R. Karbauskis atviras – „MG Baltic“ atstovai kvietė susitikti ir jį

„Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“, reaguojant į dabartines aktualijas dėl verslo įtakos valstybei, buvo keliamas klausimas, ko tada valstybė yra verta, jei ją taip lengvai gali užvaldyti.

Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arvydas Avulis<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Avulis<br>T.Bauro nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mečys Laurinkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mečys Laurinkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 18, 2018, 7:57 AM, atnaujinta May 18, 2018, 8:16 AM

Šio pokalbio metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ne tik paaiškino savo motyvus dėl grįžimo į politiką, bet ir pasakojo, kad šiuo metu plačiai aptarinėjamas „MG Baltic“ jį taip pat kvietė į susitikimą.

Vyksta ne raganų medžioklė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis paklaustas apie motyvus, kodėl grįžo į didžiąją politiką, teigė, kad nebegalėjo kęsti to, kas darosi viešojoje erdvėje.

„Manau, kad dabartiniai įvykiai ir informacija, kuri yra viešojoje erdvėje, parodo, kad valstybė buvo valdoma ilgus metus. Tai yra viena priežastis.

Antroji priežastis – reformų nebuvimas daugelyje sričių per tuos 27 metus. O tai dabar vyksta. Bet grįžtant prie paties klausimo, tai kas dabar viešai yra sakoma, turbūt, kad virtuvėse jau ilgai buvo šnekama, tik viešai nebuvo sakoma“, – savo poziciją dėstė R.Karbauskis.

„Mes turime progą apsivalyti ir išsiaiškinti. Vyksta ne raganų medžioklė, o apsivalymas“, – teigė politikas, kalbėdamas apie paskutinius politinius įvykius. Jis taip pat pasakojo, kad tikrai ne visi verslininkai yra blogi.

„Verslai neemigravo, žmonės emigravo, negalėdami kentėti. Paskutinių pareiškimų, kad verslininkų dalyvavimas politikoje yra savaime problema, nereikia suabsoliutinti. Jeigu problema yra tai, kas dabar išaiškėjo, o išaiškėjo, jog tarp aukščiausių šalies vadovų, valdininkų, tai vyko, tai jiems žinant, tai nėra blogai.

Ne visi verslininkai yra vagys, ne visi nemoka mokesčių ir ne visi yra nusiteikę ne kaip patriotai. Kad yra tokių, kurie elgiasi kaip „MG Baltic“, tai taip, yra. Mes ir turime viešai apie tai šnekėti“, – sakė R.Karbauskis. Jis pridūrė, kad visus verslininkus paversti vienodais šiuo metu yra tiesiog gynybinė pozicija.

Politikas pasakojo, kad pradėjus vykdyti užsibrėžtas reformas, valstiečiai susidūrė su dideliu pasipriešinimu. Vienas didžiausių, kuriuos jie patyrė – farmacijos pramonės spaudimas. Jo teigimu, jų frakcija kartais net užjaučia sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą dėl jaučiamo spaudimo.

„MG Baltic“ kvietė ir R.Karbauskį

Valstiečių lyderis R.Karbauskis pripažino, kad ir jis buvo kviečiamas į susitikimą su „MG Baltic“ atstovais.

„Aš buvau kviečiamas į „MG Baltic“ būstinę. Bet aš aiškiai pasakiau ne, kodėl turiu tai daryti. Dabar aš suprantu, kad tai buvo normalu. Nes visas partijas pasikviesdavo, tardavosi, kaip valdys valstybę. Tai turbūt pirmą kartą susidūrė su politine jėga, kurios vadovai pasakė „ne“, – teigė Seimo narys.

Jis pasakojo supratęs, kad jau šios kadencijos Seimo darbo metu kelta išankstinių rinkimų idėja opozicinių partijų yra derinama būtent su šiuo verslu.

