Vilniaus ir Šiaulių jungtuvės: universitetai džiaugiasi, laukiama Seimo palaiminimo

Seimas jau pritarė dalies universitetų sujungimui. Antradienį ant parlamentarų stalų guls dar vienas pasiūlymas. Teikiamu nutarimo projektu siūloma Šiaulių universitetą (ŠU) reorganizuoti prijungiant prie stipriausio šalyje Vilniaus universiteto (VU). Jei parlamentarai pritartų tokiam siūlymui, Šiauliuose, greičiausia, atsirastų Vilniaus universiteto Šiaulių akademija.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 V.Jaskūnas.
 V.Jaskūnas.
 Gintaras Steponavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Gintaras Steponavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Giedrius Viliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Giedrius Viliūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 14, 2018, 5:39 PM

Telks potencialą Šiaurės Lietuvoje

VU studijų prorektoriaus doc. Valdo Jaskūno teigimu, sprendimas dėl tokios reorganizacijos – sėkmingas abiejų universitetų derybų rezultatas. „Susiduriame su valstybinio lygio iššūkiu ir jaučiame atsakomybę skatinti Šiaulių regiono plėtrą“, – sakė V.Jaskūnas, pridurdamas, kad VU mato potencialą Šiauliuose vystyti aukšto lygio universitetinį padalinį. Šiauliuose esanti aukštoji mokykla turėtų tapti vienu pagrindinių mokytojų rengimo centrų.

Anot VU prorektoriaus, Lietuvos universitetus veikianti tarptautinė konkurencija verčia telkti akademinį ir ekspertinį potencialą bei efektyviai reaguoti į kylančius iššūkius. Vienas jų – tvari regionų plėtra, pagrįsta aukštą pridėtinę vertę generuojančiomis veiklomis.

Kaip sakė V.Jaskūnas, Šiaurės Lietuvos regionas kaip tik ir yra vienas iš tokių regionų, o VU potencialo panaudojimas regiono plėtrai yra pagrindinė idėja, skatinanti įgyvendinti Šiaulių universiteto reorganizaciją į Vilniaus universiteto regioninį filialą.

„Tikime, kad išgryninus Šiaulių filialo studijų ir mokslinių tyrimų profilį ir veiklas tikslingai susiejus su regiono plėtra konkurencinguose sektoriuose turime galimybę didinti regiono patrauklumą ir atgręžti ar bent sustabdyti talentingo jaunimo migraciją į didžiuosius miestus ar užsienio šalis“, – situaciją komentavo VU studijų prorektorius.

Praėjusią savaitę paskelbtuose aukštųjų mokyklų reitinguose vėl karaliauja VU. Tuo tarpu sąraše, kuriame išsirikiavusios 13 valstybinių aukštųjų mokyklų, ŠU užima tik 11-ąją vietą. V.Jaskūnas teigė, kad VU supranta, jog tokios jungtuvės – ilgalaikė investicija, tačiau situacija reikalauja valstybiškų ir atsakingų sprendimų, kurių rezultatai pasimatys po kurio laiko.

„VU, veikiantis jau ilgiau nei keturis šimtmečius, supranta savo reikšmę ir atsakomybę valstybei. Tiek universitetas, tiek ir Lietuva bus konkurencingesni, jeigu šalies raida bus tolygi visoje šalyje. Aukštos pridėtinės vertės telkimas tik didžiuosiuose miestuose atneša naudą didmiesčių gyventojams, tačiau tuo pat metu kuria atskirtį tarp jų ir regionų centrų, kuri tik mažina mūsų šalies patrauklumą“, – kalbėjo VU prorektorius.

Jo teigimu, VU yra suinteresuoti stiprinti ŠU vykdomus mokslinius tyrimus, perimti gerąsias tarptautines praktikas, kuriomis galėtų būti vykdomos Šiauliuose vykdomos studijos. Anot V.Jaskūno, ŠU lig šiol yra sukaupęs daug patirties specialiosios pedagogikos srityje, kartu čia gali būti vykdomos regiono verslui aktualios studijų programos.

