Konservatoriai nebegali pakęsti – nereikia teisingumo, užtenka valstiečių

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį per Seimo posėdį, kuriame buvo svarstomas Andriaus Kubiliaus pašalinimas iš Artūro Skardžiaus apkaltos tyrimo komisijos, prabilo apie teisingumą ir valstiečių požiūrį į jį.

 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir frakcijos narė Agnė Širinskienė. <br> T.Bauro nuotr. 
 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir frakcijos narė Agnė Širinskienė. <br> T.Bauro nuotr. 
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Agnė Širinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Agnė Širinskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2018, 6:26 PM

Nereikia teisingumo, užtenka valstiečių

Jis savo kalboje kritikavo dabartinių valdančiųjų veiksmus, kai viskas tiesiog nusprendžiama daugumos balsais.

„Aš tik keletą sakinių noriu pasakyti apie valstietišką teisybę. Ir teisybės paieškas. Kas yra teisingumas parlamente? Šiandien tai yra, kaip labai teisingai pasakė gerbiamasis Povilas Urbšys, daugumos teisybė. Tai reiškia labai paprastą dalyką: jeigu mes analizuojame labai paprastą dalyką, kaip kad buvęs žemės ūkio ministras. Kaip apie jo keliamus klausimus, ryšius kalbėjo premjeras, vis dar premjeras. „Palaukime institucijų, jos atsakys į visus klausimus“, – prisiminė G.Landsbergis.

„Kaip aš savo ryšius su Agrokoncernu, savo sūnumi, dukra, sese, broliu, tėvu, mama kalba Ramūnas Karbauskis? Jis sako, kad į visus klausimus atsakys Valstybinė mokesčių inspekcija. Ir mes negalime dėl to balsuoti, nes jų paprasčiausiai neužtenka. Ir jūs, valdantieji, susikaupę galite apginti valstietišką teisybę. Ir padaryti tyrimą tokį, koks jums reikalingas“, – valdančiuosius kritikavo konservatorių lyderis.

„Netirkime R.Karbauskio, netirkime B.Markausko, netirkime netgi aplinkos ministro ir jo fondų reikalų. Kodėl? Nes jums to nereikia. Jums reikia kitos teisybės. Jūs turite balsų teisybei. Ir ji būna tokia, kokią A.Širinskienė pasako. Ji pasako, kad A.Kubilius yra kaltas. Ir viskas, jūs nubalsuojate, to užtenka“, – stebėjosi parlamentaras.

Jis asmeniškai kreipėsi ir į Ritą Tamašunien, Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkę. G.Landsbergis teigė, kad jos komisijos nebereikia. „Viskas įvyksta taip, kaip pasakojo A.Širinskienė. Ji yra ir etika, ir procedūros, ir komisija, kuri pasakys apie viską“, – teigė konservatorių lyderis G.Landsbergis.

Vėliau politikas šia kalba dalijosi ir socialiniame tinkle „Facebook“.

„Tas, kas turi daugumą, kas turi daugiau balsų, ir yra teisus. R.Karbauskis šiandien turi daugiau balsų ir dėl to yra teisus, nepaisant to, kad jis nėra teisingas ar nesilaiko įstatymų. Jis balsais užsitikrina, kad jis gali įtikinti kitus arba pasirodyti teisesnis“, – penktadienį tiesioginėje transliacijoje „Facebook“ sakė G.Landsbergis.

Diktato tikrai nėra

Pati valstietė A.Širinskienė naujienų portalui lrytas.lt penktadienį sakė, kad A.Kubilius turėjo pasitraukti iš apkaltos tyrimo komisijos dėl nedeklaruotų sūnaus ryšių.

„Tai, ką mes vakar posėdžių salėje matėme, tai buvo tam tikra stručio pozicija, kurios ėmėsi Tėvynės sąjungos frakcija, tiesiog desperatiškai gindama vieną iš savo lyderių, mano galva, ponas A.Kubilius turėjo paaiškinti situaciją. Ir pripažinti, kad nedeklaravo sūnaus buvimo stebėtojų tarybos nariu. Jis turėjo pasitraukti iš apkaltos komisijos“, – teigė parlamentarė.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad A.Širinskienė ketvirtadienio posėdyje argumentavo, kad A.Kubilius nebegali būti apkaltos komisijoje, nes jo sūnus yra bendrovei „Modus“ priklausančios įmonės stebėtojų tarybos narys. Šis verslas susijęs su ta pačia niša, kurioje, kaip teigiama, A.Skardžius ir jo artima aplinka verslavo.

„Toks parlamentaro elgesys iš tiesų diskredituoja komisijos darbą, nes kyla abejonių dėl galimų interesų konfliktų“, – teigė A.Širinskienė ir priminė, kad frakcija gali siūlyti kitą žmogų.

Parlamentarė atrėmė G.Landsbergio teiginius dėl diktatūros frakcijoje. „Frakcijoje buvo diskusija dėl pono A.Kubiliaus interesų ir galimybių dirbti apkaltos komisijoje. Ir frakcijoje aš tikrai negirdėjau praktiškai nė vienos išsakytos nuomonės, kad jis neturėtų trauktis. O bendrai paėmus, netgi žiūrint mūsų visus balsavimus, mes tikrai balsuojame taip, kaip kas jaučia ir nori, frakcija diskutuoja. Tad jokio diktato ar nurodinėjimo tikrai nematau“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Širinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.