VRK nusprendė: konservatoriai mokymais įstatymo nepažeidė

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį ėmėsi svarstyti pranešimų esą Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) buvo finansuoti neteisėtai finansuoti iš juridinio asmens.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Vincentas Vobolevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vincentas Vobolevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2018, 3:19 PM, atnaujinta May 24, 2018, 3:29 PM

Praėjusių metų lapkritį VRK gavo du pranešimus, kuriuose kalbama apie 2017 metų rugsėjo-spalio mėnesiais vykusį Tėvynės sąjungos savivaldybininkų forumą ir taip pat apie kitus TS-LKD renginius, mokymus.

Apmokėjo paslaugas, įstatymo nepažeidė

Tyrėjų komisijos išvadas pristatęs VRK pirmininkės pavaduotojas Vincentas Vobolevičius kalbėjo, kad Tėvynės sąjungos savivaldybininkų forumą organizavo VšĮ Demokratinės politikos institutas (DPI). Anot jo, institutas neturėjo įtakos turiniui, tačiau kontaktavo su TS-LKD nurodytais lektoriais, užsakė patalpas ir kitaip padėjo organizuoti renginį.

„Svarbu, kad TS-LKD tų pačių metų gegužės mėnesį buvo pasirašiusi sutartis su DPI dėl šio renginio organizavimo ir buvo numatytas atlygis už suteiktas paslaugas. Atliktos paslaugos kainavo 660 eurų daugiau nei tai, kas buvo sutarta ir sumokėta pagal sutartį“, – kalbėjo V.Vobolevičius.

Tačiau, jo teigimu, atliekant tyrimą ir pastebėjus šį neatitikimą TS-LKD nedelsiant minimą sumokėjo. VRK tyrėjų grupė tai laiko buhalterine klaida, o ne piktybiniu bandymu gauti naudą neprimokant už atliktas paslaugas.

Tyrėjų grupė įvertinusi šias ir kitas aplinkybes nustatė, kad TS-LKD surengusi Tėvynės sąjungos savivaldybininkų forumą nepažeidė įstatymo dėl politinių partijų finansavimo.

Renginiai – Tėvynės sąjungos projektas?

Kalbėdamas apie kitus TS-LKD renginius V.Vobolevičius sakė, kad tyrėjų grupė nusprendė tirti laikotarpį nuo 2014 metų. Jie rėmėsi tuo, kad tais metais įvyko seniausi rinkimai, kurių kadencija šiuo metu dar nėra pasibaigusi. VRK narys omenyje turėjo 2014 metais vykusią 2015 metų savivaldos rinkimų rinkiminę kampaniją.

„Nustatyta, kad per tą laikotarpį, kurį mes tyrėme, vyko toks renginys, konservatorių folklore žinomas, kaip „Politinė akademija“. Išsiaiškinta, kad „Politinė akademija“ nėra patentuotas pavadinimas, tai nėra kažkoks konkretus renginys, bet greičiau tai yra laisvai naudojama frazė, kurią TS-LKD nariai naudoja apibūdinti be kokį intelektinį judesį – paskaitą, mokymus, diskusiją“, – kalbėjo V.Vobolevičius

Tačiau VRK tyrėjai pastebėjo, kad tarp visų renginių, patenkančių po „Politinės akademijos“ skėčiu, matomi ir DPI organizuoti renginiai: Jaunųjų vanagų akademija ir Konservatyviosios minties akademija.

Anot VRK, tai DPI organizuoti renginiai, kuriuose matomi įvairūs žmonės, tarp jų ir TS-LKD nariai. Pasak V.Vobolevičiaus įdomu tai, kad konservatorių partijos narys Mantas Adomėnas įvairiose platformose labai dažnai ir plačiai kalba apie DPI organizuotus renginius.

