Konstitucinis Teismas atvertė universitetų pertvarkos bylą

Konstitucinis Teismas (KT) gavęs 32 Seimo narių pasirašytą kreipimąsi ėmė nagrinėti skundą dėl Lietuvos sporto universiteto (LSU) prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU).

Lietuvos sporto universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos sporto universitetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-29 11:00

Seimas pritarė, kad šios dvi aukštosios mokyklos būtų sujungtos. Tačiau LSU taryba priėmė sprendimą nepritarti tokiai pertvarkai. Opozicinių frakcijų parlamentarai nurodo, kad prievartą jungiant aukštąsias mokyklas gali būti pažeidžiama Konstituciją, nes taip pažeidžiamas universiteto autonomijos principas. Planuojama, kad LSU veiktų LSMU sudėtyje, kaip Sporto akademija.

Nagrinėti skundą rašytinio proceso tvarka pradėta antradienį 10 val. Pagal Mokslo ir studijų įstatymo 38 straipsnio 1 dalį sprendimą dėl valstybinio universiteto reorganizavimo priima Seimas universiteto tarybos teikimu arba Vyriausybės teikimu, įvertinęs universiteto tarybos nuomonę. Ši procedūra Seimui yra privaloma, todėl jis neturi teisės svarstyti ir priimti sprendimo dėl valstybinio universiteto reorganizavimo savo ar kitų Mokslo ir studijų įstatymo 38 straipsnio 1 dalyje nenurodytų subjektų iniciatyva (teikimu).

Tačiau, parlamentarų teigimu, Seimas ginčijamą nutarimą priėmė neturėdamas nei Lietuvos sporto universiteto tarybos, nei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto tarybos, nei Vyriausybės teikimo dėl Seimo nutarime nurodytų universitetų reorganizavimo.

Kitaip tariant, pareiškėjos manymu, ginčijamas Seimo nutarimas buvo priimtas nesilaikant įstatyme nustatytos tvarkos, pažeidžiant Seimui suteiktas galias, jis prieštarauja ne tik Mokslo ir studijų įstatymo 38 straipsnio 1 daliai, bet ir Konstitucijos 5 straipsnio 1 daliai, kurioje, be kita ko, įtvirtintos Seimo galios, šio straipsnio 2 daliai, kuria ribojamos Seimo ir kitų valdžios institucijų galios, Konstitucijos 69 straipsnio 1 daliai, kurioje nustatytos Seimo nutarimų priėmimo procedūros, konstituciniam teisinės valstybės principui.

Taip pat pareiškėjai prašyme teigia, kad valstybinio universiteto reorganizavimo klausimų sprendimas nesant reorganizuojamo universiteto (jo tarybos) nuomonės yra universiteto autonomijos pažeidimas.

Ginčijamu Seimo nutarimu, pareiškėjų teigimu, nurodoma Lietuvos sporto universiteto (kartu ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto) reorganizavimo klausimą spręsti tik jame aptartu būdu. Todėl, pareiškėjų manymu, ginčijamas Seimo nutarimas suvaržo galimybę Lietuvos sporto universiteto tarybai įgyvendinti savo teises laisvai apsispręsti dėl jo reorganizavimo, prieštarauja Konstitucijos 40 straipsnio 3 daliai, Mokslo ir studijų įstatymo 8 straipsnio 1 daliai, kuriomis yra įtvirtinta aukštųjų mokyklų autonomija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.