Anot prezidentės, dalis politikų verslą vykdo ir viešai, ir atvirai, o ji pati?

Išpūliavimas ir išsiburbuliavimas, kuris visiems bus tik į sveikatą. Taip prezidentė D.Grybauskaitė neseniai apibūdino politinę situaciją, virstančią vientisu skandalu.

Prezidentė lai<br>lrytas.lt montažas.
Prezidentė lai<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 16, 2018, 11:01 AM

Tas pūlių katilas burbuliuoja kaip reikiant. Galima pridurti, jog jau net per kraštą šliūkšteli, kai kuris nors maišytojas pernelyg įsijautęs ima ir persūdo. Kaip, tarkime, ir pati prezidentė.

Šiomis dienomis D.Grybauskaitė šneki kaip niekada, dalija interviu. Akivaizdu, kad taip prezidentė vis dar siekia kiek įmanoma sušvelninti galimus viešųjų ryšių nuostolius, kuriuos patyrė, kai „Lietuvos rytas“ paviešino jos susirašinėjimą iš adreso tulpes@lrpk.lt su buvusiu liberalų lyderiu E.Masiuliu.

Svarbiausia prezidentės gelbėjimo operacija buvo staiga išslaptintos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos apie „MG Baltic“ koncerno įtaką politikams paskleidimas. Tačiau, pasirodo, to neužteko, todėl savo mantiją ji toliau plauna pati.

Vakar D.Grybauskaitė interviu Žinių ir LRT radijui aiškino, kokia baisi yra oligarchinė struktūra „MG Baltic“, su kuria ji niekuomet neturėjo nieko bendra, kaip ir su E.Masiuliu.

Be to, ji pareiškė, jog dabar į valdžią stambus verslas eina tiesiai ir joje atsisėda pats. Akivaizdu, kad turėtas galvoje valstiečių vedlys ir Agrokoncerno šeimininkas R.Karbauskis.

Anot prezidentės, dalis politikų vykdo verslą ne tik atvirai, bet ir paslėptai. Priminusi, kad tai Konstitucijos pažeidimas, D.Grybauskaitė pasiūlė kai kuriems valdančiųjų atstovams rimtai pagalvoti, ar jiems nevertėtų išeiti iš Seimo.

Viena vertus, prezidentė teisi, kai pasiūlė prisiminti, jog dabar Lietuvą valdo partijai vadovaujantis stambiausias žemvaldys.

Kita vertus, ko gero, ji smarkiai perlenkė lazdą paskelbdama, jog turintys verslą asmenys turėtų trauktis iš Seimo.

Nuo kada demokratinėje ir teisinėje valstybėje tiems, kurie turi savo sukurtą verslą, negalima dalyvauti politikoje ir būti tautos renkamiems jos atstovams?

Ir kokiose šalyse taikoma tokia praktika? Gal JAV, kurios prezidento milijardieriaus D.Trumpo didžiausia drauge D.Grybauskaitė dabar dedasi?

Žinoma, tokie veikėjai turėtų padėti mandatą patys arba netekti jo per prievartą tik tuomet, kai paaiškėja konkretūs faktai, kad jų atsiribojimas nuo savo verslo buvo tiktai fiktyvus, o politinę galią jie naudojo būtent to verslo naudai.

Tuo metu aiškinimai, kad tokiems žmonėms apskritai ne vieta politikoje, ypač iš prezidento lūpų, yra pasikėsinimas į demokratijos principus. Kiek anksčiau panašiai nuskambėjo D.Grybauskaitės pareiškimas. Teigta, kad advokatas G.Danėlius negali būti teisingumo ministru, nes gynė „MG Baltic“, kitaip sakant, teisininkai, atstovavę įtariamiesiems, neturi teisės eiti į politiką.

Girdint tokius prezidentės samprotavimus norom nenorom knieti įsiklausyti į „MG Baltic“ vadovo D.Mockaus žodžius.

Jis vakar išrėžė, kad kovą su oligarchais nuolat skelbianti D.Grybauskaitė jau primena tą, kurį pati skelbia savo aršiausiu priešu, – Rusijos diktatorių V.Putiną.

Savais pareiškimais į prezidentės kalbas apie tai, kad verslininkai Seime kelia pavojų valstybei, sureagavo ir valdantieji.

Premjeras S.Skvernelis pirštu bedė į opozicijos pusę ir priminė, kad konservatorių lyderio G.Landsbergio žmona valdo privačių mokyklų ir darželių tinklą.

Išpraustas R.Karbauskis irgi netylėjo. Konstatavęs, jog D.Grybauskaitė mėgina toliau plauti savo mundurą po „tulpių pašto“ skandalo, valstiečių vedlys pareiškė, jog jam visiškai aišku, kad šalies vadovė „tiesiogiai dalyvavo“ politinės korupcijos skandale.

Gal tokius žodžius galima iššifruoti ir taip – šalies vadovė turėtų užimti vietą šalia pagrindinių tos bylos veikėjų?

Dar vienas R.Karbauskio paskleistas perliukas – Agrokoncernas, pasirodo, yra tik kelių šimtų melžėjų ar kitokių kaimo žmonių sambūris, todėl juokinga įsivaizduoti, kad jis užvaldytų valstybę.

Bet pernelyg nesureikšminant šio veikėjo ironizavimų apie niekuo dėtas melžėjas akis bado jo veiksmai.

Valstiečiai, remiami sąjungininkų, žūtbūtinai priešinosi opozicijos užmojams pasigilinti į padėtį žemės ūkyje, kuriame savo interesus gina tas pats R.Karbauskis, todėl vakar Seimas galutinai atmetė siūlymą atlikti tokį parlamentinį tyrimą.

Po šio akibrokšto konservatoriai paliko valstiečių vairuojamą LRT veiklos tyrimo komisiją, o valstiečių frakcijos gretas – pagrindinis jų maištininkas P.Urbšys.

Vakarykščiai R.Karbauskio atsišaudymai po prezidentės atakų ir Agrokoncerno gynyba papildė prieštaringai skambančių žodžių, kurie pastaruoju metu liete liejasi, srautus.

Antai Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas V.Bakas, kuris dabar tarnauja iškart dviem šeimininkams – valstiečiams ir prezidentei, tiek įsidrąsino, jog paskelbė, kad VSD pažymos pagrindu galima mėginti panaikinti koncernui priklausančios žiniasklaidos licenciją.

Šio politiko samprotavimai išdavė, jog panašius planus vadinamieji tyrėjai, ko gero, audžia, ir kitos jiems nepatinkančios žiniasklaidos, kurią galima apkaltinti veikiant prieš valstybę, atžvilgiu.

Tiesa, tiek premjeras, tiek prezidentė paskubėjo atsiriboti nuo tokių idėjų ir paaiškino, jog Lietuva yra teisinė valstybė. Kažin. Burbuliavimas verčia tuo abejoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas