A. Zuokas po skandalingų laiškų paviešinimo nebėra tikras, kas yra šalies prezidentas

„Šiandien reikėtų išsiaiškinti, kas yra Lietuvos prezidentas: ar Darius Mockus, ar Dalia Grybauskaitė?“, – teigia politikas Artūras Zuokas.

Artūras Zuokas <br>D.Umbraso nuotr.
Artūras Zuokas <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2018, 7:35 PM

Buvęs Vilniaus meras sako, kad jam klausimų kelia ir prezidentės pozicija. Jeigu prezidentė žinojo apie glaudžius koncerno „MG Baltic“ ryšius su Liberalų sąjūdžiu, kodėl ji juos ne kartą rėmė rinkimuose.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir A.Zuoko pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Prieš dvejus metus su jumis kalbėjomės, tuomet buvo politinės korupcijos bylos pradžia, kurios pasekoje VSD viešina medžiagą. Jūs tada sakėte: „Jau daugiau nei prieš dešimt metų, kai Liberalų sąjūdis su labai garsiais pareiškimais, kaltindamas mane, kolegas, atskilo nuo mūsų partijos, Liberalų ir centro sąjungos (LCS), buvo matomos jo sąsajos su stambiuoju verslu, konkrečiai – „MG Baltic“. VSD pažymoje taip pat kalbama apie bandymą dirbtinai suskaldyti tuometinę partiją ir iš to gimusį Liberalų sąjūdį. Galite papasakoti, kaip viskas buvo?

– Tuo metu politikoje besisukantiems žmonėms buvo aišku, kaip atsirado Liberalų sąjūdis. Pagaliau ir dabartiniai Liberalų sąjūdžio nariai neslepia, kada atskilinėjo ir viliojo mano partijos narius, sakydami, kad jie turi puikų užnugarį, kad juos rems „MG Baltic“, kad už jų nugaros, kas politikams labai svarbu, yra žiniasklaidos grupė su LNK priešakyje. Tai darė nemažą poveikį partijos nariams ir jie to patys neslėpdavo. Gal aš negalėjau pasakyti taip detaliai, kaip surašyta pažymoje, gal VSD turi daugiau detalių, negu mes, bet kad tai buvo jų inicijuotas projektas – taip.

– Jūs šioje pažymoje esate savotiškai reabilituotas. Ar jūs tuo metu jautėte kažkokį spaudimą?

– Tai, apie ką šiandien kalba visa Lietuva ir ką patvirtina ši pažyma su visu turiniu, man to reikėjo laukti daugiau nei 15 metų. Aš tikrai nesitikėjau, kad kada nors atsiras tokia tema, apie kurią šiandien kalbam. Dar berods 2006 m., būnant miesto vadovu, kai mane taip spaudė „MG Baltic“ ir jų žiniasklaidos grupė, kiekvieną dieną praktiškai pusė nacionalinių žinių per LNK buvo su mano pavarde ir, aišku, pačiuose blogiausiuose kontekstuose. Prieš 2007 m. „MG Baltic“ ruošėsi Vilniaus mero rinkimams ir suskaldė frakciją, išviliojo iš mano frakcijos daugelį tuometinių partijos narių, pradedant Vidmantu Martikoniu, Remigijumi Šimašiumi ir kitais, aš neapsikentęs parašiau Specialiųjų tyrimų tarnybai laišką su prašymu imtis tam tikrų veiksmų, nes pažiūrėkite, kas vyksta, koks yra spaudimas pareigūnui – Vilniaus miesto merui. Bet atsakymo jokio negavau, nieko po to nežinojau ir galvojau, kad neįmanoma Lietuvoje ieškoti teisybės ar tikėtis, kad įvyks kas nors tokio, kas šiuo metu vyksta.

– Apie atskilusius narius, kurie po to tapo Liberalų sąjūdžiu, kurie, kaip teigiama VSD pažymoje, yra „MG Baltic“ politinis projektas. Sutiktumėte su tokia išvada, kad tai yra vienos verslo grupės sukonstruotas darinys?

– Kad Liberalų sąjūdis gimė to pasekoje ir kad prie jo prisidėjo „MG Baltic“ vadovai, tas faktas man abejonių nekelia. Kad jie rėmė, finansavo, visada palaikė ir suteikdavo žalią šviesą savo grupės žiniasklaidoje – abejonių nekelia. Bet toks tiesmukiškas teiginys, kad tai visiškai kontroliuojama partija – turėčiau abejonių. Juo labiau, partija yra ne tik 4-5 žmonės, partijoje yra ženkliai daugiau narių. Ne visi, matyt, Liberalų sąjūdžio nariai žinojo, ką daro jų pagrindiniai vadai.

– Kurie galėjo nežinoti? Eugenijus Gentvilas nuolat deklaruoja, kad nežinojo.

