Vestuvininkai sukėlė tikrą šoką – fotosesiją surengė masinių žudynių vietoje

Kaune IX-ojo forto teritorijoje, kur palaidota 50 tūkstančių nužudytų žmonių, lankytojai ateina ne tik atiduoti pagarbos.

 Vestuvininkai sukėlė didelę pasipiktinimo bangą.<br> lrytas.lt montažas.
 Vestuvininkai sukėlė didelę pasipiktinimo bangą.<br> lrytas.lt montažas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
 Vestuvininkams kyla idėjų IX-ajame forte surengti fotosesijas.
Daugiau nuotraukų (5)

Kristina Karlonė

2018-07-04 10:48

Praėjusį savaitgalį muziejininkams teko raminti memorialinėje vietoje fotosesiją ir pikniką surengti sumaniusius vestuvininkus. Kol jaunavedžiai fotografavosi prie žudynių vietos, jų apsirūpinę garsia muzika ir alkoholiu laukė pulkas draugų.

Pasipiktinimą sukėlusioje nuotraukoje jaunavedžiai lydimi kelių fotografų ir operatoriaus. Jie Kauno IX-ojo forto teritorijoje žygiuoja taku fotografuotis prie paminklo, žyminčio masinių žudynių vietą.

„Posėdžiavome kabinete, kai išgirdome garsiai leidžiamą muziką. Pasižiūrėjau pro langą ir pamačiau, kad pulkas jaunų žmonių švenčiančių vestuves išsilaipino mūsų aikštelėje, išsidėstė garso muziką ir rengėsi švęsti. Aš išėjau ir paprašiau pritildyti muziką, informavau, paaiškinau, kokia čia vieta, kad čia masinių žudynių vieta ir jiems derėti pasiieškoti kitos“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė muziejaus direktoriaus pavaduotojas Marius Pečiulis.

Administracijai paprašius muzika buvo pritildyta, tačiau vestuvininkai liko. Kol jaunieji fotografavosi, kiti vaišinosi alkoholiniais gėrimais. Juos deramo elgesio mokė pro šalį vykstantys policijos pareigūnai.

Nuo fotosesijų pamėgtos vietos iki sienos, prie kurios 1943-1944 metais naciai šaudė ir degino žmones – vos vienas žingsnis. O šalia – laukas, kuriame buvo palaidota 50 tūkstančių žmonių. Tarp jų – daugiau nei 30 tūkstančių Kaune gyvenusių žydų.

Savo gelbėtojų ieškantis žydas buvo priblokštas

Iš Izraelio į IX-ąjį fortą atvykęs 80-metis Chone Rubinas vos išlipęs iš automobilio ėmė jaudintis – vieta jam grąžino skaudžius prisiminimus. Anksčiau Kaune Laisvės alėjoje gyvenęs vyras atsivežė nuotrauką, kurioje jis – šešerių metų. Jis viliasi surasti šeimą, kuri jį 1944 metais išgelbėjo nuo skaudžios lemties.

Išgirdęs, kad šioje vietoje pramogauja vestuvininkai, vyras stebėjosi.

„Pirmą kartą girdžiu apie tokius dalykus. Čia nužudyti 10 tūkstančių žydų ir kitų žmonių. Mane, kai buvau šešerių, išgelbėjo. Dabar ieškau man padėjusios ūkininkų šeimos iš Kauno apylinkių, kuri su arkliu mane išvežė. Jie turėjo du panašaus amžiaus vaikus: berniuką ir mergaitę. O kad čia renkasi vestuvininkai, tai visiškas absurdas. Tai atrodo kaip paniekinimas. Vieta tam visai netinkama“, – sakė Chone Rubinas.

 

Kauno Žydų religinės bendruomenės vadovo Mauša Bairako teigimu, toks vestuvininkų elgesys pribloškia ir rodo neišprusimą. Anot jų, tokios vietos turėtų būti daug labiau gerbiamos ir saugomos.

„Ne truputį skaudu, o iš tikrųjų skaudu. Kita kartą susimąstai, galvoji, kaip čia yra. Atrodo žmonės lyg ir pripažįsta Holokaustą, o iš kitos pusės tu matai, kad žmonių pasąmonė yra visiškai kita, kitaip jie elgiasi“, – sakė M.Bairakas.

Taisyklės fotosesijas draudžia

Pagal muziejaus taisykles rengti fotosesijas IX-ojo forto teritorijoje draudžiama. Tačiau norinčiųjų čia fotografuotis netrūksta.

Žudynių vietoje pageidaujama ne tik įamžinti vestuves, bet ir krikštynas, rengti madų šou.

Vien šiais metais administracija drausmino jau trečią jaunavedžių porą.

„Visas foto sesijas, filmavimus turėtų žmonės derinti su muziejaus administracija. Jie parašo prašymus, kreipiasi ir mes sprendžiame, ar galima, ar ne. Čia vyksta ir dokumentinių filmų filmavimas. Su tuo sutinkame, bet asmeninių, vestuvinių fotosesijų neleidžiame“, – sakė muziejaus direktorė Jūratė Zakaitė.

Vestuvininkų įnoriai kartais stebina

Jau penkiolika metų vestuves fotografuojantis Erlendas Bartulis sakė, kad IX-ojo forto teritorija vizualiai įdomi, bet iškilmėms ar vestuvėms netinkama. Fotografas sakė, kad fotosesijos vietą iš anksto aptaria su jaunavedžiais. Dauguma nori fotografuotis dvaruose, mėgstamos fotosesijos ir prie „Žalgirio“ arenos.

Tačiau jis sulaukia ir neįprastų prašymų.

„Viena jaunoji norėjo susirasti vietą, sudegusio namo fone. Tiksliau viduje namo nusifotografuoti. Vestuvių dieną. Bet aš pasistengiau atkalbėti, – pasakojo E.Bartulis. – Teko vieną kartą kapinėse, bet nuėjo prie tėvelio kapo ir tiek. Tokia ir fotografija.“

Muziejininkai viešojoje erdvėje pamatę fotografijas iš IX-ajame forte rengtų fotosesijų bando susisiekti su fotografais ir reikalauja nuotraukas šalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.