Vieną atstovę Seimo valdyboje turinti opozicija pyksta: „Niekas nežiūri į statutą“

Panašu, kad Seimo valdantieji į kai kuriuos dalykus tiesiog numoja ranka. Vienas tokių – opozicijos teisės Seimo valdyboje. Nors praėjusiose parlamento kadencijose opozicijai atstovavo du Seimo vicepirmininkai, šioje kadencijoje tai buvo pamiršta. Be to, opozicija vis dar neturi išsirinkusi lyderio, kuris būtų Seimo valdybos dalimi.

 Seimo valdyboje opozicija turi tik vieną atstovę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Seimo valdyboje opozicija turi tik vieną atstovę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Pranckietis ir Irena Degutienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viktoras Pranckietis ir Irena Degutienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Sysas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 27, 2018, 7:38 AM, atnaujinta Apr 27, 2018, 7:39 AM

Šiuo metu parlamentui vadovaujantis Viktoras Pranckietis turi penkis pavaduotojus, vadinamuosius vicepirmininkus: valstiečius Rimą Baškienę ir Arvydą Nekrošių, „socdemdarbiečius“ Ireną Šiaulienę ir Gediminą Kirkilą bei konservatorę Ireną Degutienę.

Trečios pagal dydį Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Armonaitė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad ši valdančioji dauguma sumažintą vicepirmininkų skaičių aiškino biurokratijos mažinimu, tačiau iš tikro tai padaryta opozicijos sąskaita.

„Mes, Liberalų sąjūdžio frakcija, netekome ir neturime galimybės turėti savo atstovą Seimo valdyboje, nors esame trečia pagal dydį frakcija Seime. Nieko prieš valdančiųjų koalicijos partnerius, socialdemokratų darbo frakciją, neturiu, bet jų frakcijos narių skaičius neatitinka ir nėra proporcinga tam, kiek narių jie turi Seimo valdyboje“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Į statutą niekas nežiūri

Vienintelė opozicijai Seimo valdyboje atstovaujanti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narė I.Degutienė patvirtino, kad anksčiau Seimo valdyboje visada būdavo du opozicinėms frakcijoms priklausantys Seimo vicepirmininkai.

„Tikrai valdantieji nelabai skaitosi su opozicija. Būna opozicinės darbotvarkės ir niekada nėra buvę, kad per pateikimą iš karto susimobilizuoja valdantieji ir iš karto atmeta tą projektą. O dėl vicepirmininkų, iš tikro, labai keista, nes šiandien mes neturime ir opozicijos lyderio, esu tik viena vicepirmininkė nuo opozicijos. Turėtų būti mažiausiai du, pagal proporcijas“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė I.Degutienė.

Jai taip pat kilo klausimas, kodėl ne tokia jau didelė „socdemdarbiečių“ frakciją turi du vicepirmininkus, kai tuo tarpu liberalai, „Tvarka ir teisingumas“, konservatoriai ir į opoziciją pasitraukę socialdemokratai visi bendrai turi tik vieną atstovę.

„Statute parašyta, kad turi būti pagal proporcijas, bet niekas į tai nežiūri. Jei būtų opozicijos lyderis, jis taip pat būtų valdyboje, bet šiandien aš esu valdyboje vienas žmogus nuo opozicijos. Tai suprantate, jeigu yra balsavimas, tai mano balsas niekur neina“, – komentavo konservatorė.

Anot jos, antrojo opozicijos vicepirmininko klausimas buvo keltas ne kartą, siūlymus teikė ir liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Visgi, I.Degutienė sakė, kad tai šiuo metu nėra svarbiausias sprendimas, kurį reikia priimti.

„Kai opozicijai reikia atstovauti, tai atstovauju visiems. Bet man įdomiausia dėl „socdemdarbiečių“, kurie ten du – G.Kirkilas ir I.Šiaulienė. Vietoje vieno iš jų, galėtų būti dar vienas žmogus iš opozicijos“, – svarstė politikė.

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis sakė manantis, kad klausimą dėl dar vieno opozicijai atstovaujančio Seimo vicepirmininko kelti reikia. Be to, anot jo, nors opozicijos lyderis ir dalyvautų Seimo valdyboje, jį reikėtų atskirti nuo antro opozicijos vicepirmininko. Tai reiškia, kad Seimo valdyboje opozicijai turėtų atstovauti trys žmonės – du vicepirmininkai ir opozicijos lyderis.

„Opozicijos lyderis yra dar vienas papildomas asmuo, kuris atstovautų Seimo valdyboje opozicijai kartu su opozicijos vicepirmininkais“, – sakė G.Landsbergis. Jis priminė, kad valdantieji Seime šiuo metu neturi formalios daugumos ir neatmetė galimybės, kad ateityje bus išrinktas opozicijos lyderis.

Be to, G.Landsbergis sakė, kad jei posėdžių metu būtų keliamas siūlymas dėl dar vieno opozicijai atstovaujančio vicepirmininko, TS-LKD tai palaikytų.

Pats Seimo valdyboje ankstesnėse kadencijose dirbęs socialdemokratas Algirdas Sysas taip pat galvoja, kad toks vicepirmininkų paskirstymas nėra teisingas.

„Visgi, Seimas dirba in corpore (visi drauge – Aut.) ir vadovybėje turėtų atsispindėti platesnis spektras frakcijų, kurios atstovaujamos Seime. Manau, kad nuo to valdybos darbas būtų tik kokybiškesnis“, – sakė A.Sysas.

Kad balansas Seimo valdyboje anksčiau buvo teisingesnis mano ir socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas. Pasak jo, klausimas kyla ne dėl vadovaujančios pozicijos, o dėl sąžiningo atstovavimo opozicijai ir Seimų tradicijų. Be to, paskirtas žmogus galėti valdybai perteikti pasiūlymus, gimstančius opozicinėse frakcijose.

Nieko nekeis

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė: „Opozicijai daug kas atrodo nesąžininga, bet tokia yra Seimo valia ir jos keisti mes neketiname.“

Parlamento vadovas V.Pranckietis teigė, kad opozicija turi galimybę valdyboje turėti savo išsirinktą opozicijos lyderį ir nieko keisti neketina. „Pavaduotojų skaičius yra ribotas“, – trumpai komentavo V.Pranckietis.

A.Sysas į tokius žodžius sureagavo: „Mūsų pirmininkas dažnai ką sako. Po to keičia nuomonę. Čia jau jo reikia klausti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.