– E.Gentvilas tikrai viską žinojo. Jis tik moka labai gražiai veidmainiauti prieš kameras. Tai puikus politinis Tartiufas, kuris visada bandys išsisukti iš situacijos. Mes jį net vadinam unguriu – ir jo partiečiai, ir mes. Negalėjo jis nežinoti. Lygiai taip pat negalėjo nežinoti Eligijaus Masiulio kontakto su „MG Baltic“. Gintaras Steponavičius ir daugelis kitų – jie puikiai tarpusavyje bendravo, nes tai buvo branduolys. Kiti partijos, valdybos nariai to galėjo nežinoti ir, aišku, galėjo atsirasti skirtingų nuomonių.

– Petras Auštrevičius, reiktų suprasti, buvo „MG Baltic“ parinktas žmogus į Liberalų sąjūdžio pirmininkus, nes jis ir buvo atskilusios partijos pirmasis pirmininkas.

– Tokių faktų neturiu, negalėčiau to teigti. Bet pati tuometinių įvykių logika kaip ir diktavo tokį įvykių sprendimą. G.Steponavičius buvo pralaimėjęs partijos pirmininko rinkimus man – buvo priešlaikiniai partijos pirmininko rinkimai, pagal partijos valdybos sprendimą aš turėjau pasitikrinti mandatą. Konkurentas buvo G.Steponavičius, kuris tikrai bendravo su „MG Baltic“ ir kuris to neslėpė agitacijos metu. Jis pralaimėjo rinkimus, aš laimėjau, tai jis negalėjo būti pirmininku. E.Gentvilas tuo metu buvo Europos Parlamento narys, taip pat nelabai galėjo, nes buvo toli nuo Lietuvos. E.Masiulis ką tik buvo tapęs atskilusios frakcijos pirmininku, dar nebuvo pasiruošęs tam postui. Kaip buvęs kandidatas į prezidentus, P.Auštrevičius buvo pasirinktas natūraliai, kaip vienintelė figūra, kuri galėjo būti pirmininku. Bet nereikia užmiršti, kad jis net savo kadencijos nebaigė. Tie, kurie jį pastatė, tie ir nuėmė, kai jis nebetiko.

– Kaip viskas vyko tada, kai įvyko skilimas? Turbūt nebuvo taip, kad atėjo E.Masiulis, G.Steponavičius ir kiti ir pasakė: viskas, mes kuriam naują partiją.

– Nežinau, ar detalės būtų labai svarbios. Procesas buvo netrumpas. Buvo atėjimai į mano namus, pasakant, kad tu nebebūsi partijos pirmininku ir mainais už tai, tu galėsi toliau būti Vilniaus miesto meru. Buvo daug netiesos išsakyta, kai E.Gentvilas sukūrė pseudomitą apie mano pabėgimą į Lenkiją. Ir vaikui suprantama, kaip tu gali pabėgti į Europos Sąjungos šalį. Juo labiau, kai tai vyko prezidento rinkimų kampanijos antro turo išvakarėse. Toliau sukūrė klišę, kad čia vagių partija. Kažkodėl dabar E.Gentvilas nekalba taip apie Liberalų sąjūdį. Buvo ruošiamas labai aiškus medijinis palaikymas, kaip sukurti pasiteisinimą, kodėl jie atskilo, kodėl išeina. Aišku, reikėjo paveikti nemažą dalį partijos narių, nes ne su visais bendravo „MG Baltic“, o tik su vadovais. Procesas truko apie pusantrų metų, kol jie įkūrė partiją. Skilimas prasidėjo 2004 m. pabaigoje, 2006 m. įsikūrė Liberalų sąjūdis ir tada buvo suskaldyta frakcija Vilniaus miesto taryboje, siekiant, kad aš likčiau kaip meras, bet be frakcijos. Netgi buvo bandoma daryti interpeliaciją man. Tuo metu ponas Martikonis ir kiti darė interpeliaciją man, kaip miesto merui.

– Jūs leidžiate suprasti, kad Vilniaus miestas koncernui visada buvo labai įdomus.

– Neabejotinai. Koncernas turi labai daug plačių interesų, ypatingai Vilniaus mieste. Jis 2004 m. bandė derinti arba sustiprinti savo įtaką Vilniaus mieste. Tą patį bandė daryti ir 2007 m., bet nepavyko. O pagal pažymas galima sakyti, kad 2007 m. koncernas faktiškai valdė Lietuvą. Bet Vilniaus nevaldė. Toliau 2011 m. bandė, bet tada aš laimėjau rinkimus, nepaisant visko, dėl ko ir koncernas stebisi pažymoje. Tačiau koncernas, kaip nekeista, sustiprino savo įtaką Vilniuje po 2015 m. rinkimų, kada Liberalų sąjūdžio kandidatas R.Šimašius ir Liberalų sąjūdžio frakcija tapo didžiausia Vilniaus miesto taryboje. Kas man keisčiausia, kad ši pergalė pasiekta su mūsų prezidentės Dalios Grybauskaitės palaikymu.

