noriu pasidžiaugti, kad buvo labai daug palaikymo. Aš nežinau, ar yra buvęs kitas toks atvejis. Visos žemdirbių organizacijos, žemdirbiai, kolegos, pažįstami – iš jų gavau labai daug elektroninių laiškų ir žinučių. Ir frakcijoje pakankamai vieningai ir ne vieną kartą palaikymą pareiškė. Ir, žinoma, frakcijos pirmininkas. Aš džiaugiuosi, kad neįvyko kažkokio nuomonių susidūrimo tarp premjero ir frakcijos pirmininko R.Karbauskio.

Frakcijos pirmininkas pakankamai normaliai priėmė tą žinią, klausė manęs, ar čia apgalvotas ir pasvertas žingsnis. Aš patvirtinau, kad taip ir mano sprendimas. Vakar vakare dar buvau frakcijos susirinkime ir dar kartą paaiškinau savo apsisprendimą. Visi su gailesčiu, bet normaliai tą žinią priėmė. 

- Ar tas sprendimas nėra įtakotas aplinkybės, kad jūs, dar nebūdamas ministru, dirbdamas Žemės ūkio rūmuose, didžiąja dalimi atstovavote smulkiuosius ūkininkus, o R.Karbauskis yra stambiųjų ūkininkų atstovas? Reikia manyti, kad jam yra įdomiausi šio sluoksnio interesai. Galbūt jums ateityje tiesiog būtų buvę sunku dirbti kartu?

- Aš tikrai labai norėčiau, kad kada nors pakviestumėte mane į laidą ir pakalbėtume apie žemės situaciją, smulkius ir stambius ūkius. Negalima vienareikšmiškai vertinti, kas yra gėris, kas yra blogis. Lietuva labai daug gamina žemės ūkio produkcijos ir daug eksportuoja. Mes turime galvoti ir apie gaminamos produkcijos savikainą, nes kai eksportuoji, tavo prekė turi būti konkurencinga rinkose. 

- Bet susipriešinimas yra, sutinkate?

- Turbūt esu ne kartą sakęs, kad apie žemės ūkio politiką, ministerijos priimamus sprendimus ir svarstomus projektus mes labai retai su Ramūnu kalbėjom. Aš net kažkurį kartą papriekaištavau, susitikęs Seime: Ramūnai, aš norėčiau paaiškinti, kodėl yra vienoks ar kitoks sprendimas, nesiteisinant, bet kodėl yra daroma vienaip, o ne kitaip.

Mes labai retai kalbėdavom apie žemės ūkio politiką. Kalbant apie mano, kaip žemės ūkio ministro, ateitį, jeigu būčiau dirbęs toliau, aš matau, kad naujam ministrui nebus lengva dirbti. Aš esu minėjęs, kad mes jau nuo kitų metų galime patiems stambiausiems ūkiams mažinti tiesiogines išmokas ir tai bus daroma, bet žiūrint į ateitį, apie naują finansinę perspektyvą, žemės ūkio laukia nelengvas laikotarpis.

Matom, kad kaštai auga žymiai greičiau nei žemdirbių pajamos, vėl šiandien turim pieno krizę ir turbūt mažai tikėtina, kad po 2020 m. kažkas keisis. Bet kalbant dar apie tolimesnę ateitį, kad bendroji žemės ūkio politika gali labai keistis ir finansavimas žemės ūkio gali keistis – tas neramina ir niekam nebus lengva. Daug vidinių klausimų, nes dabar yra žemės kontrolės klausimas, trąšų kontrolės, melioracijos dalykai. Mes tikrai dirbam prie naujų projektų, kaip rizikų valdymo fondas, melioracijos fondas ir tai iš žemdirbių pareikalaus papildomų prisidėjimų. Labai nelengva bus. Palinkėčiau savo įpėdiniui, kad jam pavyktų rasti, kompromisų labai daug reikia ieškoti. Žemdirbių yra vienokia nuomonė, biudžeto galimybės yra kitos.

- Ir interesas yra.

- Taip. Turbūt normalu, nesvarbu, kad tai verslas, remiamas Europos ir tiesioginėmis išmokomis, struktūrine parama, bet tai yra verslas. Turbūt kaip ir visur versle, stengiamasi didinti koncentracijas, plėstis, augti, kalbant ir apie žemės ūkį. Jeigu kalbam apie kosmines technologijas, kada purkštuvai ar sėjamosios bus valdomos iš kosmoso pagal tai, kiek toje vietoje reikia trąšų išberti ar chemikalų išpurkšti – neįsivaizduojam, kad tą būtų galima daryti 5 hektarų ūkyje. Norim ar nenorim, tai eina į priekį ir tas didėjimas yra neišvengiamas. 

- Bet viskas turėtų būti daroma proto ribose ir teisingai. Kaip nueinantis ministras, gal galite pasakyti savo nuomonę apie klausimus, kurie buvo keliami dėl su R.Karbauskiu siejamų įmonių stambių žemės plotų supirkinėjimų? Tai buvo teisinga ar nelabai?

