Prezidentūra sumokės tik už jai gražią muziką

Dalia Grybauskaitė už mokesčių mokėtojų pinigus bando nusipirkti žurnalistų palankumą – tūkstantinius Prezidentūros užsakymus turėtų laimėti tas, kuris sugebės labiau įsiteikti šalies vadovei. Taip svarstyti verčia neseniai paskelbtas naujas konkursas.

Dalia Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 14, 2018, 6:32 AM, atnaujinta May 14, 2018, 7:35 AM

Prezidentūros paskelbto konkurso sąlygos, pateiktos žinių agentūroms, nustebino viešųjų pirkimų ir komunikacijos specialistus. Jie tvirtina tokių reikalavimų dar neregėję.

Balandžio pabaigoje Prezidentūra paskelbė ketinanti pirkti žinių agentūrų paslaugas. Už naujienų prenumeratą ir Prezidentūros spaudos pranešimų skelbimą per metus ruošiamasi pakloti 30 tūkst. eurų.

Dar beveik 14 tūkst. eurų Prezidentūra pasirengusi mokėti už nacionalinės ir regioninės spaudos, televizijos, radijo žinių ir internetinės žiniasklaidos monitoringą.

Bet specialistai atkreipė dėmesį į akį rėžiančias konkurso sąlygas – būsimą paslaugos teikėją Prezidentūra išsirinks pagal tai, kurios žinių agentūros apie D.Grybauskaitę parašys išsamiau.

Ekspertas vertins subjektyviai

Konkurso dalyvių naujienų bazėje pateikiami pranešimai bus pradėti vertinti pirmadienį atplėšus vokus su jų pasiūlymais. Žinių agentūrų darbas bus stebimas dvi savaites.

Papildoma konkurso sąlyga: Prezidentūros pasirinktas ekspertas vertins žinių agentūrų pranešimus, kuriuose bus paminėta D.Grybauskaitė.

„Jei per vertinimo laikotarpį bus daugiau nei vienas toks pranešimas, kiekvienas pranešimas bus įvertintas balais ir suskaičiuotas balų vidurkis.

Apie pranešimų išsamumą spręs ekspertas pagal savo supratimą, remdamasis savo žiniomis, patirtimi“, – nurodoma šio konkurso sąlygose.

Panašu į grožio konkursą

„Galima suprasti, kad kas gražiai parašys apie prezidentę, tas ir laimės didžiulį užsakymą.

Bet juk šis paskelbtas pirkimas nėra grožio konkursas arba mados šou, kur nugalėtoją gali lemti subjektyvūs kriterijai – patinka kam nors ar nepatinka.

Valstybės lėšos turi būti leidžiamos skaidriai ir objektyviai“, – sakė „Lietuvos ryto“ televizijos kalbintas teisininkas Ilanas Ostrovskis.

Šis teisininkas taip pat atkreipė dėmesį, kad Aukščiausiasis teismas neseniai konstatavo, jog subjektyvus vertinimas neatitinka viešųjų pirkimų skaidrumo reikalavimų: „Teismo nutartyje nurodyta, kad visi ekonominio naudingumo vertinimo kriterijai turi būti tik objektyvūs – jie negali priklausyti nuo perkančiosios organizacijos valios ar kitų subjektyvių motyvų.“

Ar bus padlaižiaujama?

Viešųjų ryšių specialistai mano, kad siekdamos laimėti užsakymą agentūros gali imti pataikauti prezidentei.

Bendrovės „Nova Media“ vyresnysis partneris Arijus Katauskas svarstė, jog galima įžvelgti Prezidentūros pastangas nusipirkti žurnalistų palankumą: „Subjektyvus vertinimas labai pavojingas, nes žmogus gali turėti išankstines nuostatas.“

Tiesa, komunikacijos specialisto teigimu, tokią grėsmę gali sumažinti konkurencija: „Keletą savaičių po vokų atplėšimo bus stebima, kokio turinio medžiaga yra pateikiama.

Esu įsitikinęs, kad visa žiniasklaida irgi stebės tas naujienų tarnybas, kaip jos atlieka savo darbą, o tai tikrai turėtų sumažinti norą padlaižiauti Prezidentūrai.“

Pirkimų prievaizdai tyli

Prezidentūros atstovai „Lietuvos ryto“ televizijai paaiškino, kad naujas konkursas žinių agentūrų paslaugoms pirkti paskelbtas, nes jau baigia galioti ankstesnės sutartys.

Konkurso kriterijai esą parengti remiantis rinkos tyrimais ir ekspertų rekomendacijomis.

Ar šie kriterijai atitinka teisės aktų reikalavimus, galėtų atsakyti Viešųjų pirkimų tarnyba, tačiau jos atstovai pripažino, kad jau penkerius metus netikrina, ką ir kaip perka Prezidentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.