V.Vobolevičius perskaitė M.Adomėno citatą, kuri, kaip sakė pranešėjas, yra gana reprezentatyvi. Joje Jaunųjų vanagų akademija ir Konservatyviosios minties akademija įvardijami, kaip: „TS-LKD projektas, kuris užaugino jau ne vieną jauną politiką, kuris aktyviai dalyvauja nacionalinėje ir regioninėje politikoje. Greta su partijos taryba surengėme Jaunųjų vanagų akademiją. Nenustebsiu jei po kelių metų šie jauni žmonės patys bus tarybos nariais ir dalyvaus politikos kūrime.“

Kaip perskaitęs citatą sakė V.Vobolevičius, iš tokių pranešimų susidaro įspūdis, kad mokymus skirtus TS-LKD daro jau minėtas DPI ir tai yra konservatorių partijos projektas. Tai, kad šie renginiai yra TS-LKD projektas, pasak VRK, nurodoma ir partijos Kauno skyriaus naujienose.

„Iškyla labai aiškus klausimas – ar mes čia matome VšĮ, kuri organizuoja mokymus, ypač Jaunųjų vanagų formatu, Tėvynės sąjungai, kur yra ruošiami kandidatai į Seimą, į savivaldybių tarybas ir t.t.?“- kalbėjo V.Vobolevičius pridurdamas, kad to klausė ir M.Adomėno, ir partijos bei DPI.

M.Adomėnas pateikė atsakymą, kuriame nurodo, kad informaciją į tinklalapį įkelia viena iš jo visuomeninių padėjėjų. Ji, rašydama pranešimus, galimai stengėsi padėti reklamuoti M.Adomėną kaip politiką partijos kontekste, neatsižvelgdama į tai, koks buvo realus DPI santykis su Tėvynės sąjunga. Kitaip sakant, informaciją, kuri neatspindi nei partijos, nei M.Adomėno pozicijos paviešino ne pats politikas, o jo padėjėja.

Nors V.Vobolevičius kalbėjo, kad toks M.Adomėno atsakymas gali kelti šypseną, nėra būdo jį paneigti ar įrodyti, kad buvo kitaip. TS-LKD atstovai patikino, kad nors partijos nariai ir dalyvavo renginiuose, jokie kvietimai nei partijai, nei per ją siunčiami nebuvo.

VRK nepavyko gauti informacijos, kuri paneigtų M.Adomėno teiginį, kad renginiai nebuvo skirti partijai, partija nedalyvavo viešinant informacijos, o pareiškimai, kad tai partijos renginys – vienos aktyvistės persistengimo rezultatas.

Tyrėjų grupės nariai peržiūrėjo ir renginių nuotraukas, kuriose matyti, kad juose dalyvavo jauni žmonės, daugiausia jaunieji konservatoriai. „Renginiai neatrodo, kad būtų nukreipti į Seimo narius ar į kandidatus Seimo rinkimuose“, – sakė V.Vobolevičius.

Visgi, 2015 sausio 24-25 dienomis Jaunųjų vanagų akademijoje dalyvavo ir vyresnio amžiaus žmonės, kurių 18 iš 25 dalyvių buvo kandidatai arba į merus, arba į savivaldos tarybų narius. Dalyvavo ir tuometis partijos lyderis Andrius Kubilius, matomas DPI logotipas. Galiausiai, prieita išvados, kad nėra pakankamo pagrindo teigti, kad šiais mokymais suteikta nauda ar neteisėta parama partijai.

Balsų dauguma VRK nutarė, kad: „Surinktų duomenų nepakanka pripažinti, kad Demokratinės politikos instituto vykdyti Politinės akademijos mokymai (...) yra susiję su TS-LKD ir skirti išimtinai šios partijos nariams bei reikmėms. Atsižvelgiant į tai, nėra pagrindo konstatuoti, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai nesilaikė Politinių partijų įstatymo nuostatų dėl politinių partijų finansavimo ir jas pažeidė.“

Taip pat nutarta, kad surinktų duomenų nepakanka pripažinti, kad DPI vykdyti „Politinės akademijos mokymai“ yra susiję su TS-LKD ir yra skirti išskirtinai šios partijos reikmėms, todėl nėra priežasties manyti, kad partija pažeidė įstatymą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.