Tabore narkotikų pirkusi moteris atskleidė, kokius vogtus daiktus ten superka

Į Kirtimų taborą pirmą kartą jauni žmonės nuvyksta turėdami namus, šeimas, darbus. Bet galiausiai viską praranda. Jei jie ten nemiršta miške ar prie geležinkelio bėgių, tai užsikrečia ŽIV, hepatitu, išprotėja. Tik retam pavyksta išsikapstyti.

Į taborą nešami ir pinigai, ir vogti daiktai.  <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Į taborą nešami ir pinigai, ir vogti daiktai.  <br> V.Ščiavinsko nuotr.
„Mane gaivino septynis kartus“, - sakė Ana. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
„Mane gaivino septynis kartus“, - sakė Ana. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
„Į taborą pakliuvę žmonės krinta kaip lapai“, - teigė Marijus, traukiantis iš liūno narkomanus. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
„Į taborą pakliuvę žmonės krinta kaip lapai“, - teigė Marijus, traukiantis iš liūno narkomanus. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
M.Balčiūno padedami jaunuoliai stengiasi pradėti naują gyvenimą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
M.Balčiūno padedami jaunuoliai stengiasi pradėti naują gyvenimą. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Į taborą nuolat atrieda automobilių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į taborą nuolat atrieda automobilių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 6, 2018, 10:27 AM, atnaujinta May 7, 2018, 4:56 AM

Pirmąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Namų sienose – skylės

Išsikapstyti iš narkotikų liūno bando ir 33 metų Ana iš Grigiškių, septynerius metus mynusi kelius į Kirtimų taborą. Ji buvo atkritusi, bet vėl susiėmė ir tikisi atsitiesti.

Aną suradau netoli Elektrėnų – ten, kur buvę draugai nerastų.

„Tabore septynerius metus nuolat pirkdavau heroiną. Prekeiviai nori gauti kuo daugiau pelno, primaišo vaistų, pavyzdžiui, fentanilio ar stambiems gyvūnams skirto karfentanilio. Jis veikia gerokai stipriau už heroiną, migdo, o nuo vos didesnės dozės sustoja kvėpavimas. Jie įmaišo ir skalbimo miltelių, fruktozės, žiurkių nuodų“, – dėstė moteris.

Ana pirmą kartą narkotikų pabandė Anglijoje – su vyru vakarėlyje parūkė „žolės“ ir užsikabino. Vėliau prireikė stipresnių kvaišalų. Už vagystę emigrantė pakliuvo už grotų.

Po pusmečio išėjusi į laisvę ji buvo švari ir nutarė su vaiku grįžti į Lietuvą – pradėti naują gyvenimą. Bet gimtosiose Grigiškėse moteris sutiko buvusius draugus. Jie pasiūlė suveikti heroino iš taboro.

Vėliau Ana pati nuvyko į taborą, kad nereikėtų mokėti platintojams.

„Pirmąkart buvo baisu. Romai iš pradžių į mane žiūrėjo įtariai. Bet po to pasakė palaukti prie krūmų. Jie atnešė dozę heroino. Grįžau namo ir koridoriuje surūkiau. Tada dar nesidūriau.

Nuo to karto į taborą vykdavau nuolat. Ten prie kiekvieno namo būna žmonių – jie pasako, kur yra narkotikų, nes vietas keičia.

Namų ar tvorų sienose yra skylių. Pastuksendavau, išlįsdavo ranka. Aš paduodavau pinigų, man – dozę. Dažniau tai būdavo moterų rankos“, – pasakojo ilgametė taboro klientė.

Ji teigė, kad iš taboro narkotikai plinta po visą Vilnių, naktinius klubus, prie autobusų bei geležinkelio stočių.

Šalia – mirusi draugė

„Buvau beveik mirusi septynis kartus. Kai kartą mane gaivino, sulaužė krūtinkaulį, iki šiol jaučiu skausmus“, – atsiduso Ana.

Pirmąsyk ji vos nemirė, kai prie taboro ir įsidūrė.

„Iš karto atsijungiau. Prabudau, kai mano veidą kažkas trynė sniegu. Buvau visa šlapia, rankinės neturėjau. Atvyko medikai, suleido vaistų.

Kitus kartus ilgokai gulėdavau atsijungusi. Kartą prabudusi pasigedau laikrodžio ir striukės. Būdavo, pavartodavau heroino, nueidavau už taboro ir griūdavau. Kažko į dozę būdavo primaišyta.

Teko ir kitus gaivinti. Kartą atsipeikėjusi pamačiau šalia pažįstamą merginą pamėlusiu veidu.

Nežinojau, ko griebtis, nes galva sukosi. Jos nepavyko atgaivinti – buvo šauni, iš geros šeimos“, – pasakojo Ana.

Ji išvengė mirties, bet tabore užsikrėtė ŽIV, kai plovė švirkštą tuo pačiu vandeniu kaip ir infekuotas žmogus.

Nešdavo vogtus daiktus

Iššvaisčiusi narkotikams santaupas Ana ėmė nešti iš namų aukso dirbinius, telefonus, indus, patalynę. Vėliau, palikusi vaiką tėvams, ji traukdavo vogti į prekybos centrus.

„Prie stoties taksistai prašydavo suveikti brangios degtinės, o kioskų ir turgaus prekeiviai – kosmetikos. Daiktai, maistas superkamas ir tabore, tik ten mokama mažiau – pusė kainos, dažniausiai – dozėmis. Čigonės iš manęs paimdavo kvepalų, šampūnų, kremų.

Kartą į taborą nuvilkau vaikišką vežimėlį, pirktą Anglijoje. Kai ištinka abstinencija, stengiesi parduoti bet ką. Kartą iš vaikų, žaidusių kieme, atėmiau telefoną. Tabore čigonai už jį man davė tris dozes. Už tai sėdėjau kalėjime“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji bandė įsivaizduoti, kaip dabar gyventų už pinigus, kuriuos tabore iššvaistė narkotikams: „Gal jau turėčiau namą ir ferarį?“

Prekiaujama 24 valandas

„Tabore narkotikais prekiaujama beveik kiekviename name. Ten pakliuvę žmonės krinta kaip lapai. Arba kraustosi iš proto“, – teigė buvęs narkomanas Marijus Balčiūnas, dabar traukiantis iš priklausomybės liūno kitus.

Ar aš žinanti, kodėl narkotikų vykstama būtent į taborą? Pasirodo, jų ten galima įsigyti visą parą – 24 valandas! Į tai įtraukiami ir vaikai – jie atneša narkotikų paketus iki taboro.

„Jei atvykęs žmogus neturi pinigų, čigonai duoda dozę į skolą ir turi vergą, kuris jiems dirba. Tokie budi ir praneša, kada atvyksta policija“, – aiškino Marijus.

Tabore paklausą turi ne tik daiktai. Neseniai Marijaus pažįstama mergina, kilusi iš geros šeimos, ten nuėjo įsigyti dozės. Ją išprievartavo trys vyrai.

Visą tyrimą skaitykite dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienio numeryje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.