Ministro K. Navicko gynėjai atakavo puolėjus

Porą valandų Seimo tribūnoje praleidęs valstiečių deleguotas aplinkos ministras Kęstutis Navickas išgirdo aštrios kritikos, bet jo užtarėjų gretos buvo stiprios – opozicijos surengta interpeliacija žlugo.

Ministras K.Navickas liko poste.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministras K.Navickas liko poste.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2018, 6:02 PM, atnaujinta Jun 20, 2018, 6:19 PM

Seimo opozicijos iš posto verčiamas K.Navickas vakar dėjosi ramus, o atsakinėdamas į parlamentarų jam pateikiamus klausimus netgi nuobodžiavo.

Tai krito į akis buvusiam Žaliųjų partijos lyderiui Linui Balsiui: „Pone ministre, kol jūs vargstate čia tribūnoje, atsakydamas į klausimus, ir apskritai ministro poste vargstate, tuo pat metu Lietuvos saugomų teritorijų miškuose vyksta daugybiniai plyni kirtimai, žalojantys kraštovaizdį, mažinantys rekreacinę tų saugomų teritorijų vertę.“

Tačiau kritikos dėl miškų reformos, sąsajų su buvusiu verslu ir buvusios darbovietės laimėto brangiai kainuojančio meldinių nendrinukių apsaugos projekto sulaukęs K.Navickas į daugelį klausimų atsakinėjo abstrakčiai.

Antai reaguodamas į L.Balsio priekaištus dėl saugomose teritorijose plynai kertamų miškų aplinkos ministras pasvarstė, kad plynėse galbūt bus atsodinamos pušys: „Tiesiog pušis neauga pavėsyje.“

Bet netgi tokie K.Navicko atsakymai tenkino 65 parlamentarus. 34 Seimo nariai balsavo prieš, o 11 susilaikė.

Bidzena paskui vežimą

Bene daugiausia priekaištų ministrui vakar pažėrė jo stumtą miškų urėdijų reformą jau anksčiau pliekę socialdemokratai.

Antai Rasa Budbergytė stebėjosi, kodėl K.Navickas patvirtino valstybinių miškų urėdijų nuostatus, kuriuose joms yra priskirta įstatymuose nenumatyta veikla: „Ar jūs neturite teisininkų, ar tiesiog iš tiesų esate toks arogantiškas ministras, kuris ignoruoja įstatymo leidėją?“

Dar aštriau kirto vienas pagrindinių interpeliacijos iniciatorių socialdemokratas Juozas Olekas, priminęs, kad politiko duona yra kiek kitokia nei visuomenininko.

„Negalima ministrui bidzenti kaip arkliui paskui vežimą. Ministras turi būti savo srities lyderis ir pasakyti, jeigu savivaldybės elgiasi ne taip, kaip turi elgtis su gamta, išdėstyti, parodyti lyderystę ir pasakyti, kad taip turi būti elgiamasi, taip turi būti saugoma gamta, o ne įsikibus į vieną meldinę nendrinukę poteriauti ir melstis, kad šitas paukštelis ir už keliasdešimt tūkstančių išliktų. Taip, jis yra svarbus, taip, jis yra mums mielas, bet ne tik jis vienas“, – K.Navicką auklėjo J.Olekas.

Priminė šaukštų skandalą

Užtat buvęs krašto apsaugos ministras J.Olekas netrukus sulaukė K.Navicko bendražygių atkirčio – buvo primintas vadinamasis auksinių šaukštų pirkimo kariuomenei skandalas.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas valstietis Kęstutis Mažeika moralizavo, kad J.Olekas, kuris ekspertų vertinamas kaip daugiausia žalos šiuolaikinės Lietuvos istorijai padaręs buvęs ministras, iš posto verčia kitą ministrą: „Ar tai yra principai, ar kerštas, ar asmeniškumai, ar yra partijos nurodymai, dėl ko buvo daugiausia klausimų dėl urėdijų?

Turbūt iš opozicijos buvo atliktas tyrimas, kiek urėdų yra vienos, kitos ar trečios partijos atstovų iki reformos. Kas buvote susipažinę, turbūt klausimų nekyla.“

Klausydamasis tokių kalbų neištvėrė vienas Seimo senbuvių socialdemokratas Algimantas Salamakinas: „Šiuo metu vyksta interpeliacija ministrui, o ne tam, kas pateikė interpeliaciją.“

Pareigos – per sunki našta

Aplinkos ministro veikla užkliuvo ir konservatoriui Jurgiui Razmai, kuris, tiesa, pasidžiaugė, kad K.Navickas į Seimą atvyko ne kokiu nors galingu BMW, o paspirtuku, tačiau mano, kad to maža.

„Manau, tokių išorinių atributų neužtenka, kad jis eitų ministro pareigas.

Manau, kad tiesiog jam tekusios pareigos yra per sunkios. Tikrai nematyti ministro politinės lyderystės, kai reikia spręsti įsisenėjusias problemas, inicijuoti svarbias įstatymo pataisas.

Dažniausiai tą lyderystę Seime demonstruoja Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas. Ir aš, pavyzdžiui, neretai pagalvoju, kad būtų daug geriau, jei jis būtų ministru ir su ta energija visko imtųsi“, – kalbėjo J.Razma.

Konservatorius teigė, kad ministras nepagrįstai giriasi urėdijų reforma, tai joks K.Navicko nuopelnas, nes to reikalavo aukščiausi šalies politikai: „Ministro uždavinys buvo reformą įvykdyti. Deja, tas vykdymas atrodo pakankamai prastai.“

Siejo su medienos dingimu

Pats K.Navickas tvirtino savo darbu esąs patenkintas ir dar nesijaučiantis tiek pavargęs, kad turėtų trauktis iš posto.

Atsakydamas į klausimus dėl buvusios darbovietės „Baltijos aplinkos forumas“ laimėtų milijoninių projektų, kurie kėlė bene daugiausia įtarimų, K.Navickas tikino esąs nusišalinęs nuo sprendimų, kurie gali būti susiję su šia viešąja įstaiga.

Be to, ministras jam opozicijos surengtą interpeliaciją siejo su atliekamu tyrimu dėl pradingusios medienos, tiesa, apie tai kalbėjo itin šykščiai.

„Alytaus padalinyje patikrinimas pradėtas gavus signalą apie galimai neteisėtą veiklą. Patikrinimo metu užfiksuoti reikšmingi neatitikimai tarp nukirstos ir oficialiai pajamuotos medienos kiekių. Daugiau informacijos įmonė atskleis pabaigus tyrimą.

Man tikrai labai nemalonu apie tai kalbėti, tačiau mano interpeliacijos ir šio tyrimo pradžios sutapimas kelia daug klausimų.

Manau, jog tai tikrai ne sutapimas, todėl laikau pareiga tai viešinti ir siekti, kad valstybės turtas būtų naudojamas tinkamai, miškus prižiūrintys asmenys savo pareigas ir darbus atliktų tinkamai“, – pakiliai kalbėjo ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.