Valstiečių ir lenkų rinkimų akcijos keliai išsiskyrė: panoro trijų ministerijų

„Valstiečių“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) bičiuliavimasis bent kol kas į rimtesnius santykius neišaugs. Pasirodo, LLRA-KŠS sulaukė pasiūlymo tapti valdančiosios koalicijos dalimi, tačiau su juo nesutiko, mat, kaip LRT.lt teigė šios politinės jėgos lyderiai, „valstiečiai“ nebuvo konkretūs. LLRA-KŠS vadovai akcentuoja, kad sutiktų prisijungti prie valdančiųjų, jei turėtų trijų ministerijų kontrolę.

Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis ir Rita Tamašunienė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis ir Rita Tamašunienė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gytis Pankūnas, LRT.lt

Jul 10, 2018, 9:53 AM

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis anksčiau LRT.lt patvirtino siūlantis partijos „Tvarka ir teisingumas“ ir LLRA-KŠS frakcijoms pasirašyti bendradarbiavimo su valdančiąja koalicija sutartis. Tačiau, kaip aiškėja, LLRA-KŠS norėtų ne bendradarbiavimo sutarties, o derėtis dėl galimybės prisijungti prie valdančiųjų.

„Čia šios Seimo kadencijos naujadaras. Aš asmeniškai nemanau, kad tai yra gera forma“, – galimybę pasirašyti sutartį tarp frakcijų kritikavo LRT.lt kalbinta LLRA-KŠS frakcijos parlamente seniūnė Rita Tamašunienė.

„Norint eiti į koaliciją ir tapti lygiaverčiais partneriais, reikia prisiimti ir atsakomybę už valstybės valdymą. Normali praktika, kad tuomet yra [skiriami] 2–3 ministrų postai. Aš įsivaizduoju, kad taip turi atrodyti dalyvavimas valdančiojoje daugumoje“, – aiškino pašnekovė.

Nori ne sutarties, o ministerijų

LRT.lt kalbintas LLRA-KŠS pirmininkas, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis patikino, kad birželio pradžioje susitiko su „valstiečių“ pirmininku Ramūnu Karbauskiu ir premjeru Sauliumi Skverneliu. Susitikimo metu, anot jo, LLRA-KŠS „valstiečių“ lyderiai pasiūlė prisijungti prie valdančiosios koalicijos.

Vis dėlto, anot V. Tomaševskio, po konsultacijų su LLRA-KŠS vadovybe buvo nuspręsta derybų nepradėti, nes „valstiečių“ pasiūlymas nebuvo konkretus. Politikas prasitarė, kad partijai pasiūlyti tam tikri postai Seime, tačiau konkrečių pokalbių detalių neatskleidė.

„Jeigu mes potencialiai sudarinėtume koaliciją, tai, aišku, suprantame, kad čia yra bendros vyriausybės formavimas, o kai kurie postai Seime nieko bendro neturi, nes mes ir taip turime postų Seime, mūsų frakcijos nariai užima kai kuriuos postus komitetuose ir komisijose“, – tvirtino V. Tomaševskis.

LLRA-KŠS lyderis neatskleidė, kokius konkrečiai postus Seime jam siūlė „valstiečiai“.

V. Tomaševskis, kalbėdamas apie galimybę LLRA-KŠS prisijungti prie valdančiosios koalicijos, tvirtino, kad tokiu atveju partija norėtų kontroliuoti ne vieną ministeriją.

„Jeigu bus konkretūs pasiūlymai dėl vykdomosios valdžios, tarkime, 2–3 ministerijos, [...] tada savo partijoje pasiūlymus svarstytume oficialiai, apsvarstytume visus „už“ ir „prieš“, ar kadencijos viduryje mums verta eiti į koaliciją“, – aiškino LLRA-KŠS pirmininkas.

