Mažeikių rajone nuo afrikinio kiaulių maro nugaišo kiaulė, sunaikintos likusios

Trečiadienį Lietuvoje nuo metų pradžios užregistruotas jau 6-as afrikinio kiaulių maro (toliau  – AKM) protrūkis  kiaulių laikymo vietoje, o Telšių apskrityje – 1-as. 

Afrikinis kiaulių maras.<br>D.Umbraso nuotr.
Afrikinis kiaulių maras.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 5:00 PM

Kaip informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT)  Telšių VMVT viršininko pavaduotojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Laimonas Bagdonas, naujas AKM židinys užfiksuotas Mažeikių rajono Purvėnų kaime esančiame ūkyje, kuriame savo reikmėms ūkininkas augino 4 kiaules. 

Sukarščiavus ir nugaišus vienai kiaulei, buvo paimti mėginiai ištirti laboratorijoje. Pasitvirtinus diagnozei, kad kiaulė nugaišo nuo AKM, likusios 3 nugaišintos ir saugiai sunaikintos.

Specialistų nuomone, virusas galėjo patekti per aplinką, nes AKM užsikrėtę šernai buvo rasti apie 2 km atstumu nuo minėto ūkio.

VMVT duomenimis, Mažeikių r. laikoma apie 2100 kiaulių pas 460 laikytojų.

Telšių VMVT viršininko pavaduotojo-valstybinio veterinarijos inspektoriaus L. Bagdono teigimu, AKM plinta ne tik mūsų šalies kiaulių laikymo vietose, virusas braunasi į ūkius ir kaimyninėse valstybėse.

Latvijos veterinarijos tarnyba pranešė apie pirmąjį šiais metais AKM protrūkį Jelgavos rajono ūkyje, kuriame buvo laikomos 165 kiaulės. Dviem iš jų staiga nugaišus ir patikrinus kitas, AKM diagnozė patvirtinta 12 kiaulių. Visos laikytos kiaulės nugaišintos, ūkyje vykdoma dezinfekcija. Veterinarijos specialistai aplink protrūkio vietą nustatė apsaugos ir priežiūros zonas.

Rumunijoje šią savaitę nustatyti du AKM protrūkiai nedideliuose ūkiuose, kuriuose augintos 3 ir 4 kiaulės. Iš viso šioje šalyje nuo metų pradžios užregistruoti 8 protrūkiai kiaulių laikymo vietose.

Lenkijoje užfiksuotas jau 14-as AKM protrūkis kiaulininkystės ūkiuose. Šį kartą virusas nustatytas nedideliame ūkyje, kuriame savo reikmėms buvo auginama 10 kiaulių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad šiltasis vasaros laikas itin palankus afrikiniam kiaulių marui plisti, todėl kiaulių augintojai turi būti budrūs ir atsakingai laikytis biologinio saugumo reikalavimų. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.