Po pradėto tyrimo apie #metoo Nijolė Oželytė pasipiktino „Facebook“ veiksmais

Nepriklausomybės akto signatarė, politikė Nijolė Oželytė labai nustebo, kai „Facebook“ mėnesiui užblokavo naudojimąsi socialiniu tinklu moteriai, kuri jai paliudijo apie savo dalyvavimą #metoo skandale. Politikę nustebino, kad nepabūgusi atsiverti jai seksualinio persekiojimo auka, pasirodo, atsivėrė ne tik jai.

 N.Oželytė pabrėžė, kad artimiausiu metu neketina viešinti šio #metoo skandalo. Jos manymu, tai turi daryti pačios aukos ir su savo pavarėdmis.<br> V.Balkūno nuotr. iš archyvo
 N.Oželytė pabrėžė, kad artimiausiu metu neketina viešinti šio #metoo skandalo. Jos manymu, tai turi daryti pačios aukos ir su savo pavarėdmis.<br> V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 6:56 PM

Šių metų pradžioje 64 metų politikė kreipėsi į savo facebooko draugus, prašydama atsiliepti moteris, kurios patyrė vieno garsaus žmogaus priekabiavimą.

Po susirašinėjimų – užblokuota paskyra

Ją papiktino, kad daugelis žmonių žino apie šios asmenybės nederamą elgesį su moterimis, tačiau tyli dantis sukandę ir viešai juo žavisi.

Netrukus atsiliepė kelios moterys, kurios sutiko liudyti apie patirtą seksualinį persekiojimą su sąlyga, jei viešai liudys ir kitos aukos.

Viena jų per susirašinėjimo programėlę papasakojo, kad mėnesį praleido to žmogaus namuose.

Jos tekstą pateikiame ne visą (kalba neredaguota):

„Mano pasaulis negriuvo... tik prisidėjo dar viena neadekvatumo vertybėse istorija. Per mėnesį to neadekvatumo prisižiūrėjau apsčiai.

Buvau abstinentė, na, ten oficialiai ir negalima buvo to daryt, kaip ir mylėtis, jei atvažiuoji su bernu. HA! O neoficialiai, tai ten kam reikia, ir pagerdavo, ir tratindavosi.. Tas mudviem kėlė daug klausimų – kas čia per dvasinga vieta. Dar ten visokie Panevėžio berniukai lankydavosi, tie iš aukštesnių kastų, prie stalo vakarais visai filosofiškai būdavo nusiteikę...

Mes daug kuo stebėjomės.. O priekabiaut pradėjo jau į pabaigą. Aš iš pradžių gal net nesupratau, ką reiškia draugiški apkabinimai, paėmimai už rankų... kol nepradėjo atvirai lįsti, tik radus progą. Jei likdavom dviese patalpoje – puldavo bučiuoti. Aš atšokdavau, jis atseit atgailaudamas: „Tik nesakyk niekam“... Tu ten tokia ypatinga, dvasinga ir blablabla...

Jau nepamenu, kiek dienų tai tęsesi, aš paprasčiausiai vengdavau likti dviese. Na, žmonių ten netrūko ... nebuvo labai sunku“.

Po susirašinėjimų N.Oželytės sužinojo, kad už neapykantos kurstymą žinutes rašiusiai moteriai apribotas naudojimasis šiuo socialiniu tinklu.

„Aš esu nustebusi. Suprantu, kad gaudo teroristus, bet šiuo atveju tikrai keista. Gal teroristus turėtų koksnors saugumas sekti? Tai yra juokinga“,- lrytas.lt sakė N.Oželytė.

Informacinių technologijų specialistai, su kuriais ji konsultavosi, jai atsakinėja klausimu: „O kaip jums pačiai atrodo?“

„Man paaiškino, kad veikia automatas, kuris reaguoja į raktinius žodžius. Mano manymu, „Facebook“ taip skalbia savo sąžinę. Įkliuvo su duomenų pardavimu – ir dabar švarinasi paprastų piliečių sąskaita. Veikia kaip politikai“, – juokėsi N.Oželytė.

Šiais metais ji ir pati gavo pranešimą, kad dėl prieš ketverius metus rašytos žinutės, kur buvo kažkoks žodis, ją užblokuoja trims dienoms. Žinutė buvo apie pabėgėlius.

„Tie, kurie galvoja, kad susirašinėdami su vaikais per susirašinėjimo programėlę yra vieni – turėtų prisiminti, kad iš tikrųjų viskas ne taip. Ir nereikia jokių sankcijų! Telefono klausytis, skaityti laiškus, reikia kokių nors leidimų, o čia – jokio leidimo nereikia!

Nebelieka nė vienos erdvės, kuri nebūtų kontroliuojama“,- stebėjosi N.Oželytė.

N.Oželytė pabrėžė, kad artimiausiu metu neketina viešinti šio #metoo skandalo. Jos manymu, tai turi daryti pačios aukos ir su savo pavarėdmis. Bet kokiu atveju, pirmiausia reikia surinkti rimtų įrodymų.

Tačiau po šio incidento ji gavo dar kelis liudijimus apie šio asmsens priekabiavimą.

Sankcijos – po skundų

„Iš tiesų greičiausiai čia susiklostė tokia situacija, kad užblokuotąją kažkas – ir ne vienas – paskundė. Sakyčiau, skaitė jos ankstesnius „Facebook“ įrašus ar publikacijas, ir radę kokią nors smulkmeną, paskundė ją kaip netinkamą turinį“, – teigė IT saugumo specialistas Marius Pareščius.

Pasak jo, į privatų pokalbį tarp užblokuotosios ir N.Oželytės niekas negalėjo kištis, o pats „Facebook“ neseka, ką tarpusavyje kalba jo vartotojai.

„Facebook“ karai kovojami taip: surandi kokį nors aukos įrašą, kuris neatitinka „Facebook“ taisyklių, ir pasikvieti 5-10 draugų ar fiktyvių paskyrų, kad jį paskųstų „Facebookui“. Sulaukus tiek skundų, „Facebook“ peržiūri ir juos įvertina – ir blokuoja paskyrą arba ne. Egzistuoja raktažodžių sąrašas, kurie yra jautrūs „Facebookui“, viskas likę iš prieš kokius penkerius metus vykdytos agresyvios kampanijos prieš ekstremizmą“, – teigė kibernetinio saugumo specialistas.

Jis taip pat atskleidė, kad jei įrašą ar publikaciją trumpu intervalu paskundžia didesnis kiekis vartotojų – trisdešimt ir daugiau – gali nutikti taip, kad paskyra blokuojama automatiškai, be „Facebook“ personalo įsikišimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.