Povilas Urbšys apie Panevėžio mero sulaikymą: „Situacija dviprasmiška“

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antradienį sulaikė Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską. R.M.Račkauskas Panevėžio meru buvo išrinktas kaip judėjimo „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovas. Kilus nesutarimams su parlamentaru P.Urbšiu, iš šio judėjimo pasitraukė beveik visa savivaldybės tarybos frakcija, įskaitant patį merą.

P.Urbšys situaciją dėl Panevėžio mero sulaikymo vadina dviprasmiška.<br>T.Bauro nuotr.
P.Urbšys situaciją dėl Panevėžio mero sulaikymo vadina dviprasmiška.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 3:07 PM, atnaujinta Jul 11, 2018, 7:03 AM

„Situacija yra labai dviprasmiška, nes meras buvo išrinktas pagal komiteto, kuris vadinasi „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ sąrašą. Mes deklaravome skaidrumą, atvirumą, o tai, kad dabar atsiranda pagrindai pradėti ikiteisminį tyrimą ir persekiojimą, atsiranda pagrindai reikšti įtarimus dėl vienokių ar kitokių priimtų neskaidrių sprendimų, tai labai negerai. Tikiuosi, kad meras bendradarbiaus su STT nepagrįstos abejonės bus išsklaidytos“, – sakė P. Urbšys.

Anot jo, jei vis tik įtarimai pasitvirtins, tai mes tam tikrą nepasitikėjimo šešėlį minėtam judėjimui. „niekam ne paslaptis, kad prieš kelias savaites meras nuo mūsų judėjimo atsiribojo. Taip nutiko dėl to, kad išsiskyrė mūsų nuomonės dėl to, ką reiktų vadinti atvirumu ir skaidrumu savivaldoje, kiek vykdome žmonėms duotus pažadus“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad apie savivaldybės priimamus sprendimus nebuvo informuotas.

„Buvo toks mitas, kad Urbšys viską kontroliuoja. Jei taip būtų buvę, meras nebūtų priėmęs tokių sprendimų, nebūtų bandoma žlugdyti judėjimo iš jo traukiant žmones... Nežinau dėl kokių sprendimų STT kilo įtarimai. Nenusišalinu nuo savo politinės atsakomybės dėl to, kas vyksta Panevėžyje“, – kalbėjo P.Urbšys.

Situaciją vadina nedėkinga

Politikas teigė, kad jau anksčiau Panevėžio merui yra išsakęs pastabų dėl kai kurių viešųjų konkursų organizavimo. P.Urbšys teigė, kad turi vilties, jog merui pavyks įrodyti, kad abejonių keliantys sprendimai yra teisėti.

„Turiu prisipažinti, kad jaučiuosi situacijos įkaitu. Man sako „tu būk Seime, atsovauji Panvėžiui puikiai, bet nekišk nosies į savivaldą“, bet kas beįvyktų savivaldoje, aš tampu atsakingas. Taip imi nešti atsakomybę už tai, už ką neatsakai, tai galiausiai ateina laikas, kai pagalvoji, kad tą atsakomybę reiktų prisiimti tiesiogiai“, – kalbėjo jis.

Politikas prasitarė girdėjęs kalbas, kad neva STT pradėjo ikiteisminį tyrimas po jo ir mero susitikimo. „Kiti oponentai sako, kad turėčiau pažiūrėti į ką išvirto mano deklaruotas skaidrumas. Ir vienu ir kitu atveju esu situacijos įkaitas. Vieni įtaria, kad STT politikuoja, nes esu buvęs šiuos institucijos darbuotojas, o kiti sako, kad toks tyrimas diskredituoja mane ir mano vertybes. Esu tarp kūjo ir priekalo, tačiau nei su vienu iš šių dviejų situacijos aspektų nesu susijęs“, – tvirtino politikas.

R.Juknevičienė pareikalavo pasiaiškinti

Socialiniame tinkle „Facebook“ apie kratas pasisakė ir parlamentarė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Panevėžio miesto skyriaus pirmininkė Rasa Juknevičienė.

„Povilo Urbšio eksperimentas su „švariausiu ir skaidriausiu“ judėjimu, atėjusiu į valdžią per rinkimų komitetą, žlugo. Dėl prarastų ketverių miesto metų visa atsakomybė tenka visų pirma judėjimo KARTU politiniam lyderiui“, – rašė politikė. Naujienų portalui JP R. Juknevičienė teigė, kad atsakomybę turi prisiimti judėjimo KARTU lyderis P. Urbšys, nes jis atvedė Panevėžio merą į šį postą. „R. Račkauskui reikėjo daug anksčiau padaryti išvadas, nes meras visiškai nepriėmė opozicijos kritikos, o visi jo atvesti į savivaldybę žmonės visada buvo taip pat nekritikuojami“, – teigė panevėžietė parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.