„Šiame etape būtina susitelkti ne į kiekybę, bet į ribotą skaičių sričių, kuriose turimas akademinis ir ekspertinis potencialas leidžia tikėtis tvarios plėtros ir net tarptautinio lygio kokybės ateityje. Nėra kito pasirinkimo, kaip tik pradėti nuosekliai diegti ambicingą naują kokybinį standartą tiek valdymo, tiek mokslo ir studijų vadybos srityse“, – kalbėjo jis.

Nauda regionui

ŠU Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktorius dr. Modestas Grigaliūnas naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad pasiūlymas, kuris antradienį bus svarstomas Seime, yra natūrali proceso, vykstančio apie metus, pabaiga.

„ŠU ir VU tarėsi dėl tokio susijungimo. ŠU tokiu būdu atliepia šalyje vykstančią aukštojo mokslo tinklo pertvarką. Tai trunka jau ne vieną mėnesį, mes apie tai kalbamės su kolegomis iš VU. Kadangi daugiau ar mažiau visi susitarimai yra pasiekti, šitas svarstymas Seime bus tam tikra proceso pabaiga“, – sakė M.Grigaliūnas.

Pašnekovas priminė, kad universitetas Šiauliuose veikia jau dvidešimt metų ir šiam regionui savarankiško universiteto turėjimas visada buvo itin svarbus. Anot jo, regiono bendruomenė matė universiteto turėjimą matė, kaip tam tikrą stiprybės ženklą.

„Savaime suprantama, kad savarankiško universiteto išsaugojimas regionui buvo svarbus. Tačiau lygiai taip pat suprantame, kad Lietuvoje vyksta procesai, į kuriuos negalima nereaguoti. Turime pripažinti, kad universitetų tinklas yra platus ir tokia maža valstybė, kaip Lietuva, turėtų racionaliai panaudoti aukštajam mokslui skiriamas lėšas“, – kalbėjo ŠU atstovas.

Pasak jo, mažėjantis abiturientų, o tuo pačiu ir stojančiųjų į universitetus skaičius, taip pat ragina galvoti apie efektyvesnį lėšų panaudojimą.

„Matydami tai, suprantame, kad turime jungtis į reorganizacijos procesą. Manome, kad jungtis prie seniausio šalyje universiteto yra logiškas žingsnis, padėsiantis regionui išsaugoti universitetinį mokslą. Tai turėtų duoti daug naudos“, – sakė M.Grigaliūnas.

Akcentuojamos stipriosios pusės

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys, buvęs ministras Gintaras Steponavičius kalbėjo, kad toks sprendimas yra vienas iš optimaliausių. Anot jo, per pastaruosius 7-8 metus ŠU pozicijos silpnėjo, o vidinės pastangos stiprinti universitetą rezultatų nedavė.

„Studentų skaičius krito, turbūt, daugiau nei 2 kartus. Tai šansas ŠU su VU įdirbiu ir reputacija išlaikyti studijas Šiauliuose, kartu akcentuojant stipriąsias puses, ypač mokytojų rengime, ką ŠU išlaikė ir tai yra jų stiprioji pusė“, – sakė G.Steponavičius.

Anot jo, universitetų sujungimas susijęs ne tik su studijų kokybės gerinimu, bet ir su optimizavimo procesais, tuo pačiu perteklinio turto atsisakymu, prastesnės kokybės programų uždarymu,

„Man atrodo, kad kai kuriais aspektais, ypač norinti pakelti mokytojų rengimą į aukštesnį lygį, bus matoma gera sinergija tarp ŠU ir VU“, – kalbėjo Seimo narys, paklaustas, ar po prijungimo nenukentės VU reitingas.

Jei Seimas po pateikimo stadijos pritars tokiam siūlymui, jį dar turės apsvarstyti Švietimo ir mokslo komitetas, bei kiti komitetai, jei bus nuspręsta, kad to reikia. Numatoma, kad pritarus siūlomam nutarimui, ŠU ir VU iki šių metų spalio 10-osios pateikti Lietuvos Respublikos Seimui universitetų reorganizavimo planą ir reorganizavimo sąlygas.