– Kaip jūs tai siejate? Kalbate apie laiškus?

– Kalbu apie laiškus, jie parodo labai glaudų ryšį ir bendradarbiavimą. Antra, prezidentė interviu Lietuvos televizijai pasakė, kad ji žino viską. Tame tarpe apie „MG Baltic“ bandymą įtakoti teisėjų skyrimą, politikus ir visa kita. Bet tai labai keistai atrodė, kai D.Grybauskaitė tiesiogiai agitavo ir pasisakė už R.Šimašių, rėmė Liberalų sąjūdžio kandidatus vietos savivaldos rinkimuose. Kaip taisyklė, prezidentai demokratinėse šalyse to nedaro. Klausimas, kodėl prezidentė taip elgėsi. Ar iš susitarimų su E.Masiuliu, ar čia dalyvavo „MG Baltic“. Arba kelčiau aštresnį klausimą, šiandien reikėtų išsiaiškinti, kas yra Lietuvos prezidentas: ar Darius Mockus, ar D.Grybauskaitė?

– Reiktų suprasti, kad tai, kas skelbiama pažymoje, kuri viešoje erdvėje atsirado labai keistomis aplinkybėmis, buvo paviešinta spaudos atgavimo dieną, nėra naudinga D.Grybauskaitei?

– Manau, kad ši informacija nukreipia kažkiek dėmesio nuo laiškų ir susirašinėjimo. Tačiau informacija ir tai, kad prezidentė labai aiškiai sako, kad viską žinojo – vadinasi tai, kad Liberalų sąjūdis buvo priklausanti „MG Baltic“ kompanijai ir jų interesų aptarnautoja – ji tą turėjo žinoti. Tada kyla klausimas, kodėl ji bendravo su partijos lyderiu, kuris, pagal visas pažymas, jai turėjo būti žinoma, buvo glaudžiai susijęs su viena iš stambiausių oligarchinių grupių, kaip ji įvardina dabar. Plius, jie dalinai dalyvavo labai aktyviai jų rinkimų kampanijoje, tas pats Vilniaus miesto savivaldybės pavyzdys.

Klausimų daug. Bet aš įžvelgčiau teigiamų dalykų šiame procese. Jeigu atvirai, visi politikai „MG Baltic“ vengė ir bijojo. Vienus jie puikiausiai nupirkdavo, kitus priversdavo per surinktą kompromatą. Treti bijodavo, kad jų valdoma LNK, Baltijos televizija ar Pirmas informacinis kanalas iš jų nepadarytų, kuo jūs nesat. Nes jiems labai lengva iš jūsų padaryti, kuo nesat. Norit, tuoj tapsit vagiu, norit, tuoj tapsit korumpuotu ar dar kažkuo.

Aišku, visos politinės partijos ar lyderiai stengėsi išvengti aštrių kampų su „MG Baltic“ grupe. Manau, kad ne išimtis ir prezidentė. Tačiau ko aš norėčiau ir palinkėčiau – prezidentei liko metai ir gal šiandien matome, kad prezidentė išeina iš oligarchinės įtakos ir nori nuoširdžiai pabaigti likusius kadencijos metus su pakelta galva ir aukšta nata, kad Lietuvoje įvyktų apsivalymas. Tikrai turime nuo ko apsivalyti ir tikrai turime klaidų, negerovių, tame tarpe sakau ir apie save, kurias reikėtų išsiaiškinti ir palikti praeičiai. Jeigu prezidentė per likusius metus parodys, kad ji yra Lietuvos prezidentė, o ne D.Mockus, tai būtų ir Lietuvos demokratijos, ir valstybės laimėjimas.

– Pone Zuokai, prezidentė savo laiškuose ir jus pamini – Zuoką remia Stonys, „Icor“, tas pats „MG Baltic“ neva jus remia. Kaip galit paaiškinti?

– Sunku paaiškinti. Tiek „Dujotekana“, kuri E.Gentvilą visą laiką rėmė ir Klaipėdos dalį mūsų partijos, su kuriais visą laiką turėjome skirtingas nuomones, tiek „MG Baltic“ – nesuprantu laiško turinio ir to pasakymo. Nebent, kartais įprasta kalbėti klišėmis. Šiandien jeigu nori nuo kažko atsiriboti, naudok klišes – „Rubicon“, „Dujotekana“. Bet prezidentė labai aiškiai pasakiusi savo interviu: ji žinojo viską ir žino viską. Tai, kas šiandien yra paviešinta, jai turėjo būti žinoma. Todėl jos bendradarbiavimas su Liberalų sąjūdžiu ir galbūt su kitais, kelia klausimų.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.