Klaipėdos miesto ženklas kelia aistras

Klaipėdos savivaldybės prieš keletą dienų pristatytas atnaujintas miesto prekės ženklas sutiktas nevienareikšmiškai. Vieni mano, kad už tokį darbą sumokėta pernelyg daug, kiti surado labai panašų logotipą ir ženklo kūrėjus apkaltino plagiatu.

Kai kam Klaipėdos ženklas (kairėje) panašus į D.Stuokos sukurtą ženklą.
Kai kam Klaipėdos ženklas (kairėje) panašus į D.Stuokos sukurtą ženklą.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 10, 2018, 6:40 AM, atnaujinta Jul 10, 2018, 7:12 AM

Naująjį logotipą sukūrė bendrovė „Alora“. Pats prekės ženklas kainavo 6655 eurus.

Tačiau savivaldybė pagal tą pačią sutartį sumokėjo dar 9650 eurų už „ženklo naudojimo vadovo parengimą“ ir 7865 eurus už „įgyvendinimo ir komunikacijos plano parengimą“.

Konkursas sukurti naują ženklą nebuvo paskelbtas, pasikliauta apklausa.

„Ankstesnis Klaipėdos ženklas su šūkiu „Laisvu stiliumi“ daugumai tiko ir patiko, tad ir kreipėmės į tą pačią kūrėją – „Alorą“.

Visą kainą – daugiau kaip 24 tūkst. eurų reikia išdėstyti į tris dalis.

Vertindami pagal dabartinius įkainius, manome, kad suma yra normali“, – sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Jo teigimu, ženklas buvo pristatytas savivaldybės įvaizdžio komisijai, kitiems specialistams.

Iš pateiktų variantų buvo atrinktas geriausias.

„Negalima iš karto vertinti, kas padaryta negerai. Kreipėmės į patentų biurą dėl ženklo įregistravimo. Ilgiausias laikas atsakymui – penki mėnesiai. Per tą laiką logotipas niekur nebus naudojamas. Jei gautume neigiamą atsakymą, yra teisinės priemonės, kaip sumokėtus pinigus iš kūrėjų atgauti.

O dėl meninių dalykų... Kai kurie menininkai pripažinimo sulaukia po daugybės metų.

Šis ženklas sukėlė labai didelių emocijų – ir tai nėra blogai, tai tarsi savotiška reklama Klaipėdai“, – aiškino S.Budinas.

„Norime visos šalies gyventojams, partneriams ir užsienio turistams pristatyti Klaipėdą kitokią – atsinaujinusią, ryžtingai žengiančią į priekį. Klaipėdos išskirtinumas – jūra, jos alsavimas jaučiamas visur – versle, kultūroje, laisvalaikyje.

Autorių teigimu, svarbiausia Klaipėdos ženkle – atspindys.

Tai įmanoma tik prie jūros. Todėl ženklas – tai miestas ir jo atspindys jūros vandenyje.

Ženklą sudaro stilizuota K raidė. Jos apatinė dalis yra viršutinės dalies atspindys. Raidė simbolizuoja miestą, jūrą ir inkarą“, – aiškino savivaldybės administracijos Informavimo ir e.paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė.

Socialiniuose tinkluose žmonės pateikė labai panašų prieš trejus metus Daliaus Stuokos sukurtą ženklą. Jis su uostamiesčio valdininkais neturėjo jokių reikalų.

Ženklų kūrimą išmanantys dizaineriai stebėjosi ir didžiule užsakymo kaina – buvo teigiančių, kad toks darbas tevertas kelių šimtų eurų.

Ne vienas kūrėjas abiejuose ženkluose įžvelgė daug panašumų.

„Nereikia būti ekspertu, kad viską pamatytum. Aš nesu teisėja, bet mano, kaip dizainerės, nuomone, tai yra kopija. Tokia ne mano vienos nuomonė. Žmonės pasipiktinę“, – sakė menininkė Jurga Lago.

Ženklo kūrėjai šioje situacijoje nieko bloga neįžvelgia.

Jie teigia pateikę Klaipėdos savivaldybei kone šimtą variantų, ir buvo pasirinktas šitas.

Kad jis ką nors primena, tai esą tiesiog sutapimas.

„Jei kilo tiek diskusijų ir pasipiktinimo, galbūt kas nors buvo padaryta ne taip, lieka neatsakytų klausimų.

Svarbiausia įvertinti ne tai, kas patinka ar nepatinka, bet ar viskas padaryta tinkamai, ar tinkamai atliktos reikiamos procedūros. Turi būti paneigtos bet kokios abejonės, kad kas nors nepadaryta ar padaryta neskaidriai“, – vakar kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.