Anot V. Tomaševskio, partijai itin svarbi šeimų rėmimo politika – jie norėtų, kad vaiko pinigai siektų 120 Eur per mėnesį. LLRA-KŠS, pasak partijos vadovo, norėtų, kad būtų skirta daugiau pinigų regioninių kelių taisymui, kelių infrastruktūros plėtimui. Taip pat, anot pašnekovo, partija daug dėmesio skiria švietimo sričiai. V. Tomaševskis teigė, kad atsižvelgiant į šiuos prioritetus, LLRA-KŠS labiausiai norėtų kontroliuoti Socialinės apsaugos ir darbo (SADM), Susisiekimo, Švietimo ir mokslo ministerijas.

„Šitos trys ministerijos. Kodėl gi ne?“, – teigė V. Tomašveskis.

Kiek vėliau jis pažymėjo, kad vietoje SADM partija galėtų kontroliuoti Vidaus reikalų ministeriją, nes socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio darbu LLRA-KŠS yra patenkina.

„Aišku, galima būtų kai kuriose ministerijose užimti viceministrų postus“, – užsiminė V. Tomaševskis.

Siūlo dar vieną alternatyvą

„Valstiečių“ pirmininkas R. Karbauskis LRT.lt patvirtino susitikęs su LLRA-KŠS vadovu V. Tomaševskiu. Anot jo, susitikimo metu buvo aptarta galimybė formalizuoti partijų santykius.

„Mes apie visus variantus kalbamės su Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Jiems jokie kaltinimai nepareikšti, su jais gali būti koks nori bendradarbiavimas, bet iš jų pusės nebuvo didelio noro formalizuoti kažkokią koaliciją.

Jokių derybų nebuvo. Tiesiog toks neformalus kalbėjimas, kaip jie (LLRA-KŠS – LRT.lt) mato save, kokias mes problemas turime Seime“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Anot „valstiečių“ lyderio, susitikime su V. Tomaševskiu apie konkrečius postus esą nebuvo kalbama.

R. Karbauskis pažymėjo, kad LLRA-KŠS, net jei ir būtų pradėtos derybos dėl jų priėmimo į koaliciją, ministrų portfelių ar viceministrų pozicijų negautų.

„Dėl [norimų kontroliuoti] ministerijų, – tai mes vyriausybės dėl to tikrai neperkonstruosime. Šiuo metu laisvų ministrų pozicijų nėra. [...] Jie įsivaizduoja vykdomąją valdžią taip, kaip buvo anksčiau, kai partijos pasidalindavo viceministrų, ministrų postais. Dabar yra visiškai kitaip ir dėl to ta kalba būtų sunki iš principo. Kaip dabar ministrams pasakyti, kad turėsime LLRA viceministrus? Juk visos ministerijos pilnai sukomplektuotos, visi ministrai yra su viceministrais“, – kalbėjo „valstiečių“ pirmininkas.

R. Karbauskis LLRA-KŠS atsisakymo pradėti derybas nesureikšmino. Jis teigė, kad pastaroji politinė jėga dažniausiai „valstiečius“ remia Seime, nes, R. Karbauskio teigimu, sutampa partijų vertybės ir požiūriai.

LVŽS vėliavnešys aiškino, LLRA-KŠS tebegalioja „valstiečių“ pasiūlymas sudaryti frakcijų bendradarbiavimo sutartį. Pastarieji už tai gautų Seimo pirmininko pavaduotojo poziciją. R. Karbauskis prasitarė, kad tiek LLRA-KŠS, tiek ir „tvarkiečiai“ galėtų remti valdančiuosius neformaliai ir už tai galėtų deleguoti savo atstovus į parlamento valdybą.

„Mes vis kalbame, kad jei Seime plėstume bendradarbiavimą su „Tvarka ir teisingumu“, tai aš tą siūlymą – aktyviai įsitraukti į bendradarbiavimą – pakartosiu ir Lenkų rinkimų akcijai.

Mūsų manymu, galima ir neturėtų jokių susitarimų, o įtraukti į valdybą ir LLRA, ir „Tvarkos ir teisingumo“, jeigu jie ryžtųsi išeiti iš opozicijos, atstovus“, – komentavo R. Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.