VPT rekomenduoja Žemės ūkio ministerijai nutraukti 3,1 mln. viešinimo sutartį

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), nustačiusi pažeidimų Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) viešinimo paslaugų pirkimuose, rekomenduoja nutraukti 3,1 mln. sutartį.

 VPT rekomenduoja sutartį nutraukti ir rengti naują konkursą minėtoms paslaugoms.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 VPT rekomenduoja sutartį nutraukti ir rengti naują konkursą minėtoms paslaugoms.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-29 09:55

VPT nustatė, kad nustatydama kvalifikacijos reikalavimus ir taikydama netinkamą kainodarą ŽŪM pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą. 3,13 mln. eurų be PVM vertės sutartį perkančioji organizacija turi nutraukti.

ŽŪM Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Božena Zaborovska-Zdanovič BNS sakė, jog ministerijos vadovybė dėl tolimesnių veiksmų dėl šio pirkimo apsispręs kitą antradienį.

Viešąjį pirkimą visuomenės informavimo kompanijai internete, televizijoje ir radijuje ŽŪM skelbė 2017-ųjų spalį, jį laimėjo įmonių „Informacijos vadybos agentūra“ ir „Gomedia“ grupė, konkurse tai pat dalyvavo kita įmonių grupė – bendrovės „Carat“, „Žinių studija“ bei „Magnet LT“.

Pasak VPT, ministerija konkurso sąlygose nustatė skirtingą sutarties kainos apskaičiavimo metodiką – vienoje pirkimo dokumentų vietoje nurodė įsigyjamų paslaugų kiekį bei maksimalią lėšų sumą, kurią planuoja skirti nurodytų paslaugų įsigijimui, kitoje reikalauja tiekėjams patiems siūlyti paslaugų kiekius ir kainą.

„Toks sutarties kainos skaičiavimo būdų derinys neatitinka Kainodaros taisyklių nustatymo metodikos, yra netinkamas, neužtikrina skaidrumo ir racionalaus lėšų panaudojimo. Pirkimo dokumentuose nustatydama netinkamą kainodarą perkančioji organizacija pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus“, – teigia VPT.

VPT taip pat nustatė, kad ŽŪM jau pradėjusi pirkimo procedūras sumažino kvalifikacijos reikalavimus tiekėjo specialistui – iš pradžių nurodžiusi, kad specialistas turi būti sukūręs ne mažiau kaip penkias ir ne trumpesnes nei 15 minučių televizijos laidas žemės ūkio tematika, vėliau reikalaujamą trukmę perkančioji organizacija sutrumpino iki 10 minučių.

„Žemės ūkio ministerija negalėjo daryti tokio pirkimo dokumentų tikslinimo jau vykstant konkursui, nes toks keitimas yra laikomas esminiu, į pirkimą galinčiu pritraukti daugiau potencialių tiekėjų. Perkančioji organizacija turėjo pirkimą nutraukti ir skelbti naują“, – pabrėžia tarnyba.

VPT nuomone, per aukštas ir konkurenciją dirbtinai ribojantis reikalavimas buvo tai, jog reikalauta, kad visus keliamus reikalavimus turi atitikti vienas, o ne grupė specialistų.

VPT rekomenduoja sutartį nutraukti ir rengti naują konkursą minėtoms paslaugoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.