Aurelijus Veryga pasakė, kaip sieks, kad vaikai nebevalgytų kebabų

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) visai neseniai tyrė, kuo mūsų vaikai maitinami darželiuose ir mokyklose. Rezultatai parodė, kad kai kuriose mokyklose situacija iš tikro bloga.

 SAM sprendžia, kaip padaryti, kad vaikai daugiau valgytų mokyklose, o ne greito maisto užkandinėse.<br> lrytas.lt koliažas
 SAM sprendžia, kaip padaryti, kad vaikai daugiau valgytų mokyklose, o ne greito maisto užkandinėse.<br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 8:33 AM, atnaujinta May 10, 2018, 9:04 AM

Tokių mokyklų vaikai neretai renkasi užkandžiauti už mokyklos ribų ir keliauja į netoliese esančias greito maisto užkandines. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga siūlo priemones, kurios apribotų moksleivių galimybes pamokų metu lankytis kebabinėse ir panašiose greitą maistą parduodančiose įstaigose.

„Bėda ta, kad jei mokykloje maistas yra nepatrauklus, neskanus, vaikams nepatinka, natūralu, kad jie bėga kitur aplinkui ir tada jau kebabinės ir mėsaininės aplink klesti. Nereikia jų drausti, yra krūva mechanizmų, kurie leistų tai išspręsti“, – ketvirtadienį „Žinių radijuje“ kalbėjo A.Veryga.

Pasak jo, pirmiausia reiktų gerinti maisto kokybę ir plėsti jo pasirinkimą mokyklose. Taip pat siūloma, kad vaikai galėtų patys pasirinkti dalį produktų, kuriuos dedasi į lėkštę. Tai, pasak ministro, spręstų ir maisto švaistymo problemą – jei vaikui patinka tai, kai valgo, jis maisto lauk nemes.

Galiausiai, A.Veryga siūlo, kad mokyklose būtų įkurta elektroninė piniginė. Ji būtų įdiegta į vaiko turimą moksleivio pažymėjimą ir turimus pinigus mokinys galėtų leisti tik mokykloje, o tėvai galėtų matyti, ką valgo jų vaikai.

„Problema yra, kai liberalūs tėvai leidžia vaikams valgyti ką nori, o tada skundžiasi dėl jų sveikatos problemų ir reikalauja nemokamo gydymo, brangių gydymo metodų.

Vienas iš pagrindinių veiksmų, kurie padėtų spręsti sveikatos problemas, yra prevencija. Vaikas yra vaikas, jį reikia ugdyti“, – sakė ministras, pridurdamas, kad antro tipo diabetu sergančių asmenų amžius Lietuvoje vis jaunėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.