J. Sabatauskas apie tulpių skandalą: „Tai ne laiškai apie gėles“

Parlamentaras Julius Sabatauskas, kuris irgi minimas „Lietuvos ryto“ paviešintame prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio liberalų vedlio Eligijaus Masiulio susirašinėjime, mano, kad šiuos laiškus būtina tirti.

J.Sabatauskas jaučiasi buvęs be jokio pagrindo apkaltintas.
J.Sabatauskas jaučiasi buvęs be jokio pagrindo apkaltintas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 9:16 AM, atnaujinta May 9, 2018, 9:39 AM

J.Sabatauskas priklauso į opoziciją pasitraukusiai Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai, praėjusią kadenciją jis vadovavo Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK).

2015 metais Seimui nepatvirtinus net dviejų teiktų kandidatų į generalinius prokurorus, viename laiškų E.Masiuliui, vėliau tapusiam įtariamuoju politinės korupcijos byloje, prezidentė rašė, kad J.Sabatauskas galbūt pats siekia šio posto, anksčiau norėjo būti ministru, tai dabar kerštauja.

Prakalbo apie pažymą

„Primenu 2015-ųjų spalio ir lapkričio istoriją, kartu generalinio prokuroro skyrimo 2015 metais aplinkybes. Nepatvirtinus antro prezidentės kandidato, ji pareiškė, kad iki kadencijos pabaigos naujo kandidato nebeteiks.

Akivaizdu, kad kilo sisteminė valstybės funkcionavimo krizė šioje srityje ir atsirado būtinybė ją spręsti. Todėl atsirado mano kartu su Stasiu Šedbaru ir Vitalijumi Gailiumi bei kitais Seimo nariais pasiūlytas įstatymo projektas, kad generalinį prokurorą parenka ne prezidentė, o Vyriausybė. Buvo numatyta, kad kandidatūras siūlo Aukščiausiojo teismo pirmininkas ir teisingumo ministras“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

Anot politiko, TTK vykdant kriminalinės žvalgybos informacijos panaudojimo tyrimą prezidentė susitiko su Seimo valdyba. Šalies vadovė tada aiškino, kad tvirtinant generalinio prokuroro kandidatūrą parlamentarai turėtų balsuoti atvirai.

D.Grybauskaitė tada taip pat pareiškė, kad turi specialiųjų tyrimų pažymą, kurioje nurodoma, kad trys tuomečiai Seimo nariai – J.Sabatauskas, Bronius Bradauskas ir Vytautas Gapšys – su kriminalinio pasaulio atstovais susitiko Kaišiadoryse aptarti veiksmų dėl pirmojo kandidato į prokurorus skyrimo, o antrai kandidatei neva siūlyta išsipirkti postą.

Skleidė netikras žinias

„Visos specialiosios tarnybos oficialiai raštu paneigė turinčios ar prezidentei pateikusios tokią informaciją. Visos oficialiai atsakė, kad mano atžvilgiu nebuvo imtasi jokių tyrimų ir jokios kompromituojančios informacijos jos neturi.

Galiausiai buvo pateiktas paaiškinimas, kad informacija prezidentę pasiekė įvairiais kanalais (iš žmonių, institucijų) – elektroniniais laiškais, skambučiais.

Dabar paskelbus dalį tekstų, siųstų iš tulpes@lrpk.lt pašto dėžutės ir į ją, tampa aišku, kaip gaminamos „fake news“ (išvertus iš anglų k. – netikros naujienos), kaip vadovaujamasi skaidrumo principu, kurio reikalaujama iš kitų, ir kaip tai daro poveikį valstybės institucijų funkcionavimui.

Didžiausia problema, kad aukščiausias šalies pareigūnas vadovaujasi nepatikima informacija, galbūt ne tik šiuo atveju, bet ir priimdamas kitus valstybei svarbius sprendimus“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

Jei būtų tiriama, liudytų

Socialdemokrato manymu, prezidentės susirašinėjimas turi esminę reikšmę aiškinantis ir kitas svarbias valstybei aplinkybes, todėl reikėtų tirti galimą piktnaudžiavimą.

„Jeigu būtų sudaryta tyrimo komisija, galėčiau liudyti. Man taip pat kirba mintis, kad tokia analizė gali atskleisti ir LSDP skilimo tikrąsias priežastis“, – sakė J.Sabatauskas.

Politikas pabrėžė, kad D.Grybauskaitės ir E.Masiulio laiškų negalima laikyti privačiais, nes tai dviejų oficialių asmenų susirašinėjimas iš tarnybinių elektroninio pašto adresų apie valstybėje vykstančius politinius procesus: „Tai ne tas pat, kas dviejų sodininkų dalijamasis patirtimi apie gėlių priežiūros ypatumus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.