Švietimo ir mokslo viceministro Giedriaus Viliūno komentaras:

- Antradienį Seimo plenariniame posėdyje bus teikiamas pasiūlymas, kad Šiaulių universitetas būtų reorganizuojamas prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu. Kokius tokio reorganizavimo privalumus ar trūkumus įžvelgia ministerija?

Šiaulių universiteto reorganizavimas prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu yra Seimo patvirtinto valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano dalis. Šiauliuose siekiama išlaikyti aukštojo mokslo centrą, o Šiaulių universitetas dėl pasikeitusių demografinių aplinkybių šiuo metu sunkiai gali užtikrinti visą kokybiškų studijų skalę Šiauliuose ir Šiaurės Lietuvos regione.

Šiaulių universiteto prijungimas prie VU leis išlaikyti dabartines Šiaulių universiteto stiprybes, tokias kaip pedagogikos studijos, ir kartu užtikrinti plačią aukštojo mokslo studijų skalę regione. Toks žingsnis – tai nacionalinio lygmens privalumas aukštojo mokslo kokybės prasme ir regioninio lygmens privalumas išlaikant aukštojo mokslo prieinamumą, atliepiant regiono plėtros poreikius.

– Pagal neseniai skelbtus aukštųjų mokyklų reitingus, ŠU yra 11-oje vietoje, kai tuo tarpu VU yra pirmojoje. Ar nėra baiminamasi, kad tokia reorganizacija prisidės prie VU kritimo reitinguose?

Reitingų rezultatų suabsoliutinti negalima – tiek Šiaulių, tiek Vilniaus universitete yra stiprių ir silpnesnių sričių. Šiaulių universitetas turi savo stipriąsias puses, jos toliau bus vystomos susijungus, o kitose srityse prisijungimas prie VU leis ŠU vykdomas mokslo ir studijų veiklas sustiprinti. Šiaulių ir Vilniaus universitetų vykdomų mokslo ir studijų veiklų apimtys yra labai skirtingos, dėl to Vilniaus universitetas kokios nors negatyvios įtakos pajusti neturėtų.

– Kaip po prijungimo keistųsi studijos abiejose aukštosiose mokyklose?

Šiaulių universitete – būsimoje Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje – vykdomos studijų kryptys bus išgrynintos atsižvelgiant į regiono poreikį ir Šiaulių universiteto stiprybes, o studijos vyks abiems universitetams sutelkus savo pajėgumus. Ten, kur Šiauliuose vykdomoms studijų programoms truks Šiauliuose gyvenančių dėstytojų, Vilniaus universitetas bus atsakingas, kad jų būtų pasitelkta iš Vilniaus ar kitų Lietuvos ar užsienio centrų.

Analogiškai Šiaulių universitetas turi didesnes negu Vilniaus universitetas pedagogų rengimo tradicijas, tad numatoma, kad Šiauliai padės Vilniaus universitetui išplėtoti pedagogų rengimo centrą, kuris taip pat yra numatytas Seimo patvirtintame Lietuvos valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plane.

– Jei prijungimui Seime bus pritarta, kada jis būtų įvykdytas, t.y. kada studentai stotų į ŠU kaip į VU dalį?

Tai priklausys nuo sprendimų tempo. Tikėtina, kad jeigu procesas vyks sklandžiai, jau 2019 m. studentai Šiauliuose stos į Vilniaus universitetą. O dabartiniai Šiaulių universiteto studentai 2019 m. jau taps Vilniaus universiteto studentais ir studijas baigę gaus Vilniaus universiteto diplomus. Už studijų kokybę bus atsakingas Vilniaus universitetas ir ji bus vienoda tiek Vilniuje, tiek Šiauliuose – visose vietose, kur studijos vykdomos Vilniaus universiteto vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.