Izraelio genetikos centre dirbanti lietuvė: „Daug kas priklauso ir nuo religijos“

„Į Izraelį atvykau jau po medicinos studijų. Manau, kad užsiimsiu tik mokslu. Ketverius metus studijavau doktorantūroje, bet labai pritrūko žmonių, bendravimo... Vėliau baigiau pediatrijos rezidentūrą, o paskui ir genetikos rezidentūrą“, – apie savo pasirinktą profesinį kelią ir gyvenimą Izraelyje pasakojo profesorė Lina Basel Salmon.

Gydytoja genetikė Lina Basel aktyviai bendradarbiauja ir su Lietuvos universitetais.<br>kiti
Gydytoja genetikė Lina Basel aktyviai bendradarbiauja ir su Lietuvos universitetais.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Tel Avivas

Jun 19, 2018, 7:59 PM

Atvykus studijuoti į Izraelį lietuvės mokslinei karjerai postūmių netrūko. Juos paskatino ne tik tai, kad šalis jau buvo daug pasiekusi genetikos tyrimų srityje, bet ir lemtinga pažintis su su šios srities įžymybe: „Man pasisekė, nes čia atvykusi sutikau profesorių Yosefą Shiloh, kuris apdovanotas Izraelio nacionaline premija, jis mane uždegė savo veržlumu ir idėjomis.“

Profesorė dirba didžiausiame Izraelio genetikos institute „Rabin Medical Center“. „Dirbu su pacientais vaikais, domiuosi sveikatos problemomis, kurios kamuoja moteris nėštumo metu, ir prevencine genetine diagnostika“, – apie savo darbo sritis pasakojo medikė ir pridūrė, kad šiuo metu Izraelyje itin daug dėmesio skiriama genetinių testų srities tobulinimui.

„Šiuo metu poros, kurios dar tik planuoja nėštumą, gali atlikti tyrimus ir pasitikrinti dėl daugybės genetinių ligų. Šiuo metu naudojamasi nauja technologija, kuri leidžia tirti net 1300 įvairių genetinių mutacijų. Tai galima daryti Izraelyje, nes yra labai gerai išstudijuota populiacijos genetika“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad jei panašius tyrimus reikėtų atlikti Lietuvoje, prieš tai tektų nudirbti paruošiamąjį darbą.

Požiūris į genetiką priklauso ir nuo religijos

Mokslininkės teigimu, net ir neturint daug informacijos apie tam tikrais populiacijai būdingas ligas, pasitelkus naujas technologijas galima atlikti itin plataus spektro tyrimus.

Anot L. Basel Salmon, nors galima tyrinėti daugybę įvairių genų mokslo sričių, Izraelyje mokslininkai labai praktiški ir daugiausia dirba tose srityse, kurių tyrimų rezultatai susiję su praktikoje sprendžiamomis problemomis.

„Į genetikos mokslą Izraelyje žiūrima labai įvairiai, nes ir visuomenė čia labai įvairi. Čia yra įvairių socialinių ir religinių grupių. Kiekvienai iš šių grupių galime pasiūlyti individualų sprendimą. Jei žmogus netikintis (esant rimtoms sveikatos problemoms – Aut. past.), galime siūlyti įvairius tyrimus ir net nėštumo nutraukimą, – teigė ji ir patikslino, kad jei žmogus tikintis, tuomet viskas kitaip: – Žydai ortodoksai sutinka nutraukti tik 40-ies dienų nėštumą, tokiu atveju nėštumo diagnostika tampa neįmanoma. Jie sutinka su apvaisinimu mėgintuvėlyje ir jiems grąžinami tik sveiki embrionai. Arabų populiacijoje nėštumo nutraukimas galimas iki 120 dienų ir 3–4 nėštumo mėnesį galima jo diagnostika“, – kalbėjo medikė ir pridūrė, kad paprastai, kai pacientas praveria medikės kabineto duris, jau būna aišku, su kokiu požiūriu jis atėjo ir kokių paslaugų jam reiks.

„Čia demokratija, yra daug nuomonių ir jos visos gali būti išsakytos ir bus išgirstos“, – aiškino profesorė.

Šiuo metu Didžioji Britanija ir Jungtinės Amerikos Valstijos itin daug dėmesio skiria kovai su nutukimu ir kitomis vaikų sveikatos problemomis, ar Izraelyje vaikai – sveikesni? „Ne sveikesni nei kitur. Čia žmonės maitinasi sveikiau, tad ir gyvena ilgiau. Statistika rodo, kad gyvenimo trukmė ilgėja – dėl klimato, maisto, vaistų“, – teigė mokslininkė ir pridūrė, kad, pavyzdžiui, nutukimas, yra susijęs ir su populiacijos genetika, jį lemia ir kiti svarbūs veiksniai.

„Čia žmonės tikrai nėra taip nutukę kaip Amerikoje, bet, mano nuomone, daugiau nei Lietuvoje“, – teigė ji.

Studijos – nepigios

Tel Avive dirbanti mokslininkė glaudžiai bendradarbiauja su Vilniaus ir Kauno mokslo įstaigose plušančiais genetikais. Ji ne kartą vyko į Lietuvą skaityti paskaitų studentams, lietuviai studentai taip pat vyko pasisemti žinių į Izraelį.

„Izraelyje veikia daug labai įvairių universitetų“, – susitikusi su žurnalistais iš Lietuvos pasakojo medikė ir pridūrė, kad ten studentai turi kur kas didesnį pasirinkimą nei jų bendraamžiai Lietuvoje.

„Čia atvyksta daug dėstytojų iš užsienio, visuomet įdomu sužinoti, kas vyksta kitose šalyse“, – įvardijo dar vieną studijų sistemos privalumą ir patikslino, kad tokią gerąją bendradarbiavimo patirtį turėtų aktyviau vykdyti ir Lietuva.

Svajojančius apie studijas Izraelyje lietuvius profesorė įspėjo, kad jos čia kainuoja nepigiai, bet esama įvairių mainų programų, kai užsieniečiai gali atvykti pasisemti  žinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.