Atskleidė kraupų nužudyto berniuko istorijos faktą: žinojo visi, bet nieko nedarė

Tragiškai pasibaigusios paauglių muštynės Savanorių prospekto apylinkėse, atvėrė vaiko teisių sistemos spragas. Trylikametis policijai buvo žinomas, aplinkiniai gyventojai jį vadino „gatviniu“, vaikas nakvodavo lauke.

 Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasakojo, kad šeimą tikrino visos institucijos.<br>lrytas.lt montažas.
 Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasakojo, kad šeimą tikrino visos institucijos.<br>lrytas.lt montažas.
 Nepilnamečių užmuštas mažametis po komos mirė ligoninėje. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Nepilnamečių užmuštas mažametis po komos mirė ligoninėje. <br> D.Umbraso nuotr. 
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasakojo, kad šeimą tikrino visos institucijos. <br>V.Balkūno nuotr.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pasakojo, kad šeimą tikrino visos institucijos. <br>V.Balkūno nuotr.
Vaikų psichiatras Linas Slušnys teigė, kad vaikas realiai gelbėjamas nė nebūna. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vaikų psichiatras Linas Slušnys teigė, kad vaikas realiai gelbėjamas nė nebūna. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Dovilė Javinskaitė

2018-07-02 20:13, atnaujinta 2018-07-03 11:33

Tačiau niekam tai nekliuvo ir nei mokykla, nei kaimynai, nei tarnybos paauglio problemų nesprendė. Aplinkiniai gyventojai sako, kad rajone nėra saugu ir jie bijo siautėjančių paauglių gaujų.

Vandentiekio gatvėje, tarp akmenų kraujo baloje buvo rastas sunkiai sumuštas trylikametis. Jis komos būklės išvežtas į ligoninę ir neišgyvenęs nė paros ten mirė.

Pasak policijos, paauglys nužudytas be jokių motyvų, iš chuliganiškų paskatų.

Kiemsargė Galina – įvykio liudininkė, ji aprodė nelaimės vietą, kur dažnai buriasi apsvaigęs jaunimas. „Pamačiau, kad ten greitoji stovi. Kol aš atėjau, greitoji jau išvažiavo. Priėjusi prie šios vietos, pamačiau kraujo balą. Čia būna gana baisu, kai vėlai išeini į lauką, girtuokliai guli“, – pasakojo ji.

Ir kiti šalia gyvenantys žmonės teigia, kad jaunimas toje vietoje aiškindavosi santykius. „Čia yra, kurie šlaistosi, padegė, gaisrinė buvo atvažiavusi“, – pasakojo vienas.

Kitas pridėjo, kad užmuštas vaikas „toks gatvinis būdavo“. Gatvinis reiškia, kad vaikas dažnai nakvodavo gatvėje. Nužudytas 13-metis policijai buvo žinomas, jis policijos suvestinėse užfiksuotas mažiausiai 30 kartų. Paauglio šeima nebuvo rizikos sąraše, pasak vaiko teisių specialistų, berniuko motina stengėsi sūnų ištraukti iš prastos draugijos. Esą vaikas pats norėjo ištrūkti, bet jam buvo grasinama. Dėl to kurį laiką vaikas glaudėsi Diemedžio ugdymo centre, jau turėjo ir bilietą į Švediją, kur gyvena ir dirba jo tėvas. Tėvai esą kreipėsi į policiją ir vaiko teisių specialistus, bet iš jų pagalbos taip ir nesulaukė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė patikino, kad nužudyto vaiko šeimą tikrino praktiškai visos institucijos. „Praktiškai šeima pražiūrėta visų sistemų. Visų. Tiek švietimo, tiek sveikatos, tiek socialinės, tiek vaiko teisių. Visi, kurie buvo šalia vaiko, o vaiko nėra“, – teigė ji.

Vaikų psichiatras Linas Slušnys sako, kad mokyklos, net ir matydamos apleistus vaikus, yra bejėgės jiems padėti, nes su vaiko teisių tarnybomis vyksta biurokratiniai susirašinėjimai, o ne vaikas realiai gelbėjamas.

„Vaiko teisės pradeda siuntinėti raštus „Ar tu tą padarei, ar tu tą padarei“, mokyklai eina paklausimai, gausa paklausimų, kurie užknisa mokyklą, nes iš esmės, ką pasako, tai ne pagalbą duoda, o kad jūs turi viską ten ir susitvarkyti“, – pasakojo vaikų psichiatras.

Generalinis policijos komisaras Linas Pernavas pasakojo, kad buvo padaryta viskas. „Buvo atlikta daugybė kratų, ekspertizės visos, dėl pačio įvykio, aš manau, kad mes tikrai padarėm viską, kas įmanoma, ar galėjom padėti šiam vaikui, negaliu atsakyti, tarnybos specialistai atsakys į šį klausimą“, – situaciją komentavo L.Pernavas.

Trylikamečio įtariami žudikai – šešiolikmetis ir septyniolikmetis taip pat jau turėję reikalų su policija dėl plėšimų, vagysčių, smurtinių nusikaltimų. Tai pasakojo Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Mindaugas Stravinskas.

„Tai vagystės, vienas kiek atsimenu plėšimas ir vienas sunkus sveikatos sutrikdymas. Motyvo tokio aiškaus kad tai būtų už kažką tai, nelabai, manytume, kad tai buvo iš chuliganiškų paskatų“, – pasakojo jis.

Kiek valstybei kainuoja smurtas prieš vaikus ir paauglių nusikaltimai – suskaičiuota nėra. Tačiau, pasak vaiko teisių ekspertų, suma turėtų siekti šimtus milijonų eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.