R. Karbauskis ginasi nuo prezidentės kritikos – keli šimtai melžėjų valstybės užvaldyti negali

Prezidentės Dalios Grybauskaitės interviu „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ palietė svarbią problemą – šalies vadovė teigė, kad Seimo nariai, turintis verslus, turėtų pagalvoti ir apie tai, ar jiems verta likti Seime. Nors opozicija su šiais teiginiais sutinka, tačiau pats Ramūnas Karbauskis tokias kalbas vadina keistomis.

 Ramūnas Karbauskis<br> T.Bauro nuotr. 
 Ramūnas Karbauskis<br> T.Bauro nuotr. 
 Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr. 
 Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr. 
 Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr. 
 Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr. 
Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr. 
Saulius Skvernelis<br> T.Bauro nuotr. 
Prezidentė Dalia Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>kiti
Gabrielius Landsbergis<br>kiti
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-05-15 10:46, atnaujinta 2018-05-15 11:05

Bando nukreipti dėmesį?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sukritikavo prezidentės teiginius.

„Aš suprantu, kad prezidentė įsijungia į tokį žaidimą, kada yra bandoma kažkokiomis abejonėmis ir kaltinimai nukreipti dėmesį nuo politinės korupcijos skandalo. Kuriame ji tiesiogiai dalyvauja. Ir tie laiškai, kurie buvo paskelbti tarp jos ir E.Masiulio, jei tą rodo – kad jame ji dalyvavo“, – sakė jis, pritardamas, kad Seimo nariai turi atsiriboti nuo savo verslų.

„O jeigu šnekėti apie tas keistas kalbas, vardinant, kad „Agrokoncernas“ gali turėti kažkokių interesų. Tai pasakysiu viena, kada koncerne dirba keli šimtai melžėjų, mechanizatorių. Pamėginkime įsivaizduoti kelis šimtus kaimo žmonių, kurie bando užvaldyti Lietuvą. Tai truputį juokingai skamba“, – teigė R.Karbauskis.

Jis teigė, kad prezidentės kritika yra tiesioginis bandymas dėmesį nukreipti nuo korupcijos skandalo.

„Suprantu, kad tie žmonės, kurie kalba nelabai supranta, kas yra „Agrokoncernas“. Tai yra tikrai ne „MG Baltic“, kur yra daug teisininkų, kurie net savo profesiniais sugebėjimais gali bandyti kažką užvaldyti. Tačiau dabar vyksta procesas – kaip nuvesti temą nuo to, kas yra kalbama“, – konstatavo R.Karbauskis.

Atsakydamas į dar vieną prezidentės kritiką, dėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako teiginio, kad su verslais susijusios žiniasklaidos priemonės gali prarasti licenziją, R.Karbauskis patikino, kad tai nėra frakcijos nuomonė. „Mes nederinome su frakcija, jokių licenzijų atėmimai, iš jokių žiniasklaidos priemonių niekada nebuvo svarstomi. Tai yra jo asmeninė nuomonė“, – sakė politikas.

Viską nulems vienas balsavimas

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis komentuodamas galimybę tirti Seimo narių turimų verslų klausimus, teigė, kad geriausias įrodymas, kurie Seimo nariai priklausomi nuo verslo, yra antradienį vykstantis balsavimas dėl vadinamosios „Agrokomisijos“.

„Pats R.Karbauskis, kuris yra vieno didžiausių Lietuvoje verslo įstaigų, institucijų akcininkas. Nors formaliai jų valdymą jis yra perdavęs savo advokatui, bet mes visi suprantame, kad jis su akcininkais susitinka, aptaria reikalus. Lygiai taip pat šiandien mes balsuosime dėl vadinamos „Agrokomisijos“, dėl žemės užgrobimo atvejų, kurie buvo pateikti.

Manau, kad tai yra labai paprastas pavyzdys patikrinti, ar valstiečių Seimo nariai yra nepriklausomi. Ar visgi juos kažkas laiko pririšęs. Majn atrodo, kad čia yra pats geriausias lakmuso popierėlis, patikrinti, ar Seimo narys balsuoja ten, kur yra svarbu. Ar taip, kaip „Agrokoncernas“, ar dar kokia kita jo verslo bendrovė jam paliepia“, – sakė G.Landsbergis.