„Ir aš suprantu vieną, kad kai kurie veiksmai, mano ar partijos atžvilgiu, taip pat yra su tuo susiję. Bet kokiu atveju, aš manau, kad didžiausias noras ir tos verslo grupės ir politikų, kurie sutapo, yra išankstiniai rinkimai, kad būtų nuimti tie žmonės, kurie nepaklūsta tvarkai. Ir tokių bandymų buvo ne vienas“, – sakė R.Karbauskis.

„Nėra tokios verslo grupės, kuris mus priverstų paklusti. Jeigu aš būčiau nuėjęs tada į „MG Baltic“, tai tos istorijos mes nežinotume“, – pasakojo valstiečių lyderis.

Su prezidente susitikti nebenori

Reaguodamas į dienraščio „Lietuvos rytas“ paviešintus laiškus tarp prezidentės Dalios Grybauskaitės ir buvusio Liberalų lyderio Eligijaus Masiulio, R.Karbauskis prasitarė, kad nereaguoti į tai jis negali.

„Man tenka su prezidente susitikti pakankamai retai. Bet po to, kai buvo informacija paskelbta spaudoje, aš buvau kviečiamas susitikti. Ir mano atsakymas buvo „ne“. Daugiau aš su ja nesusitiksiu.

Ir nematau reikalo, kol nepaaiškės, kad tie laiškai, kurie buvo paskelbti, yra netikri. Bet dabar aiškėja, kad jie buvo. Tai mano, kaip politiko sprendimas, siekiant skaidrumo, yra iki kitų prezidento rinkimų su ja nebesusitikinėti“, – pasakojo R.Karbauskis.

Jis taip pat pasakojo, kad vietoje to, kad D.Grybauskaitė pripažintų, kad padarė klaidą, iš posto ji veja patį R.Karbauskį. „Vietoje to, kad ji sakytų, kad problema yra ir ji gal padarė klaidų, ji sako – tu turi trauktis iš Seimo, beveik tokiu stiliumi. Ne, trauksis tas, kuris iš tikrųjų įstatymus ir pažeidžia“, – teigė politikas, pridurdamas, kad prezidentės jis nekaltina, bet aplinkybės turi būti išsiaiškintos.

Prašo vienodų taisyklių

„Hanner“ vadovas Arvydas Avulis pasakojo, kad apie netinkamus politikų ir verslininkų ryšius buvo žinoma jau seniai.

„Pakankamai gerai, kad mes pradėjome kalbėti apie tai viešai. Tas, kas vyko po stalu, buvo daug metų žinoma. Čia gal klausimas tik vienas yra, kodėl nebuvo galima pradėti kalbėti apie tai prieš 5 metus. Juk akivaizdžiai matėme tam tikrų interesų grupių daromą poveikį. Ir tai buvo toleruojama. Tai mažina Lietuvos investicinį patrauklumą.

Nuolat lyginame save su kitomis valstybėmis, bet nerandame atsakymo, kodėl mes atsiliekame“, – pasakojo A.Avulis, tikėdamasis, kad pradėjus viešinti, tiek politikai, tiek verslininkai nuspręs elgtis atsakingai.

„Aš noriu, kad visi verslai turėtų vienodas žaidimo taisykles, nes įsivaizduokite, krepšinio rungtynės, viena komanda gali padaryti 5 pražangas, o štai kita – net 10. Tai juk nėra vienodos taisyklės. Taip pat ir versle. Jos turi būti vienodos“, – teigė verslininkas.

Trūksta diskusijos

Buvęs Saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus teigė, kad politikų ir verslininkų santykiai taip niekada ir nebuvo išdiskutuoti.

„Verslas maitina valstybę. Kas Lietuvoje nėra padaryta iki galo? Buvo laikas, kada nebuvo tokios problemos. Tas gyvenimas nebuvo toks verslus. Lietuva dabar yra visiškai kitoje pakopoje, daugybė verslų ir versliukų.

Atėjimas į politiką, ne kaip kyšio forma, ne kaip papirkimo, yra visiškai natūralu. Bet Lietuvoje neįvyko dialogo tarp valstybės ir verslo. Jis turi būti nuolatinis“, – esminę problemą įvardijo M.Laurinkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.