- Labai gaila, kad Lietuva, Vyriausybė, Seimas niekada neturėjo aiškios vizijos, politikos, kokį žemės ūkį mes norim turėti, kokio dydžio ūkius. Nebuvo teisinio reglamentavimo. Tam tikru laiku buvo tokie įstatymai, kai juridinis asmuo galėjo turėti 2 tūkst. hektarų žemės, o fizinis asmuo tik 300 hektarų. Juo labiau, nebuvo tikrinamas susietumas.

Juridinis asmuo galėjo turėti 10 ir daugiau įmonių po 2 tūkst. hektarų ir teisėtai valdyti 20 tūkst. hektarų žemes. Tą reikia pripažinti, tas atėjo iš praeities ir niekada nebuvo aiškios politikos, kokį mes ūkį norim turėti, 500 hektarų ir ne daugiau, sudėti viską į įstatymus, kad nebūtų įmanoma kitaip padaryti. Šiandien turim, ką turim. Dabar žinom, kad prokuratūra atlieka tyrimą, bus nustatyta, ar teisėtai, ar neteisėtai žemės yra nupirktos. Bet kaip pasukti ratą atgal. Mano supratimu pagrindą turėtų sudaryti vidutinis šeimos ūkis, kaip dabar tą pasiekti. Bus labai sunku, o jo siekti reikės.

- Bet jums lengviau, nes ne jums reikės spręsti šiuos reikalus.

- Nežinau, ar lengviau. Nors jau esame pranešę, kad mūsų šeima visiškai atsisako žemės ūkio verslo ir šiemet nebus deklaruojami pasėliai, man visą laiką rūpės. Per daug laiko ir sveikatos tam atiduota, aš ramiai negalėsiu žiūrėti.

- Turiu omenyje lengviau nes jūs, kaip ministras, neturėsite priimti tam tikrų sprendimų, kurie yra susiję su tam tikrais asmenimis.

- Ko gero, bus lengviau. Bet jeigu tie sprendimai bus neteisingi – ar žemės ūkio ministro, ar Seimo, ar Vyriausybės nutarimai, man nebus lengva tai priimti. Turbūt nebus taip, kad aš nekritikuočiau, nedalyvaučiau visiškai. Per daug manyje to yra, kad galėčiau be to gyventi.

- Jūs pasitraukėte iš ministro pareigų, bet liekate Seimo nariu. Kieno interesą atstovausite?

- Seimo narys atstovauja rinkėjo interesus. Kol kas aš esu Seimo Ekonomikos komiteto narys, natūralu, kad norėčiau dirbti Kaimo reikalų komitete, bet čia nuo manęs nepriklauso. Kaip frakcija nuspręs. Bet mano nuomonė visą laiką buvo tokia pati, aš niekada nesakiau, kad mano vizija yra dešimtys tūkstančių hektarų. Atvirkščiai. Turbūt įmanoma, kad 2-3 kompanijos apdirbtų visą Lietuvoje ariamą žemę, gal pakankamai gražius laukus turėtume, nes šiandien technologijos leidžia tą, bet būtų tuščias kaimas. Naujausioms technologijoms, naujausiai technikai nereikia daug darbo jėgos, gyvulių. Aš tikrai nenorėčiau tokio kaimo manyti.

- Nuo kada jūs atsistatydinsite?

- Šiandien ir Seime per Vyriausybės valandą man uždavė tą klausimą. Premjeras įvardino birželio 1 d. Yra tikrai rimtų priežasčių. Gegužės 21 d., ir mano buvo daug įdėta pastangų, bus paroda „AgroBalt“. Tos parodos metu bus keli forumai – maisto švaistymo Europos Komisijos ir Vytenio Andriukaičio organizuojama, vadovaujama konferencija, kitą dieną bus Kinijos ir 16 Europos Sąjungos šalių žemės ūkių ministrų susitikimas. Turbūt nelabai gražiai atrodytų, kad nebūtų žemės ūkio ministro. Turbūt nelabai svarbu, ar tai bus nueinantis. 

- Svarbu moralinis įvaizdis, ministre.

- Taip, bet aš tikrai prašysiu premjero, jeigu pavyktų susitarti dėl kandidatūros ir pateikti prezidentei, aš tikrai esu tuo suinteresuotas ir norėčiau, kad taip atsitiktų. Bet turbūt toks forumas be ministro, kad ir nueinančio, vis dėl to tikrai būtų sunkiai įsivaizduojamas ir Lietuva nekaip atrodytų. Aš dėsiu visas pastangas, premjero prašysiu ir žinau, kad frakcijoje jau vyksta diskusijos dėl galimo kandidato. Norėčiau, kad tas įvyktų kuo greičiau.

- Kas galėtų būti jūsų įpėdinis?

- Nežinau. Žinoma, dabartinėje situacijoje sunkiai įsivaizduoju, kad tai galėtų būti ūkininkas ar labai susijęs su žemės ūkio verslu. Žinoma, galbūt kažkam būtų mažiau dėmesio, bet labai abejoju. Aš tikiuosi, kad klaus frakcija mano nuomonės ir tikrai tikiuosi, kad jeigu atėjęs po manęs ministras norės žinoti mano nuomonę apie pradėtus darbus, ką reikia užbaigti, apie komandą, aš su mielu noru pasidalinsiu. Kiek norės su manimi bendrauti, aš tikrai pasiryžęs savo nelengvą patirtį perduoti.  

„Lietuva tiesiogiai“ - nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.