Taip pat pridurdamas, kad jei Seimo nariai būtų laisvi ir nepriklausomi, jie balsuotų už komisijos įkūrimą. „Jei jie užkardys šio klausimo kėlimą Seime, manau, kad tai yra įrodymas, kad tai yra politinė grupė, susijusi su verslu“, – savo įžvalgomsi dalijosi parlamentaras G.Landsbergis.

Politikai turi apsispręsti patys

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad politikai patys turi apsispręsti, kas jiems yra svarbiau – politika, ar verslas.

„Manyčiau, kad jeigu verslas trukdo dalyvauti politikoje, tai, be abejo, reikia rinktis tarp verslo ir politikos. Bet aš nedarau čia jokios išlygos. Kodėl yra įvardijamas žemės ūkio sektorius?“ – klausė premjeras, kalbėdamas apie prezidentės kritiką R.Karbauskiui. „O kodėl ne tie, kurie yra stambių mokyklų, arba darželių tinklo savininkai? Jiems turėtų irgi būti taikomi tas pats. Tai irgi yra verslas, kuris yra labai pelningas“, – sakė ministras pirmininkas.

Jis teigė, kad valdančiųjų frakcijoje jokių ženklų, kurie nurodytų į politikų prieraišumą prie turimo verslo, nemato.

„Tai liečia visus verslininkus, tie, kuriuos juos turi, yra ir vieno, ir kitoje (aut. Seimo) pusėje. Jeigu tai yra galimas interesų konfliktas, tai turi būti padaryta, kad taip nebūtų. Taip numato įstatymai. O pagrindinis dalykas yra dalyvavimas politikoje ir versle yra neįmanomas. Jei pavyksta atskirti –viskas tvarkoje“, – išeitį matė premjeras.

Jis teigė, kad šiuo metu nemato jokių tokios veiklos ženklų. „Nematau jokių indikacijų, kad kažkoks žemės ūkio subjektas darytų poveikį ar Seime, ar Vyriausybėje. To nematau“, – teigė S.Skvernelis.

Problemų nemato

Seime nėra verslo ar pareigų neatsisakiusių politikų, BNS sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Rita Tamašunienė.

„Mes negalvojame, kad tokių yra, nes visi Seimo nariai, tapę Seimo nariais, yra įspėti, kad jie negali būti net priimančiose sprendimus institucijose, taip pat turi perduoti įgaliojimus savo kaip įmonės vadovo kitiems – ar šeimos nariams, ar patikėti įgaliojimą kitiems asmenims“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Tamašunienė.

„Esu beveik įsitikinusi, kad tai ir yra padarę visi Seimo nariai“, – pridūrė ji.

Pagal Seimo statutą, Etikos ir procedūrų komisija privalo nuolat kontroliuoti, ar Seimo nariai nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtinto reikalavimo atsisakyti pareigų valstybės įstaigose ir organizacijose, darbo verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Komisijos vadovė pabrėžė, kad parlamentarai žino, jog jiems papildomų pajamų galima gauti tik iš kūrybinės veiklos. Anot jos, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovai šios kadencijos pradžioje buvo atvykę į Seimą ir įspėjo politikus apie kitą darbą, apie interesų deklaravimą, nusišalinimą.

„Kaip yra faktiškai, ar jie savaitgaliais grįžę namo dirba ar nedirba, kaip ūkininkai, kaip verslininkai, mes to nelabai galime patikrinti. Seimo nariai žino, kad tik kūrybinė veikla galima šalia Seimo nario veiklos ir visi yra deklaravę, ir visi yra atsisakę savo verslų, savo ūkių ir t. t.“, – tvirtino R. Tamašunienė.

Sukritikavo R.Karbauskį

Šalies prezidentė, interviu metu paklausta, apie verslo ir politikų bendravimą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio situacijoje, kritikos valstiečių lyderiui prezidentė negailėjo.

„Oligarchinius procesus mėginame sustabdyti, nes jūsų paminėta situacija mus stumia į dar sudėtingesnę padėti, kai verslas praktiškai tampa politine partija. Manau, kad interesų konfliktas yra didžiulis. Dabar matome Seimo narius, kurie vykdo verslą. O tai jau galima laikyti yra Konstitucijos pažeidimas. Ir manau, kad šita visa istorija liečia ir dalį valdančiosios daugumos atstovų. Kurie turi labai gerai pagalvoti, ar jiems likti Seime“, – teigė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.